Χραντ Ντινκ, η δολοφονία του Αρμένιου που ήθελε τη συμφιλίωση


Ο Χραντ Ντινκ (Hrant Dink) ήταν Αρμένιος της Τουρκίας. Δεν έκρυβε την αρμένικη καταγωγή του, αντιθέτως εξέδιδε την αρμένικη εφημερίδα Άγος η οποία με την πολιτική συμφιλίωσης που προωθούσε έφτασε να έχει και πολλούς Τούρκους συνδρομητές. Όπως ήταν φυσικό, ο ήπιων τόνων Χραντ Ντινκ που έγραφε και σε τουρκικές εφημερίδες, δεν είχε πολλούς φίλους. Η εποχή δε αντέχει τη λογική. Ένας από αυτούς που διαφωνούσαν με όσα έγραφε, έκρινε πως ο Αρμένιος δημοσιογράφος το είχε παρακάνει, ότι ήταν πλέον πάρα πολύ ενοχλητικός. Και οι ενοχλητικοί πρέπει να μάθουν να σωπαίνουν. Το κακό με τον Χραντ Ντινκ ήταν ότι δεν μάθαινε εύκολα. Προ μηνών είχε καταδικαστεί από τουρκικό δικαστήριο για προσβολή του τουρκικού έθνους. Αιτία ήταν ένα άρθρο του στο οποίο το περίεργο είναι ότι ακόμα μια φορά επιχειρηματολογούσε υπέρ της συμφιλίωσης. Τέλος πάντων ο Ντινκ που ενοχλούσε έπρεπε να βγει από τη μέση. Και βγήκε. Σήμερα, έξω από τα γραφεία της Άγος έπεσε νεκρός αφού δέχθηκε 3 σφαίρες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τον πυροβόλησε ένας νεαρός 18 με 20 χρονών ο οποίος φώναξε καθώς έφευγε,»σκότωσα τον άπιστο». Ένας νεαρός 18 με 20 χρονών, καθάρισε εν ψυχρώ κάποιον που καλούσε σε συμφιλίωση. Ποιος όπλισε αυτόν τον νεαρό; Κανείς και όλοι. Τον όπλισαν όλοι όσοι αντί να συζητούν προτιμούν να ετοιμάζουν την επόμενη σύγκρουση. Η ιστορία είναι γεμάτη με παρόμοια θύματα. Κάθε φορά που ανοίγει ένα έστω μικρό παράθυρο για συμφιλίωση, στην Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ινδία, την Τουρκία, την Ισπανία και αλλού, ενοχλούνται όσοι αγαπούν το σκοτάδι. Και οπλίζουν το χέρι νεαρών γεμάτων ενθουσιασμό για να κλείσουν το στόμα των ενοχλητικών.

Θυμόμαστε τον Χραντ Ντινκ.

Advertisements

2 thoughts on “Χραντ Ντινκ, η δολοφονία του Αρμένιου που ήθελε τη συμφιλίωση

  1. Ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους-θύματα του σκοταδισμού για το 2007.
    Περισσότερες πληροφορίες -και άχαρα στατιστικά- για τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ανά τον κόσμο, αλλά και για την ελευθερία του τύπου εν γένει, στη σελίδα των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (www.rsf.org).

    Επίσης στην παρακάτω καταχώρηση της Wikipedia πληροφορίες για το περιβόητο άρθρο 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα που αφορά το έγκλημα της «προσβολής του τουρκισμού»: http://en.wikipedia.org/wiki/Article_301_%28Turkish_penal_code%29

  2. Από όσα λένε οι Τούρκοι, ο δράστης είναι τελικά ένα παιδί 16-17 ετών από την Τραπεζούντα. Τον αναγνώρισε, λένε, ο πατέρας του στο φιλμάκι που είχε τραβήξει η κάμερα.
    Διαβάστε (στα αγγλικά) το τελευταίο άρθρο του Χραντ Ντινκ από την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News, όπου ο Ντινκ γράφει πως το 2007 θα είναι μια δύσκολη χρονιά γι αυτόν: http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=64475

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.