«California dreaming»: μια καταπληκτική αλλά ημιτελής ιστορία


Η ταινία «Califormia dreamin’» είχε την τύχη να βασιστεί σε μια καταπληκτική ιστορία και την ατυχία να χάσει τον σκηνοθέτη της Κριστιάν Νεμέσκου που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό πριν ολοκληρώσει το μοντάζ. Εξ ου και ο υπότιτλος «ημιτελής» (endless). Η μορφή της ταινίας, που προβάλλεται στις αίθουσες και βραβεύθηκε στις Κάννες αλλά και στο φεστιβάλ της μικρής μας κωμόπολης, είναι απλώς ένα συμμάζεμα διάρκειας 155 λεπτών του υλικού που τράβηξε ο Νεμέσκου.

Όχι ότι δε βγάζει νόημα. Το σενάριο είναι ξεκάθαρο και (λέει ότι) βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Είναι 1999 και το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία. Στη Ρουμανία, ένα τραίνο μεταφέρει αμερικανικό ραντάρ με τελικό προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Το ραντάρ συνοδεύουν μεταξύ άλλων και 7-8 αμερικανοί στρατιώτες με επικεφαλής τον λοχαγό Νταγκ Τζόουνς (Αρμάν Ασάντε). Περνώντας όμως από ένα μικρό χωριό, ο σταθμάρχης Ντοϊάρου (Ραζνάν Βασιλέσκου) σταματά το τραίνο και απαγορεύει τη συνέχιση της διαδρομής επειδή λείπουν κάποια γραφειοκρατικά χαρτιά (Ασάντε και Βασιλέσκου στη φωτό από το artistu.voce.ro).

Ο Ασάντε γίνεται έξαλλος αλλά ο σταθμάρχης (ο οποίος έχει προηγούμενα με τους αμερικανούς) δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ρουμανικά υπουργεία κάνουν πάσα το ένα στο άλλο τα αμερικανικά έγγραφα διαμαρτυρίας και το τραίνο κολλάει στο χωριό για 5 μέρες. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον δήμαρχο να διοργανώσει γιορτές για τους υψηλούς επισκέπτες τους μπας και τσιμπήσει κανέναν τουρίστα στο μέλλον, στις κοπέλλες του χωριού να φλερτάρουν με τους αμερικανούς και στους μεγαλύτερους να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Όταν το τραίνο τελικά ξεκινήσει στο χωριό μαίνονται οι συγκρούσεις για τις οποίες ευθύνονται και οι αμερικανοί οι οποίοι ως συνήθως έφτασαν με καλές προθέσεις, ανακατεύτηκαν και τα έκαναν μαντάρα.

Η ιστορία είναι πολύ καλή και κάποιες φορές πραγματικά ξεκαρδιστική με τις απίθανες φάτσες (Ρουμάνος Έλβις) που παρελαύνουν στο πανί. Από ένα σημείο και μετά όμως η ταινία κουράζει και δείχνει πως ήθελε ένα καλό ψαλίδι για να στρώσει. Ασάντε και Βασιλέσκου είναι πολύ καλοί, αλλά για μεγάλα διαστήματα η ταινία μοιάζει να τους ξεχνά, ιδίως τον δεύτερο. Ακόμα κι έτσι, θα άξιζε να τη δει κανείς. Έχοντας παρακολουθήσει τόσες πολλές τριζάτες παραγωγές έχει μεγάλο ενδιαφέρον να πάρει κανείς μια γεύση του αρχικού υλικού με το οποίο δουλεύουν οι σκηνοθέτες πριν το τελικό μοντάζ.

Advertisements

4 thoughts on “«California dreaming»: μια καταπληκτική αλλά ημιτελής ιστορία

 1. Την ταινία την είχα παρακολουθήσει στο Φεστιβάλ και μου είχε αρέσει πολύ! Αναπόφευκτα σε κάποια σημεία κούραζε και θα ήταν απαραίτητο το ψαλίδι, αλλά θα είναι αυτό που είπες: έχεις μια ευκαιρία να παρακολουθήσεις το αρχικό υλικό από το οποίο θα προέκυπτε η κόπια που θα διανέμονταν, κάποιες ιστορίες που τελικά δε θα έφταναν μέχρι τη μεγάλη οθόνη και μια «κρυφή ματιά» στο μυαλό του σκηνοθέτη…
  Παρα το ημιτελές της, τη βρήκα περισσότερο ενδιαφέρουσα και αξιόλογη από αρκετές άλλες «ολοκληρωμένες».
  Ενδιαφέρουσα αναπαράσταση της ατμόσφαιρας στην ύπαιθρο με τις αλλαγές στην πολιτική ζωή να σαρώνουν τα πάντα και γλυκόπικρο χιούμορ. Ο σταθμάρχης-αν και αντιπαθής σα ρόλος-ήταν καταπληκτικός και ο λοχαγός δε θα μπορούσε παρά να είναι τόσο αμερικάνος και τόσο στρατιωτικός! Υπέροχη η κόρη του σταθμάρχη-και ακόμη πιο εντυπωσιακή από κοντά μιλώντας πολύ καλά αγγλικά με έντονη ρουμάνική προφορά!!

 2. Την έχασα στο Φεστιβάλ και ήταν κρίμα. Εδώ είχαμε και το ζήτημα με τη γλώσσα καθώς οι υπότιτλοι ήταν στα γαλλικά που όσο να ναι θελουν μια άλφα προσπάθεια και αποσπούν την προσοχή. Έχω πάντως ακριβώς την ίδια εντύπωση με αυτή που περιγράφεις.

 3. μόνο άλφα προσπάθεια θέλουν τα γαλλικά;!
  are you sure???
  γιατί εγώ ακούω τη λέξη «σουμπτζονκτίφ» και βγάζω ζωστήρα (λαϊκή λέξη-η αποθέωση των σπυριών ένα πράμα-φουντώνω και μόνο που θυμάμαι τη γαλλική ακαδημία-γαμώ την Κάρλα μου-γαμώ…

 4. Και άλφα και βήτα προσπάθεια θέλουν, αυτό να λέγεται. Τη λέξη που αναφέρεις δεν τη γνωρίζω, ίσως σε επόμενη τάξη…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.