Ματσάκι στο γυράδικο κοντά στη μεγάλη πλατεία


Malta

Στη γειτονιά μας έχει μια πλατεία που τη λένε μεγάλη. Κανονικά θα έπρεπε να τη λένε όμορφη που θα ήταν ταιριαστό, την είπαν όμως μεγάλη. Ίσως επειδή η κωμόπολή μας είναι μικρή και παλιά που δίναν τα ονόματα, ήταν ακόμα μικρότερη. Εκεί δίπλα στη «μεγάλη» πλατεία έχει έναν μικρό δρόμο με γυράδικα (αυτά που στο Αθηναϊκό τοπικό ιδίωμα τα λένε σουβλατζίδικα). Στη μια πλευρά του δρόμου, αριστερά όπως ανεβαίνεις, είναι τα ελληνικά. Στην απέναντι έχει τούρκικα και άλλα βαλκανικά.

Πάω πάντα στον «Βασιλιά της πίτας» (ρουά ντε πιτά, όπως τον λένε εδώ). Όχι γιατί είναι ντε και καλά καλύτερος από τους άλλους, αυτό δεν το ξέρω, είπαμε δεν έχω κάτσει στα άλλα. Απλώς μου άρεσε το όνομα και μου έκαναν κλικ οι πάρα πολύ φιλικοί τύποι που δουλεύουν εκεί. Επίσης, ο ρουά ντε πιτά έχει μεγάλη τηλεόραση ψηλά, πιάνει ελληνικά κανάλια και βρίσκεις εύκολα θέση για να δεις κανένα ματσάκι.

Η φωτό είναι από την Τετάρτη, στο γυαλί δείχνει Μάλτα-Ελλάδα. Οι μάγκες του μαγαζιού, Έλληνες της διασποράς, φορούσαν όλοι μπλε μπλουζάκια «Hellas» για το κλίμα, δεν σταμάτησαν όμως να ρίχνουν μπινελίκια στους παίκτες της Εθνικής που ακόμα μια φορά σέρνονταν. Ο κύριος στα δεξιά, ήρθε στο βου ημίχρονο, ήταν ευγενέστατος και ήσυχος, πολύ ήσυχος. Έστησα αυτί και τον άκουσα να παραγγέλνει σε σπαστά γαλλικά με λίγο από αγγλικά. Δεν άφησε την οθόνη από τα μάτια του, κι έφυγε λίγο πριν το τέλος αμίλητος και σοβαρός.

Είμαι σίγουρος πως είμαι ο μόνος Έλληνας που το βράδυ της Τετάρτης είδε το ματσάκι στο ένα μέτρο από Μαλτέζο. Άντε εντάξει, ο μόνος εκτός Μάλτας.

Advertisements

3 thoughts on “Ματσάκι στο γυράδικο κοντά στη μεγάλη πλατεία

 1. Τώρα που το ‘φερε η κουβέντα για Μάλτα, τρία μικρά πράγματα που ανακάλυψα την τελευταία χρονιά:

  1. Από εκεί εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός Καλυψώ, στον οποίο κανείς μπορεί να ακούσει και την σπάνια σημιτκή γλώσσα των Μαλτέζων (http://www.calypsoproperty.net/radio/events/events.html)
  2. Η Μάλτα έχει δύο πόλεις ονόματι Ραμπάτ(!).
  3. Από εκεί προέρχεται ο πολύ αξιόλογος καρτουνίστας Joe Sacco, ο μόνος Μαλτέζος που έχω ακουστά (http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Sacco).

 2. Τα ‘χω ζήσει αυτά σε τηλεοράσεις μπροστά εκτός Ελλάδας με Έλληνες να φοράνε αυτές τις μπλούζες. Και εκείνο το παγκόσμιο στην Αμερική. Πολύ πίκρα … Άρχοντες είμαστε τώρα …

 3. @ Γιάννης
  Όντως έχει μια Ραμπάτ στη Μάλτα (το νησί) και μία στο Γκόζο, το μικρότερο από τα νησάκια του κράτους της Μάλτας. Είχα ρωτήσει τους ντόπιους και νομίζω ότι μου είχαν πει πως, στα μαλτέζικα, ραμπάτ σημαίνει παλιά πόλη. Η γλώσσα τους εξάλλου είναι ένα χαρμάνι αγγλικών, ιταλικών, αραβικών και προϊνδοευρωπαϊκών ιδιωμάτων. Ο Σάκο είναι πράγματι θεός, έχει ανεβάσει το κόμικ σε επίπεδα ολοκληρωμένου ρεπορτάζ. Από τον ίδιο χώρο των κόμικς προέρχεται και ακόμα ένας πάρα πολύ διάσημος Μαλτέζος. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για δημιουργό αλλά για το δημιούργημα του Ιταλού Ούγκο Πρατ, τον έναν και μοναδικό Κόρτο Μαλτέζε (εικονίτσα δεξιά)

  @ Δε μασάμε ρε
  Λίγο πριν ξεκινήσει εκείνο το παγκόσμιο στην Αμερική, ένας φίλος και γνωστός γκαντέμης είχε προβλέψει 0-10. Όπως και έγινε (4 από Αργεντική και Νιγηρία, 2 από Βουλγαρία). Το 2004 τον είχα αποφύγει…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.