Λιουμπλιάνα: Η απόλαυση του λάθους, ο καπιταλισμός και το όνειρο


wrong

«Η απόλαυση του να κάνεις κάτι λάθος» είναι το θέμα της παραπάνω εικόνας, της πρώτης από τις λίγες που κράτησα από τους τοίχους στη Λιουμπλιάνα. Επιλογή και παράθεση είναι κάπως αυθαίρετες όπως και όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το (β)λόγιο. Η Λιουμπλιάνα είναι πόλη με τοίχους πλούσιους σε συνθήματα και σκίτσα. Το παραπάνω έχει να κάνει με τις σεξουαλικές επιλογές του Σλοβένου (;) που το έγραψε καθώς αποτελούσε τμήμα σειράς συνθημάτων και σκίτσων με παρόμοιο περιεχόμενο.

capitalism

Κάτι για τον καπιταλισμό γράφει το σύνθημα της παραπάνω φωτό. Η Σλοβενία είναι πλέον μια συνηθισμένη δυτικοευρωπαϊκή χώρα με επίσημο νόμισμα το ευρώ, οικονομία της αγοράς, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας μάλιστα αναλαμβάνει την προεδρία τώρα την πρωτοχρονιά. Πιο καπιταλιστικά δε γίνεται τουλάχιστον σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού.

provata

Στον καπιταλισμό ο πολίτης είναι πρωτίστως καταναλωτής. Οι επιλογές του καθορίζουν τη λειτουργία της αγοράς και η κατανάλωση τροφοδοτεί την οικονομία, παράγοντας έσοδα και για το κράτος μέσω της φορολογίας. Ο καλός και πειθαρχημένος καταναλωτής είναι απολύτως απαραίτητος. Κάπως έτσι (φωτό πάνω) τον φαντάζεται ο Σλοβένος καλλιτέχνης του δρόμου.

anarchy

Στο τέλος, μια θέση για το όνειρο. Ανάμεσα στα εορταστικά κιόσκια της χριστουγεννιάτικης αγοράς και τα ακριβά μαγαζιά με τις δυτικοευρωπαϊκές φίρμες. Δε χρειάζεται μετάφραση, η ελευθερία ακούγεται όμορφα σε όλες τις γλώσσες.

Advertisements

2 thoughts on “Λιουμπλιάνα: Η απόλαυση του λάθους, ο καπιταλισμός και το όνειρο

  1. Παράθεμα: μια φορά κι έναν καιρό… « Кроткая

  2. Παράθεμα: Mια φορά κι έναν καιρό… | 2day.gr NEWS

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.