Υδροβιότοπος Στροφιλιάς – παραλία Καλόγριας (κείμενο-φωτό από aka)


Αμμος 

Αμμουδιά όσο φθάνει το μάτι, αμμοθίνες και αμμόλοφοι, πελώριες κουκουναριές και πιο πίσω ένας πλούσιος υδροβιότοπος, λιμνοθάλασσες, βάλτοι και ανοιχτές εκτάσεις ρηχών νερών. Διερχόμενοι ερωδιοί, γλαρόνια, μόνιμοι κάτοικοι μπούφοι, βουτηχτάρια, αλκυόνες και πάμπολλα άλλα πουλάκια που βρίσκουν τους υγροτόπους ιδανικούς για την αναπαραγωγή τους.

δασος 

Θυμάμαι βόλτες και πικ-νικ στην άμμο υπό τη σκιά του πευκοδάσους με άρωμα από ρετσίνι. Θυμάμαι μικρά χελωνάκια και χέλια να κολυμπούν στα ρηχόνερα, κάτω από τις κουκουναρίες και τα βατράχια να κοάζουν τέρμα-φόρτσα. Θυμάμαι ατελείωτα μπάνια στην υπέροχη παραλία, αλλά και θεόρατα κουνούπια να ορμάνε στους ξεχασμένους, ρομαντικούς λουόμενους, μόλις ο ήλιος κρυβόταν πίσω από το λόφο.

θίνες 

Θυμάμαι τρελές καταβάσεις σε στυλ ‘βαρελάκι’ από τον μεγάλο αμμόλοφο στην άκρη της παραλίας. Η άμμος τσουρουφλιστή, αλλά με λίγο πείσμα και αντοχή αναστενάρη φτάναμε στο πιο ψηλό σημείο, απ’ όπου η θέα της απέραντης αμμουδιάς θύμιζε αεροφωτογραφία. Από εκεί παίρναμε φόρα, και χωρίς να βλέπουμε τη βάση του αμμόλοφου, βουτάγαμε. Με μάτια μισάνοιχτα βλέπαμε την παραλία να στροβιλίζεται γύρω μας. Μετά καυτή άμμος, πάλι παραλία, πάλι άμμος… Υπέροχο παιχνίδι, καλύτερο δεν έχω βρει σε κανένα λούνα-παρκ! Μετά την προσγείωση και αφού φτύναμε όση άμμο τρώγαμε από τα χαχανιτά, τρεκλίζοντας πέφταμε στη θάλασσα. Απαραίτητο το εντατικό ξέπλυμα, αν και ο τελευταίος κόκκος άμμου έβγαινε από το αυτί μέρες μετά.

μονοπάτι 

Παραδεισένια μέρη. Ευτυχώς αναγνωρίστηκαν ως τέτοια και γίνεται προσπάθεια προστασίας τους και περιβαλλοντικής ενημέρωσης των επισκεπτών. Ανοίχτηκαν μονοπατάκια, ανεγέρθησαν ταμπέλες με πληροφορίες, περιφράχθηκαν ρείκια και θίνες, φυτεύτηκαν νέα δεντράκια, δημιουργήθηκαν ξύλινες πλατφόρμες προσέγγισης στις πλημμυρισμένες εκτάσεις.

βαλτος 

Καλά και χρήσιμα είναι αυτά, είμαι υπέρ της ειλικρινούς και συστηματικής προσπάθειας προστασίας της φύσης και ανάδειξης αυτής. Μόνο που φέτος λόγω της ανομβρίας οι ήδη ξεχαρβαλωμένες πλατφόρμες που θα οδηγούσαν στο κέντρο υγροτόπου δεσπόζουν στο ξερό και έρημο τοπίο, παρατημένες, με μόνη ζωντανή νότα τις αγελάδες που βόσκουν ανέμελα γύρω τους. Καντίνες, ταβέρνες και ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν στην περιοχή. Ντουφεκιές ταράζουν τα βαλτωμένα νερά στις περιόδους διόδου των μεταναστευτικών πτερωτών επισκεπτών, ενώ το θρίλερ με την αδειοδότηση των λατομείων που ξεκοιλιάζουν το επιβλητικό τοπίο εμπλουτίζεται με νέα κεφάλαια. Δυστυχώς, η συνθήκη Ramsar, η νομοθεσία και οι καλές προθέσεις δε αρκούν για να αποτρέψουν την ολέθρια απερισκεψία των λαθροκυνηγών, ούτε για να ανακόψουν τα κερδοσκοπικά σχέδια των επιχειρηματικών συμφερόντων.

πίνακας

Η σχετική σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ.

Advertisements

2 thoughts on “Υδροβιότοπος Στροφιλιάς – παραλία Καλόγριας (κείμενο-φωτό από aka)

  1. Ωραιότατο αυτό που λέει ότι χαρακτηρίζεται διεθνούς σημασίας αν σταματούν εκεί 10.000 πάπιες. Πώς πείθουν 9.999 πάπιες ακόμα μία να πάει μαζί τους;
    🙂

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.