Άγιος Ιωάννης ο Κολτρέιν


αγ.Ιωάννης Κολτρ�ιν

Όχι δεν είναι φωτομοντάζ, ούτε κάποια υπερβολή φίλων της τζαζ και του Τζον Κολτρέιν. Η αγιογραφία είναι κανονική, με τη βυζαντινή της τεχνοτροπία, με τα φωτοστέφανά της ακόμα και με τα ελληνικά της να εξηγούν το όνομα του εικονιζόμενου αγίου. Εξυπηρετεί μάλιστα κανονικούς λατρευτικούς σκοπούς στον ομώνυμο ναό που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο σαξοφωνίστα και συνθέτη της τζαζ. Ο ναός του αγίου Ιωάννη του Κολτρέιν βρίσκεται φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα θυρανοίξια έγιναν το 1972, στις 23 Σεπτεμβρίου, την ημέρα των γενεθλίων του Κολτρέιν. Ο καλλιτέχνης είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν. Πίσω από την ιδέα ήταν ένας θαυμαστής του Κολτρέιν, ο Φράνζο Κινγκ, ο οποίος έγινε και ο πρώτος ιερέας, έτσι από μόνος του. Οι δουλειές πήγαν καλά και μόλις δέκα χρόνια μετά η Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ αποφάσισε να υιοθετήσει ναό, ιερέα και ποίμνιο. Έτσι, το 1982 ο Κινγκ χρίστηκε επίσκοπος κάνοντας μόνο έναν μικρό συμβιβασμό: ο ναός έπρεπε να λέγεται στο εξής απλώς του αγίου Ιωάννη. Η ύψους 2,5 μέτρων αγιογραφία όμως παρέμεινε. Όπως παρέμεινε και η μουσική του Κολτρέιν ως κεντρικό μέρος της λειτουργίας στην οποία παίζει σαξόφωμο σήμερα ο γιος του επισκόπου Κινγκ, ο αιδεσιμότατος Φράνζο Κινγκ ο νεότερος. Παρένθεση: η Αφρικανική Ορθοδοξη Εκκλησία είναι αμερικανική υπόθεση. Ιδρύθηκε το 1892 με την άδεια του πατριαρχείου της Αντιόχειας και με έδρα την αρχιεπισκοπή του Σικάγο.

Σήμερα ο ναός πάει καλά και έχει παραρτήματα και ιεραποστολές. Ο Φράνζο Κινγκ έγινε ακόμα μια κλασσική ιστορία του λεγόμενου αμερικανικού ονείρου: είχε μια καλή ιδέα (εντάξει ο ίδιος λέει πως είχε όραμα, το ίδιο κάνει), την έκανε πράξη, άνοιξε το μαγαζί, πήγε καλά, οι πελάτες άρχισαν να συρρέουν, οι δουλειές μεγάλωσαν και στο τέλος το μαγαζί πέρασε υπό τον έλεγχο και προστασία μιας μεγαλύτερης εταιρίας η οποία τον έκανε διευθυντή. Και οι δουλειές πάνε ακόμα καλύτερα. Έτσι είναι, συνεχής ανάπτυξη και επέκταση αλλιώς η επιχείρηση σβήνει. Η ιδέα δεν είναι κακή. Μήπως έχει έρθει πλέον η ώρα για έναν ναό ας πούμε του αγίου Βασιλείου του Τσιτσάνη, κάπου στη Θεσσαλονίκη ή την Καλαμαριά;

* Για το ναό τον αφιερωμένο στον Κολτρέιν διάσασα σε αυτό το άρθρο, στο ένθετο για ταξίδια της Γκάρντιαν της 19ης Αυγούστου. Για τον μουσικό Κολτρέιν και τη σχέση της μουσικής του με το θρησκευτικό συναίσθημα διαβάστε εδώ το εξαιρετικό σημείωμα του Κώστα Γιαννουλόπουλου. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα στις 17 Ιουλίου του 1997 μόλις τέσσερεις μήνες πριν το θάνατο του μεγάλου παραγωγού του τρίτου προγράμματος και ιδρυτή του βραχύβιου «Τζαζ fm».

Advertisements

3 thoughts on “Άγιος Ιωάννης ο Κολτρέιν

  1. Αυτή η θραύση των στερεοτύπων μόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβεί. Η εικόμα παραδόξως δεν είναι κιτς και δεν στερείται πνευματικότητας, το αντίθετο μάλιστα. Και στα δικά μας!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.