Ο Λεχ Κοβάλσκι στο Beursschouwburg


 κοβάλσκι

Ναρκομανείς, πόρνες, ετοιμοθάνατοι φορείς του Έιτζ, επαναστατημένοι νεαροί μουσικοί στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι Σεξ Πίστολς, ο Τζόνυ Θάντερς, ο Γκρίνγκο, περπατούν και διαλύονται στη Νέα Υόρκη. Λίγο πριν μια 80χρονη Πολωνή είχε αφηγηθεί στην κάμερα πώς, το χειμώνα του 1941, ξέφυγε από τα σοβιετικά γκούλαγκ.

Την κάμερα την κρατάει ο γιος της. Είναι ο Λεχ Κοβάλσκι (Lech Kowalski), μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, έζησε από κοντά αυτούς που κινηματογράφησε, και το δεύτερο μέρος του ντοκυμαντέρ «Ανατολικά του Παραδείσου» είναι μια παράλληλη αφήγηση, αυτή τη φορά για τη δική του πορεία. Προβλήθηκε χθες το βράδυ, στο φλαμανδικό πολιτιστικό κέντρο Beursschouwburg (κάτι σαν Μπουρσοουμπουργκ), παρουσία του αμερικανοπολωνού σκηνοθέτη, στο πλαίσιο του κύκλου ντοκυμαντέρ Dochouse. El pibe, aero peru και chumba ήταν εκεί από νωρίς.

Η εξαιρετική ταινία εντυπωσιάζει έως προβληματίζει με την αμεσότητα της κινηματογραφικής λήψης. Η κάμερα δεν κρύβει τίποτα, πρόσωπα και χαρακτήρες «ξεγυμνώνονται» μπροστά της. Ο Κοβάλσκι απαντά σε ερωτήσεις μετά την προβολή. Λίγο αργότερα, η κουβέντα συνεχίζεται σε μπαρ του κέντρου (φωτό) και κρατάει ώρες. Μιλάει ακατάπαυστα για τη δουλειά του, για την πρώτη ταινία που γύρισε για τους Πίστολς, τα ντοκυμαντέρ που ακολούθησαν και το Ανατολικά του Παραδείσου.

Ο Κοβάλσκι μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και Παρίσι. Έχει κάνει την εταιρία παραγωγής Extinct η σελίδα της οποίας είναι πλουσιότατη σε πληροφορίες για τον ίδιο και το έργο του.

Advertisements

One thought on “Ο Λεχ Κοβάλσκι στο Beursschouwburg

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.