Η πορεία των εργατών


vw

Περισσότεροι από 25.000 εργάτες κυρίως της Φολκσβάγκεν διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της μικρής μας κωμόπολης. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία σταμάτησε να παράγει το μοντέλο Γκολφ στο εργοστάσιό της στο Φορστ, λίγα χιλιόμετρα από εδώ, και απέλυσε 3.500 από τους 5.000 εργάτες. Στην πορεία συμμετείχαν εργάτες της Φολκσβάγκεν και από γειτονικά κράτη καθώς και αντιπροσωπείες συνδικάτων και σωματείων άλλων κλάδων. Μεταξύ τους και μια μικρή ομάδα με την ελληνική σημαία και πανό του ΠΑΜΕ.

Η πορεία διέκοψε την κυκλοφορία στο κέντρο για περίπου 4 ώρες (προφανώς διότι εδώ δεν ακούν τον Πολύδωρα) και συνοδευόταν από τουλάχιστον τρεις μπάντες που έπαιζαν από τη διεθνή μέχρι σουίνγκ. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν χωρισμένοι σε μπλοκ και φορούσαν ρύχα με το χρώμα του συνδικάτου τους. Κάπου εκεί χωμένες ανάμεσα στα κόκκινα των σοσιαλιστών ανέμιζαν και λιγοστές μαυροκόκκινες σημαίες. Δίπλα τους, άλλες με τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά σε κόκκινο φόντο. Στο κέντρο της πορείας ένα μισοτελειωμένο σασί από Γκολφ επάνω σε τρέιλερ, για τις δουλειές που χάνονται στα βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης.

Η Φολκσβάγκεν ανακοίνωσε ότι οι όροι εργασίας που θα προσφέρει από εδώ και πέρα στους νεοπροσληφθέντες θα περιλαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές και μικρότερη κοινωνική προστασία. Αλλιώς οι εταιρίες απειλούν ότι θα τα μαζέψουν και θα πάνε αλλού εκεί όπου το λεγόμενο κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο. Το λένε οι νεοφιλελεύθεροι, το λέει και η Κομισιόν, πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Το Σάββατο 25.000 εργαζόμενοι έδειξαν να μη συμφωνούν καθόλου με αυτήν την συνταγή για ανταγωνιστικότητα. Ελπίζουμε να γίνουν γρήγορα ακόμα πιο πολλοί και εδώ και αλλού.

Advertisements

2 thoughts on “Η πορεία των εργατών

  1. Πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήθεν προλεταριακός διεθνισμός χρεωκόπησε για τα καλά. Η απόλυση των Βέλγων εργατών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίεση των Γερμανικών συνδικάτων να παραμείνει σε λειτουργία το Γερμανικό εργοστάσιο, αν και πιο ζημιογόνο από το Βελγικό. Οι δε Βέλγοι εργαζόμενοι κατηγορούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους για προδοσία και οικονομικό εθνικισμό. Δεν είναι λοιπόν μόνο η εν γένει εργοδοσία καιροσκοπική και ανάλγητη…

  2. Η απόλυση των Βέλγων οφείλεται κατ’ αρχήν στο ότι η εργοδοσία θέλει να αυξήσει τα κέρδη της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μετόχων της. Γι αυτό η εργοδοσία έπαιξε στους εργαζόμενους το παλιό καλό παιχνίδι του ανταγωνισμού προς τα κάτω. Αυτός που θα δεχτεί τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, που θα ζητήσει τα λιγότερα ή που τέλος πάντων θα αντιδράσει λιγότερο, κερδίζει παράταση (εργασιακής) ζωής. Μέχρι την επόμενη φορά, που η εργοδοσία θα ζητήσει να δίνει ακόμα μικρότερη αμοιβή, ακόμα λιγότερες παροχές. Για την ίδια εργασία, βέβαια…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.