Μιλάνε τα μουσεία; Μιλάνε και λένε ωραίες ιστορίες!


Αν το τραυματισμένο υπουργείο Πολιτισμού, κάποιος δήμος ή νομαρχία ψάχνουν να βρουν ιδέες που θα τα βοηθήσουν να βγουν από την ανυποληψία, δε χρειάζεται να ψάξουν πολύ μακριά. Εδώ, στη μικρή μας κωμόπολη, την οποία επισκέπτονται τακτικά διάφοροι κυβερνητικοί φωστήρες και μεγαλοστελέχη τοπικών αρχών, εγκαινιάστηκαν πρόσφατα δύο πολύ ωραίες πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούν απλώς να αντιγράψουν. Κι εδώ άλλωστε από κάπου αλλού πήραν την ιδέα, είχαν όμως τα μάτια τους ανοιχτά για να τη δουν.

Και οι δύο έχουν να κάνουν με τα μουσεία, χώρους μάλλον παρεξηγημένους στην Ελλάδα καθώς κράτος και πολίτες συμπεριφέρονται σα να πρόκειται για εγκαταστάσεις που υπάρχουν για να μαζεύουν λεφτά από κάτι μονόχνωτους ξένους. Και οι δύο ιδέες είναι απλές, σχετικά φτηνές στην υλοποίησή τους και μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο χρήσης των μουσείων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουμε αυτά τα μυστηριώδη κτίρια.

Η μία πρωτοβουλία λέγεται το μουσείο μιλά. Το συμβούλιο μουσείων της μικρής μας κωμόπολης έκανε το εξής απλό: πήρε κάποιες γνωστές προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, του θεάματος κλπ, πρόσθεσε και μερικούς απλούς επισκέπτες και τους έβαλε όλους αυτούς να περιγράψουν έναν χώρο ή έκθεμα σε κάποιο από τα 35 μουσεία που συμμετέχουν. Μάζεψαν λοιπόν σε ένα πολύ ωραίο σάιτ, ένα σωρό μικρά ηχητικά αρχεία (σε mp3). Τα χώρισαν σε κατηγορίες, ανά είδος, μουσείο, γλώσσα, και μπορείς να τα κατεβάσεις και να τα ακούσεις στον υπολογιστή, στο mp3 player, στο i-pod, ακόμα και στο κινητό.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ιστορίες σε 25 γλώσσες – λίγες και στα ελληνικά, παράδειγμα εδώ – με τις περισσότερες να είναι στα γαλλικά, τα ολλανδικά (τοπικές γλώσσες) και τα αγγλικά. Ήδη το σάιτ δέχεται χιλιάδες επισκέψεις από κυρίως νέους που κατεβάζουν τα ηχητικά αρχεία και οι τοπικές αρχές αισιοδοξούν ότι έστω ένα μικρό μέρος αυτού του νέου κοινού θα μπει στον πειρασμό να επισκεφτεί και τους πραγματικούς χώρους.

Η δεύτερη πρωτοβουλία την οποία, είπαμε, μπορεί πολύ εύκολα απλώς να αντιγράψει είτε το υπουργείο πολιτισμού είτε κάποιος δήμος/νομαρχία (κατά προτίμηση της Θεσσαλονίκης όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό με τους συγκεκριμένους δήμαρχο/νομάρχη) είναι η «νύχτα των μουσείων». Γι αυτή, όμως, σε επόμενη καταχώριση.

Advertisements

5 thoughts on “Μιλάνε τα μουσεία; Μιλάνε και λένε ωραίες ιστορίες!

 1. Νύχτες του Μουσείου διοργανώνουν ΚΑΙ στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα με παραστάσεις για παιδιά, συναυλίες, ξεναγήσεις κλπ.
  Έχω ποστάρει αρκετές φορές και έχω ανεβάσει και τα δελτία τύπου.
  Η ανταπόκριση του κόσμου είναι δυστυχώς ελάχιστη, όχι μόνο στο ίδιο το μουσείο αλλά ακόμα και στα πόστ που ανεβάζω, ενδεικτικά να σου πώ ότι την πρώτη φορά που το ανέβασα από τα 1000 χίτς περίπου που είχα συνολικά την μέρα εκείνη, στο πρόγραμμα δεν έκανε κλικ ΚΑΝΕΝΑΣ 😦 και όταν το επισήμανα την επόμενη φορά έκαναν 5 (συνήθως στα λίνκ που δίνω έχω 30-50 κλικς)

 2. Στη Θεσσαλονίκη πολύ πρόσφατα απαγόρευσαν σε μαθητές να παρευρεθούν σε έκθεση του Πικάσσο, γιατί σε κάποιον απίστευτο φάνηκε το περιεχόμενο άσεμνο.
  Ποιές νύχτες και ποιές μέρες…

 3. @ Indictos
  Τι να πω, πολύ κρίμα, πριν λίγο ανέβασα μια περιγραφή της εδώ νύχτας η οποία ήταν sold out πριν αρχίσει! Πρέπει να παίζει κάποιο ρόλο και η διαφήμιση. Εδώ, όλη η πόλη είχε γεμίσει αφίσες για τη νύχτα των μουσείων και περιοδικά και εφημερίδες περιείχαν το πλήρες πρόγραμμα.

  @ Juanita La Quejica
  Καλώς ήρθες. Το διάβασα και είναι πραγματικά καραμπινάτη χαζομάρα του εκπαιδευτικού που πήρε την απόφαση. Εντάξει όμως, ας πάνε οι μαθητές από μόνοι τους, δεν υπάρχει απαγόρευση για αυτό. Κι ας φροντίσει ο εκθεσιακός χώρος να τους τραβήξει.

 4. θα μπορούσες, αραγε, να μου στείλεις ( εφοσον δεν σε ενοχλώ) στο μειλ μου υλικό για τα μουσεία, προκειμένου να γραψω και εγω κατι γύρω από αυτη την ιδέα…

 5. Βεβαίως Ριτς, ούτε να το σκέφτεσαι ότι ενοχλείς. Σου στέλνω τους συνδέσμους και μερικά άρθρα. Έσβησα το μέιλ σου από πάνω για να γλιτώσεις μερικά σπαμ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.