Σήμερα πανηγύρια για το Κοσσυφοπέδιο, αύριο απορίες


kosovo1

Από το πρωί, οι αλβανικές σημαίες και τα κορναρίσματα έχουν δώσει άλλο χρώμα στη μικρή μας κωμόπολη καθώς οι Αλβανοί πανηγυρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Πολλοί νεαροί, λιγότεροι μεγαλύτερης ηλικίας, Αλβανοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σουμάν, μπροστά από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και πιο κάτω, στην πλατεία του χρηματιστηρίου, στο ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών για να γιορτάσουν την ιστορική, γι αυτούς, ημέρα.

kosovo2

Το ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι μονομερής και παράνομη, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν απασχολεί ιδαίτερα τους χαρούμενους διαδηλωτές. Ούτε και το ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου παρουσίασαν μια κάπως περισσότερο πολιτικά ορθή σημαία (κίτρινος χάρτης σε μπλέ φόντο με έξι άσπρα αστεράκια) κάτι σαν συνδυασμός της Κυπριακής σημαίας με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και η σημαία είναι μία.

kosovo3

Την ίδια ώρα που στο κέντρο της μικρής μας κωμόπολης οι Αλβανοί έστηναν χορό, οι κάτοικοι της Πρίστινα  υποδέχονταν την ανεξαρτησία με πυροτεχνήματα, και πολλές πολλές σημαίες. Ασφαλώς αλβανικές, αλλά και αμερικανικές, ευρωπαϊκές (ως «ευχαριστώ» για την υποστήριξη) καθώς επίσης και μία μεγάλη … φινλανδική. Ο πρώην πρωθυπουργος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάρι είναι άλλωστε ο «νονός» της περίεργης αυτής ανεξαρτησίας καθώς το σχέδιό του (το οποίο είχαν απορρίψει οι Σέρβοι) ακολουθούν οι Κοσοβάροι με την υποστήριξη των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Η σημερινή μονομερής ανεξαρτησία κλείνει μεν ένα κεφάλαιο που ξεκίνησε με την εγκληματική πολιτική του Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο, ανοίγει όμως ένα άλλο ακόμα πιο μεγάλο και δύσκολο. Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη βάση οργάνωσης και λειτουργίας του διεθνούς συστήματος γύρω από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Από σήμερα, αυτή η αρχή αμφισβητείται ανοιχτά από βασικούς πρωταγωνιστές της διεθνούς πολιτικής που καλούνται πλέον να την αντικαταστήσουν με κάτι καινούριο, αποτελεσματικό και κοινά αποδεκτό.

Advertisements

11 thoughts on “Σήμερα πανηγύρια για το Κοσσυφοπέδιο, αύριο απορίες

 1. Οι Αθάνατοι της ΔΟΕ ήδη ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, δε νομίζουν ότι θα προλάβει να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Τι κρίμα!!

 2. Αθάνατοι, αθάνατοι! Και κυρίως «μακριά από την πολιτική» με την οποία όπως λένε δεν ασχολούνται καθόλου…

 3. Μήπως, όμως, οι Ευρωπαίοι είναι πιο γρήγοροι και το Κοσσυφοπέδιο προλάβει τη Γιουροβίζιον; Εξάλλου τι είναι το Βελιγράδι, δίπλα.

 4. Να δω την Κοσσοβάρα Παπαπρήζου να χάνει τη Γιουροβίζιον μες το Βελιγράδι (παρά τις χιλιάδες ψήφους των ανά την Ευρώπη Αλβανών μεταναστών) – κι ας πεθάνω! 😆

  Σκέψου να πάρουν παράδειγμα και οι Φλαμανδοί μας και να αυτοανακυρηχθούν ανεξάρτητοι!!
  Τι λες, να φτιάξουμε κι εμείς το Chumbastan μες το Βρυξελλοχώρι?! 😆

 5. @ El Pibe
  Θέλω όμως η συμμετοχή από το Κοσσυφοπέδιο να τραγουδά στα σέρβικα, έτσι για το ξεκάρφωμα. Οι Ευρωπαίοι έδειξαν προ ολίγου πόσο γρήγοροι είναι: Βγήκαν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και πανηγύριζαν για το πόσο ενωμένα και ομόφωνα πήραν την απόφαση να … κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και όποτε το θέλει. Αυτή είναι ενότητα!
  @ Κροτ
  Η Ετερόκλητη Ελευθεριακή Δημοκρατία του Chumbastan θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του 21ου αιώνα. Και η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας θα δώσει την ευκαιρία στην ΕΕ να πάρει ακόμα μια υπερήφανα ομόφωνη απόφαση!
  @ Meniek
  Κάτι είχα ακούσει κι εγώ για τη συνεργασία τοπικών παραγόντων από τα Ζωνιανά και την Πρίστινα…

 6. αχαχαχα, όλα τα λεφτά το δελτίο τύπου!

  (ε, κάπως έτσι δεν είχε γίνει και το 91? ή μάλλον χειρότερα: είχαν συμφωνήσει να περιμένουν να τελειώσουμε με τις γαλοπούλες, και μετά η Deutschland ueber alles έκανε τα δικά της).

 7. Ακριβώς! Πάνω από όλα η ενότητα. Ευτυχώς και τότε και σήμερα είχαμε υπουργούς Εξωτερικών με σοβαρές πολιτικές προτάσεις, θάρρος και όραμα!
  😆

 8. Chumba, είστε κακόπιστος, εκτός από κακεντρεχής!
  δεν είχε όραμα ο Hans Dietrich? αν δεν είναι όραμα το να διαλύσεις εις τα εξ ων συνετέθη, μια ομολογουμένως προηγμένη χώρα, αναρωτιέμαι τότε τι είναι όραμα?!

  τσκ τσκ τσκ!

 9. Παράθεμα: τυχαία ομοιότης; « Кроткая

 10. Κροτ μου, έχεις δίκιο. Τι να πω, ξεχνώ εύκολα και παρασύρομαι από την χωρίς όρια κακοπιστία μου…
  Μερσί και για την παραπομπή!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.