«Στάσου δίπλα του»: Ένα τραγούδι για το μπέικον


Όσοι έχουν βρεθεί, νωρίς το πρωί, σε λαϊκό καφέ ή παμπ του ανατολικού Λονδίνου που φτιάχνει πρωινό, δεν ξεχνούν τη μαγική μυρωδιά του αγγλικού μπέικον. Το πρωινό με αυγά, μπέικον, χωριάτικο λουκάνικο, φασόλια με κόκκινη σάλτσα, ψητά μανιτάρια, πατατοκροκέτα και ντομάτα είναι πραγματική απόλαυση εκεί που ξέρουν να το φτιάχνουν και κανονικό μαρτύριο εκεί που απλώς πετάνε κάποια κακής ποιότητας υλικά σε ένα πιάτο για τουρίστες.

Τα τελευταία χρόνια, η υγιεινή διατροφή, η επιθετική πολιτική των σουπερμάρκετ και των μεσαζόντων απέναντι στους παραγωγούς, και οι εισαγωγές φτηνότερων αλλαντικών από το εξωτερικό, απειλούν σοβαρά τους Βρετανούς παραγωγούς που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόσβαση στην αγορά. Οι κτηνοτρόφοι, βλέποντας ότι ο κλάδος τους καταγράφει, όπως λένε, συνολικές απώλειες περίπου 9 ευρώ το δευτερόλεπτο, αποφάσισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης, ζήτησαν την υποστήριξη του βρετανικού κοινού στα προϊόντα τους και έφτιαξαν μάλιστα και ένα βίντεο-διασκευή τραγουδιού της Τάμι Γουινέτ στο οποίο τραγουδούν οι ίδιοι. Απολαύστε το και μετά κατευθείαν στην κουζίνα…

Advertisements

8 thoughts on “«Στάσου δίπλα του»: Ένα τραγούδι για το μπέικον

  1. Προσωπικά δεν με πιάνει ιδιαίτερος πόνος για τον κλάδο των χοιροτρόφων, και ιδαίτερα των Άγγλων. Η μεταχείριση που συνήθως επιφυλλάσσουν στα ζωντανά είναι ο ορισμός της απανθρωπιάς και της φρίκης. Και ούτε είδα στην εκστρατεία τους καμιά αναφορά στις συνθήκες εκτροφής, εκτός και αν μου διέφυγε. Το παρακάτω βίντεο πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, ειδικά για την ενταντική χοιροτροφία σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο:

    Αυτά από ηθικής άποψης. Αλλά και από περιβαλλοντικής, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η Ευρωπαϊκή χοιροτροφία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εντατική καλλιέργεια σόγιας (γενετικά τροποποιημένης και μη) στην περιοχή του Αμαζονίου, με αποτέλεσμα την αποψίλωση των εκεί δασών. Μεγάλο πρόβλημα και με τις εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα, όπως και αζώτου και φωσφόρου στα ύδατα.

    Ειρωνεία: φανταστικό το χοιρινό του Σαββάτου και ευχαριστούμε και για τη συνταγή. Αλλά καλό είναι να το κόβουμε σιγά-σιγά..

  2. Να, με κάτι τέτοια είναι που κινδυνεύουμε να στερηθούμε το καλό αγγλικό μπέικον… Όχι κύριε, δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι το ίδιο. Στηρίζουμε τους μικρούς, ευαίσθητους, και φιλικούς προς το περιβάλλον χοιροτρόφους. Είμαστε στο πλευρό των ταλαντούχων καλλιτεχνών που σμιλεύουν με τα χεράκια τους τα περίφημα λουκάνικα κάμπερλαντ. Όχι κύριε, δε θα περάσει το λουκάνικο από ραδίκια ούτε το μπέικον από καλαμπόκι!

  3. Σωστός! Να υπενθυμίσω εδώ και έναν ακόμα κίνδυνο για τους ευγενείς Άγγλους χοιροτρόφους: την μερική εισαγωγή της σαρία στην χώρα τους, σύμφωνα με τις σκέψεις του ιδιοφυιούς Αρχιεπισκόπου τους…

  4. Έτσι είναι. Ο κλάδος δέχεται επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Πρέπει να έχουμε τα μάτια 14. Προτείνω μια πρώτη μεγαλειώδη κινητοποίηση σήμερα το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.

  5. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την πρώτη καταχώρηση του ΓΚ με τον κίνδυνο να φανώ γενικότερα ανακολουθη..:-) Σίγουρα δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία όλοι οι παραγωγοι,αλλά «συμπαθής κλάδος κτηνοτρόφων»(??) για μένα δεν υφίσταται, όπως και είναι απίθανο οι βρετανοί κτηνοτρόφοι εν γένει να ανήκουν στην κατηγορία των παραγωγών μικρής κλίμακας όπως άφησες να εννοηθεί. Αλλά σε καταλαβαίνω γιατί σκέφτεσαι πάντα «με το στομάχι σου» και είναι απόλυτα εμφανές!! 🙂

  6. Αντιπαρέρχομαι το σχόλιο περί δήθεν «εμφανούς» τρόπου σκέψης. Και καταγγέλλω την ανίερη συμμαχία σας με στόχο την εξόντωση του συμπαθούς (ναι συμπαθούς) κλάδου των κτηνοτρόφων. Κάτω τα χέρια από το μπέικον και τα λουκανικάκια!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.