Η ψευδαίσθηση σαν γλυκό παραμύθι – Ο Μάγος Άιζενχαϊμ


 

Είναι αλήθεια τελικά πως πρέπει να δεις τον Μάγο Άιζενχαϊμ (The Illusionist) πριν το Πρεστίζ. Και οι δύο ταινίες μάγους και μαγικά δείχνουν, η μία όμως ως πλαίσιο μιας ρομαντικής ιστορίας αγάπης και η άλλη ως αφορμή για να μιλήσει για την πραγματικότητα ως υποκειμενική εμπειρία, την ψευδαίσθηση, τον ανταγωνισμό, τη ζωή. Είδα το Πρεστίζ, που τα έχει όλα αυτά, πρώτο. Και έτσι ήταν φυσικό ο «Μάγος Άιζενχαϊμ» να φανεί λίγος.

Κινηματογράφος όμως δεν είναι μόνο ο προβληματισμός πάνω σε βαθειά ζητήματα της ύπαρξης. Είναι επίσης και η απόλαυση μιας καλής ιστορίας αποτυπωμένης σε όμορφα πλάνα από έναν καλό σκηνοθέτη που κατευθύνει ταλαντούχους ηθοποιούς. Και ο Μάγος Άιζενχαϊμ τα έχει όλα αυτά.

Ο πάντα εντυπωσιακός Έντουαρντ Νόρτον υποδύεται τον μάγο του τίτλου ο οποίος έχει εντυπωσιάσει τη Βιέννη των αρχών του 20ου αιώνα με τα κόλπα του. Ο Άιζενχαϊμ εκτός από το να εξαφανίζει και να εμφανίζει πράγματα, φέρνει πάνω στη σκηνή και οπτασίες από τον άλλο κόσμο οι οποίες μάλιστα συνομιλούν με τους θεατές. Αυτό κινεί το ενδιαφέρον και της αστυνομίας και του φιλότεχνου διευθυντή της τον οποίο υποδύεται ένας εξαιρετικός Πολ Τζιαμάτι. Κινεί επίσης και το ενδιαφέρον του φιλόδοξου και τρομερά αντιπαθητικού πρίγκιπα διαδόχου που παρακολουθεί τον Άιζενχαϊμ και τον καλεί στην αυλή του για μια ιδιωτική παράσταση. Εκεί ο μάγος θα ξανασυνδεθεί με έναν παλιό ανεκπλήρωτο έρωτα (η Τζέσικα Μπιλ) η οποία όμως προορίζεται να παντρευτεί τον κακό πρίγκιπα. Ο Άιζενχαϊμ τσαντίζεται και αρχίζει τα μαγικά.

Ο Νιλ Μπέργκερ στη δεύτερη ταινία του μετά τη «Συνέντευξη με τον δολοφόνο» αναβιώνει πειστικά την αυτοκρατορική Βιέννη και, με υπόκρουση τη μουσική του Φίλιπ Γκλας, αφηγείται την ιστορία του μέσα από πανέμορφα πλάνα. Ο διευθυντής φωτογραφίας Ντικ Πόουπ έχει ήδη τσιμπήσει τρία βραβειάκια και είναι υποψήφιος για το σχετικό Όσκαρ. Για τα πλάνα αυτά αξίζει να δει κανείς την ταινία στον κινηματογράφο και όχι στην τηλεόραση. Μια πρόγευση στο τρέιλερ, παρακάτω.

Advertisements

2 thoughts on “Η ψευδαίσθηση σαν γλυκό παραμύθι – Ο Μάγος Άιζενχαϊμ

  1. Καλώς ήρθες. Κι αν την πετύχετε την ταινία σε καμμια επανάληψη σε μεγάλη οθόνη, ακόμα καλύτερα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.