Ρουκέτες, βλήματα και τουφεκιές στον αέρα


«Τέτοιες ενέργειες στοχεύουν κατά της δημοκρατίας», είπε ο αυστηρός αλλά πάντα χαριτωμένος κονφερασιέ που έχει οριστεί από τη συντηρητική κυβέρνηση να μιλά εκ μέρους της προς τον Τύπο, υπονοώντας ότι η Ελληνική δημοκρατία είναι ακόμα αρκετά εύθραυστη, κάτι σαν το τζάμι ή την τουαλέτα της αμερικανικής πρεσβείας.

Δεν πρόκειται όμως για ένα πλήγμα απλώς κατά της Ελληνικής δημοκρατίας. Έχει σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις όπως παρατήρησε ο τιτάνας του σοσιαλισμού και βουλευτής, Δημήτρης Ρέππας: «Τηρουμένων των αναλογιών μπορούμε να πούμε ότι είναι η δική μας 11η Σεπτέμβρη». Πολύ σωστό. Τηρουμένων των αναλογιών μπορούμε να πούμε κι αυτό και πολλά άλλα. Όπως για παράδειγμα ότι ο πολιτικός λόγος του Ρουσόπουλου και του Ρέππα είναι το δικό μας Σουρεαλιστικό Μανιφέστο.

Την εικόνα συμπληρώνει ο μόνιμα αδικημένος από τα βραβεία Πούλιτζερ ανταποκριτής του Μέγκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μιχάλης Ιγνατίου: «Οι Αμερικανοί δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Την επόμενη φορά που θα τους πούμε ότι μας έκαναν τη χούντα αυτοί θα μας απαντήσουν, ναι αλλά εσείς χτυπήσατε την πρεσβεία μας.» Σωστή και ζυγισμένη αναλογία. Την οποία προφανώς από κάπου θα την πληροφορήθηκε εκεί στην Αμερική.

Για να δούμε λοιπόν τι είπαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, οι στόχοι δηλαδή της επίθεσης δια στόματος του βλοσυρού Τόνι Σνόου που εκπροσωπεί τον Λευκό Οίκο: «Πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το μόνο που ξέρουμε είναι πως επρόκειτο για κάτι που το περιέγραψαν ως ρουκέτα, δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει, που εκτοξεύτηκε σ’ ένα από τα παράθυρα ακριβώς δίπλα από το θυρεό μπροστά στην πρεσβεία και χτύπησε μια τουαλέτα, λίγο πριν από τις έξι το πρωί».

Απογοήτευση. Θλίψη. Και το πλήγμα κατά της δημοκρατίας; Η ελληνική 11η Σεπτεμβρίου; Το ανάλογον της υποκίνησης και υποστήριξης στυγνής εφταετούς δικτατορίας; Τίποτα; Ασήμαντο; Μεμονωμένο περιστατικό; Πόσο γελοίο είναι να σε φτύνει αυτός που γλύφεις…

Advertisements

One thought on “Ρουκέτες, βλήματα και τουφεκιές στον αέρα

  1. Ήταν 12 Ιανουαρίου του 1873 όταν γεννήθηκε ο Σπύρος Λούης. 23 χρόνια μετά έτρεξε 40 χιλιόμετρα πιο γρήγορα από όλους. 111 χρόνια κάποιοι ακόμα τρέχουν…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.