11 thoughts on “Το πρόβλημα με το Βέλγιο

 1. Μερσί στον Γιάννη Κ που μου έστειλε τη φωτό. Και πειραγμένη να είναι, συνοψίζει πλήρως την κατάσταση μιας χώρας της οποίας οι γαλλόφωνοι και ολλανδόφωνοι κάτοικοι διαφωνούν σχεδόν σε όλα – ακόμα και για το μέλλον της μικρής μας κωμόπολης…

 2. Ο διχασμός επεκτείνεται μέχρι και στο χρώμα των σηματοδοτών. Αν για παράδειγμα βρεθείτε μπροστά σε φανάρι στηριζόμενο σε ερυθρόλευκο (μπρρρ…) στύλο, είστε σε μικτή ή γαλλόφωνη περιοχή. Αν πάλι δείτε κιτρινόμαυρο στύλο, τότε καλωσήλθατε στην ένδοξη Φλάνδρα! Προς το παρόν δεν παίζει τίποτα σε ασπρόμαυρο ή κυανόλευκο…

 3. που είναι το πρόβλημα;
  στην Ελλάδα όλοι μιλούμε την ίδια γλώσσα αλλά σπάνια καταλαβαινόμαστε, επίσης οι προειδοποιητικές πινακίδες για μια π.χ. στενή γέφυρα είναι μεν στα ελληνικά που όλοι ξέρουν και διαβάζουν, αλλά η πινακίδα αυτή βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γέφυρα, οπότε οδηγός και όχημα καταλήγουν κάτω από τη γέφυρα!
  😀

 4. Μήπως είναι σταλήθεια πολλές οι Βρυξέλλες; Γιαυτό και λέγονται οι Βρυξέλλες και όχι πχ η Βρυξέλλα; Σιγουρέψου πάντως ότι μένεις στη σωστή.
  Σοβαρά όμως, το αληθινό πρόβλημα των Βρυξελλών ανεξάρτητα με την χιλιομετρική απόσταση (η οποία πάντα είναι υποκειμενική), είναι οι φτηνές (1,50 Ε) αλλά μάπα μπίρες. Αυτό δε που τις σώζει είναι η μεγάλη απόσταση (αντικειμενικό μέγεθος) από την Ελλάδα.

 5. Αφενός ο/η Bass ΔΕΝ πρέπει να ξαναγράψει εδώ πέρα.

  Αφετέρου από την εικόνα φαίνεται ότι ο συντομότερος δρόμος είναι (φυσικά!) ο φλαμανδικός! 😀

  @Roidis: Ένα παρόμοιο πρόβλημα που υπάρχει στο Βέλγιο έχει να κάνει με τις χιλιομετρικές πινακίδες (καλή ώρα του παραδείγματος). Πολλές από αυτές είναι πάνω στη στροφή, όμως εδώ η παράδοση τις θέλει να βρίσκονται ακριβώς μετά και όχι πριν από αυτή!

 6. Είναι φανερός ο συμβολισμός.

  Στα διλήμματα πάμε πάντα αριστερά.
  Ο συντομότερος δρόμος πρός τον ……… (συμπληρώνεις κατά βούληση)

 7. @ Γιάννης Κ.
  Ασπρόμαυρο είναι το μέλλον, γενικώς…

  @ Roidis
  Εδώ, από ό,τι φαίνεται, οι γέφυρες έχουν κοπεί!

  @ Bass
  Οι Βρυξέλλες είναι πολλές και δεν τις έχουμε δει όλες. Μένουμε σε ένα σταυροδρόμι τους και γυρνάμε συνέχεια γύρω από μια δυο πλατείες κάτι σαν το Μπέρλιν Αλεξάντερπλατς, μόνο που (δυστυχώς) δεν είμαστε στο Βερολίνο. Το μέρος που μένουμε είναι ενδεικτικό του χάους. Γαλλόφωνο με πολλούς ολλανδόφωνους και αρκετούς άραβες, επίσης. Τα αντικειμενικά και τα υποκειμενικά μεγέθη που αναφέρεις μου πέφτουν δύσκολα. Οι μπύρες όμως είναι ή πολύ μάπα ή πολύ δυνατές και με έντονη γεύση. Το ότι είναι φτηνές δεν τις σώζει. Μη χάνεις καιρό λοιπόν. Έλα στα μέρη μας για να δεις από κοντά.

  @ Speculoos
  Α, πόσο δίκιο έχεις με τις πινακίδες στις στροφές. Επίσης, με συγκεκριμένες πινακίδες που όταν αλλάζουν γλώσσα από γαλλικά σε ολλανδικά, χάνεις τη μπάλα. Για παράδειγμα, είσαι στις Βρυξέλλες και ξεκινάς να πας στη Μονς. Με το που βγαίνεις στην εθνική οδό, βγαίνεις και από το κρατίδιο των Βρυξελλών και μπαίνεις στο κρατίδιο της Φλάνδρας. Η Μονς ξαφνικά παύει να υπάρχει ως ταμπέλα και κατευθυνση. Όχι δεν εξαφανίστηκε. Απλώς στα ολλανδικά λέγεται Μπέργκεν. Και οι πινακίδες στη Φλάνδρα είναι μόνο στα ολλανδικά. Όσο για τον Bass, είναι από αυτούς που δεν επιδέχονται περιορισμούς. Λαός πολύς προσπάθησε να τον εμποδίσει να γράφει αλλά απέτυχε οικτρά. Κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη…

  @ Indictos
  Εν προκειμένω είναι ο συντομότερος δρόμος προς τον φλαμανδικό εθνικισμό! Είναι φοβερό να στρίβεις αριστερά και να σου βγαίνουν σκινχεντ…

 8. Εσύ, ποιό δρόμο διαλέγεις καθε φορά που πάς στις βρυξέλλες; Εγω θα τρελλαινόμουν ( από χαρά) να μπαινοβγαίνω στα κρατίδια. Και μονον η ονομασία Φλάνδρα, για παράδειγμα, με γοητεύει, αν και η γλώσσα τους μου τη δίνει.
  φιλια και καλή Κυριακή, διασκεδαστικέ άνθρωπε!
  ριτς

 9. Καλημέρα Ριτς. Στα κρατίδια μπαινοβγαίνεις αναγκαστικά αν κυκλοφορείς στη μικρή μας κωμόπολη. Πας για παράδειγμα βόλτα με ποδήλατο κατά μήκος του καναλιού και πριν το καταλάβεις είσαι στη Φλάνδρα. Μέχρι και το τραμ διασχίζει τα (εσωτερικά) σύνορα σε μια απλή διαδρομή του. Όταν έγινε η από τηλεοράσεως πλάκα με το ψεύτικο ρεπορτάζ περί διάλυσης του Βελγίου, ήταν πολύ χρακτηριστική η αντίδραση μιας ηλικιωμένης κυρίας η οποία όταν ρωτήθηκε από τη ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού απάντησε: «Και τώρα τι θα γίνει με την ετήσια κάρτα για το τραμ; Θα συνεχίσει να ισχύει;»
  Καλή Κυριακή και σ εσένα.

 10. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει με ποιον τρόπο μπορεί κανέις να πάει στη Μονς από το διεθνές αεροδόμιο των Βρυξελών?

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.