«Έξι πρόσωπα αναζητούν συγγραφέα»: Πρώτη παράσταση στα γαλλικά


Για την ιστορία αυτή ευθύνεται βασικά η γειτόνισσα Κροτ. Πήγε στο θέατρο, έγραψε κι ένα ωραίο κομμάτι με τις εντυπώσεις της και έδωσε έτσι αυτή τη μικρή αλλά απαραίτητη ώθηση για να ξεπεράσουμε ένα ταμπού που κρατούσε κοντά έξι χρόνια. Το παρόν (β)λόγιο αγαπά το θέατρο. Όπως μπορεί εύκολα, όμως, να παρατηρήσει κανείς, το θέατρο απουσιάζει από τις καταχωρήσεις και τα συνήθη θέματα. Κι αυτό γιατί πάμε θέατρο μόνο στα ταξιδάκια στην Ελλάδα και την Αγγλία και ποτέ στη μικρή μας κωμόπολη. Μόνος λόγος ότι φοβόμασταν πως δε θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε μια παράσταση στα γαλλικά.

Προσοχή στην αλλαγή του χρόνου: «φοβόμασταν». Ο φόβος, το ταμπού, όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν μετά την παράσταση, την περασμένη εβδομάδα στο «θέατρο της πλατείας των μαρτύρων«. Πριν πάμε να δούμε την παράσταση «Έξι πρόσωπα αναζητούν συγγραφέα» στην πολύ όμορφη αίθουσα του θεάτρου, κάναμε μια μικρή προετοιμασία. Σε παρακείμενο βιβλιοπωλείο βρήκαμε το κείμενο στα αγγλικά (στην φοιτητική έκδοση με σχόλια) και ρίξαμε μια ματιά στην υπόθεση και στο τι (λένε ότι) ήθελε να πει ο Λουίτζι Πιραντέλο.

Αυτό από μόνο του δεν είναι εύκολο. Διότι πρόκειται στην ουσία για μια παράσταση μέσα στην παράσταση. Το έργο ξεκινά με μια πρόβα. Ένας απαιτητικός σκηνοθέτης δίνει οδηγίες στους ηθοποιούς του, όταν ξαφνικά εισβάλλει στη σκηνή μια ομάδα έξι προσώπων. Λένε ότι είναι χαρακτήρες ενός άλλου έργου και ψάχνουν έναν συγγραφέα να το ολοκληρώσει και έναν σκηνοθέτη να το ανεβάσει. Περίεργα πράγματα. Πρέπει να έμοιαζαν ακόμα πιο περίεργα όταν το έργο πρωτοπαίχτηκε στη δεκαετία του 1920. Φαντάσου τώρα όλο αυτό το παράξενο πράγμα όπου η ζωή μπλέκεται με την τέχνη και ο δημιουργός με το δημιούργημα, στα γαλλικά.

Περιέργως δεν συναντήσαμε μεγάλη δυσκολία. Θες ότι είχαμε διαβάσει πιο πριν, θες ότι στο Βέλγιο τα μιλάνε τα γαλλικά πιο καθαρά, βάλε λίγο και το ότι πεντέμισι χρόνια όλο και κάτι παραπάνω πιάνεις, η βραδυά κύλησε πολύ όμορφα. Και η παράσταση ήταν πραγματικά πάρα πολύ ωραία. Τόσο που θα το ξανατολμήσουμε πολύ σύντομα. Για όσους βρεθούν στα μέρη μας, η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου και το εισιτήριο έχει 12,50 έως 14,50 ευρώ.

Advertisements

6 thoughts on “«Έξι πρόσωπα αναζητούν συγγραφέα»: Πρώτη παράσταση στα γαλλικά

 1. καλημέρα,
  η ΚΡΟΤ έχει περιγράψει γλαφυρότατα πολλές παραστάσεις και τόσα γλαφυρά – που νομίζεις ότι ήσουν κι εσύ εκεί!

  Με το θέατρο έχω πολύ καλές σχέσεις-το δε έργο είναι πραγματικά αξιόλογο-τρελαίνομαι δε-να διαβάζω θεατρικά έργα (και να τα σκηνοθετώ στο κεφάλι μου…)

  ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ (λέμε τώρα, κακή ψυχρή και ανάποδη, από όλες τις πλευρές, αν και οι Δευτέρες-μία πλευρά έχουν μόνο-και είναι τόσο προβλέψιμη…)

  (γκρίνια!! η εξαγωγή εκκρεμεί…)
  🙂

 2. Γεια σου Φαίη, κουράγιο με την εκκρεμότητα. Οι Δευτέρες είναι πάντα τρισάθλιες και δε διορθώνονται – ίσως μόνο με κανένα σινεμά και ποτάκι…

 3. Σας βρίσκω πολύ προνοητικούς και καλά οργανωμένους. Χρειάζεται προσοχή με τις παραστάσεις στο Βέλγιο!

  Η πιο μουρλή παράσταση που είδα ήταν μοντέρνα, σουρεάλ, πολύχρωμη, φεύγα, μισή στα γαλλικά και μισή στα φλαμανδικά (που αλλού, στο φλαμανδικό κέντρο Beursschouwburg). Προφανώς, κατάλαβα λιγότερο από το 1/4 της παράστασης, με το 1/2 χαμένο από χέρι…

 4. Α, το έχασα αυτό!!!
  είδες, είδες? πρέπει να τολμάς παιδί μου!! Κι άμα είσαι και τόσα χρόνια εδώ, σιγά μη δνε καταλάβαινες!!
  πολύ χαίρομαι!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.