Κρύο, στολίδια, παγοδρόμιο και στη Μπρυζ


Brugge1

Στη χώρα που κάνει ό,τι μπορεί για να διαλυθεί, κοινότητες, ομόσπονδα κρατίδια και πόλεις κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από τις εθνικιστικές εξάρσεις τους για να υποδεχτούν τις γιορτές. Η φλαμανδική Μπρυζ, μια πόλη μπιμπελό, όπου η ζωή έρχεται με τους τουρίστες και φεύγει αργά το απόγευμα με το τελευταίο τραίνο, προσφέρει στον επισκέπτη στολίδια, φωτάκια, υπαίθριο παγοδρόμιο αλλά και μια έκθεση γλυπτών από πάγο.

Brugge2

Οι πιο γενναίοι μπορούν να κάνουν και μια βολτίτσα με βάρκα στο κανάλι, όπως οι κύριοι και οι κυρίες της φωτογραφίας που απόλαυσαν τη βαρκάδα τους με τον άνεμο να τους μαστιγώνει και την παγωμένη βροχή να τους λούζει ανελέητα. Πέρασαν μπροστά μας με τη βάρκα τους έτοιμη να τουμπάρει από την υπερφόρτωση και την απότομη στροφή. Τους λυπηθήκαμε τόσο που θέλαμε να τους χειροκροτήσουμε.

Brugge3

Τα μεσαιωνικά σπιτάκια που πλαισιώνουν το κανάλι και το εντυπωσιακό δημαρχείο είναι ταιριαστό σκηνικό για τα στολίδια και τα λαμπάκια των χριστουγέννων. Ακόμα πιο ταιριαστά είναι τα ξύλινα σπιτάκια με τις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, τα ψητά λουκάνικα, τους λουκουμάδες, το ζεστό κρασί και τις βάφλες. Μας κέρδισαν αμέσως.

Brugge4

Η αναζήτηση μπαρ απεδείχθη πιο δύσκολη από όσο νομίζαμε. Με τα πολλά κάτσαμε σε ένα πολύ ζεστό και χαριτωμένο μέρος το οποίο είχε το υπέροχο όνομα «Τεράστιε» (Terastje, κατά πάσα πιθανότητα «βεράντα» στα ολλανδικά). Από εκεί είδαμε τη βροχή να κόβει, τον αέρα να κοπάζει και το σούρουπο να σκεπάζει την πόλη. Στο παγοδρόμιο σκούπιζαν τα νερά από τη βροχή και η έκθεση γλυπτών από πάγο στο σιδηροδρομικό σταθμό (θερμοκρασία στους -6 βαθμούς και είσοδος στα 11 ευρώ) ετοιμαζόταν να κλείσει. Την επόμενη φορά.

Advertisements

9 thoughts on “Κρύο, στολίδια, παγοδρόμιο και στη Μπρυζ

 1. @ Meniek
  Αληθινή γιαγιά ή κούκλα; Έχει στις Βρυξέλλες μια κούκλα που κινείται μηχανικά και παριστάνει μια γιαγιά που κεντά!

  @ Lamprini
  Χε χε χε, ήμουν σίγουρος. Όποτε θέλεις, το ξέρεις.

 2. Α, ωραία φωτό τότε. Πλάκα πλάκα ούτε θυμάμαι πότε ήταν τελευταία φορά που είδα γιαγιά να κεντάει σε Ελλάδα ή Βέλγιο.

 3. Συγκρίνονται όλα αυτά με τη «γιορτή των αγγέλων» στην Αριστοτέλους και το όραμα και την αισθητική του Δημάρχου Βασίλη και του Νομάρχη Πανίκα;
  (για γέλια και για κλάματα…)

 4. Η γιορτή των αγγέλων είναι πραγματικά για γέλια. Σε αυτή εξαντλείται και το όραμα και η αισθητική αλλά εν πολλοίς και το έργο του δημάρχου. Μια γιορτή ταιριαστή στο ύφος «ύστερος μεσαίωνας» που χαρακτηρίζει τη δημαρχία του Βασιλάκη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.