Βαβέλ: Η επιστροφή του κινηματογράφου


 

Η ταινία Βαβέλ (Babel) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (21 γραμμάρια, Αμόρες πέρος) είναι ένα εικαστικό αριστούργημα πάνω σε μια σειρά λαθών, τυχαίων γεγονότων και παρεξηγήσεων. Ένας Μαροκινός πουλάει ένα όπλο που το είχε χαρίσει κάποιος τουρίστας μετά το σαφάρι στην έρημο. Ένα ζευγάρι Αμερικανών (Μπραντ Πιτ και Κέιτ Μπλάνσετ) κάνει διακοπές στο Μαρόκο προσπαθώντας να ξεπεράσουν την κρίση στη σχέση τους. Η Μεξικανή παραμάνα, που φυλάει τα παιδιά του ζευγαριού στο Σαν Ντιέγο, επιστρέφει για λίγες ώρες στο Μεξικό για να πάει στο γάμο του γιού της. Στο Τόκυο, η κωφάλαλη κόρη ενός ευκατάστατου Ιάπωνα προσπαθεί να ζήσει μια κανονική ζωή. Όλα συνδέονται μεταξύ τους και όλα πάνε στραβά.

Η ταινία παίζει με την αδυναμία επικοινωνίας και τις συνέπειές της. Μετά τα εκπληκτικά «21 γραμμάρια» ο Μεξικανός σκηνοθέτης παρουσιάζει ακόμα ένα δείγμα του ταλέντου του. Δε βλέπει κανείς συχνά στο πανί τέτοια πλάνα από έρημο (Μαρόκο), τέτοια ένταση και χάος από μεγαλούπολη (Τόκυο) και τόσο ανθρώπινο γάμο και χαρά (Μεξικό). Ο ρυθμός της ταινίας καθηλωτικός και οι ερμηνείες όλων, από τον Μπραντ Πιτ, την Κέιτ Μπλάνσετ, τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, τη Ρίνκο Κικούτσι (Κόρκυ Β’ γυναικείου ρόλου 2007) μέχρι και τους Άραβες κομπάρσους, εξαιρετικές.

Στη φωτό (από εδώ) ο σκηνοθέτης στα γυρίσματα στο Μαρόκο με τον Μπρατ Πιτ. Μια μικρή (πολύ μικρή) γεύση στο παρακάτω τρέιλερ.