Λίγο πριν πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει


cloudy

Έχει κόσμο που του αρέσει η συννεφιά. Και το κρύο. Και ο αέρας κι η βροχή και η πρωινή σκοτεινιά. Κι όχι για λίγο αλλά για μέρες πολλές. Όλοι αυτοί ας βγάλουν ένα εισιτήριο για τη μικρή μας κωμόπολη που αυτές τις μέρες έχει πιάσει ένα από τα κλασικά πολυήμερα σερί σκοτεινιάς, κρύου και βροχής.

Όταν πρωτήρθα, μια φίλη είδε που είχα φέρει μαζί γυαλιά ηλίου και γέλασε πολύ. «Εντάξει, αυτά μπορείς να τα ξεχάσεις», είπε. Το σχόλιό της με προβλημάτισε. Όταν τις αμέσως επόμενες μέρες πρόσεξα στη δουλειά ότι ορισμένοι άνθρωποι είχαν περασμένα στα μαλιά σαν κοκαλάκι γυαλιά ηλίου, κάπως αναθάρρησα. Ρωτώντας έμαθα όμως ότι ήταν όλοι Έλληνες ή Ιταλοί και εξίσου καινούριοι με εμένα. Αν υπήρχε ελπίδα, σίγουρα δεν την αντιπροσώπευαν αυτοί.

Λίγα χρόνια αργότερα, και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Και τον ήλιο του θα τον βγάλει -έστω και με δόντια- και τα σύννεφα θα ψηλώσουν για καμμια μέρα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει κάνει δουλειά, εδώ. Θέλει κι άλλο, όμως. Δε ζητάμε δα να μας φέρει και θάλασσα (δε θα πούμε όχι, βέβαια, αν επιμείνει).

Advertisements

12 thoughts on “Λίγο πριν πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει

 1. Γούρι, γούρι! Ξαφνικά βγήκε στον ουρανό αυτή η απειλητική κίτρινη σφαίρα την οποία σε άλλες πόλεις ονομάζουν ήλιο!

 2. Πράγματι ήταν «κάπως». Στην κατά τ’άλλα πληκτική «ευρωγειτονιά» μάλιστα είχαμε μεγάλες χαρές παρακολουθώντας ευρωστελέχη να προσπαθούν αφενός να μην πετάξουν με τις αεροδυναμικές καμπαρντίνες τους αφετέρου να μην πνιγούν από τη γραβάτα που την έσφιγγε όλο και πιο πολύ ο αέρας.

  Εγώ, Κροτ μου, ήμουν ασφαλής λόγω ικανού «ειδικού βάρους» αλλά και επειδή δε χρησιμοποιώ τα παραπάνω αξεσουάρ.

 3. Serifaki, κάτι έγινε και το σχόλιο σου το κράτησε ως ανεπιθύμητο. Τώρα το είδα και το έσωσα. Μερσί για τα καλά λόγια. Σήμερα πράγματι καλά το ξεκίνησε. Για να δούμε…

 4. Δεν πειραζει συμβαίνει καμια φορα και αυτό με τα ανεπιθυμητα, ειδικά αν εχω φάει..τζατζίκι πριν …:))

  Τελος η κιτρινη σφαίρα για σημερα!

 5. Εσείς ήλιο και λιγότερο κρύο σε σχέση με παλιά. Εμείς on-off χιονάκι-καύσωνα και κανένα ακραίο καιρικό χαλαζάκι να ασχολούμαστε. Τις ευχαριστίες μας στα παιδιά του DG ENV. Το δουλεύουν καλά το climate change!

 6. Να, να. Μ΄αυτά και μ΄ αυτά ένα τέτοιο βράδυ βροχερό, κοιτώντας από ψηλά αυτές τις παράξενες πολιτείες που ζούνε μες το σκοτάδι και το νερό, ανασαίνουν μια πυκνή κρύα ομίχλη, οι ορίζοντες τους είναι γεμάτες από σπίτια και τη νύχτα σε κοιτούν με κείνα τα φώτα – τα εκατομμύρια κίτρινα φωτερά και παγερά μάτια τους, πήρα μιαν απόφαση. Σκούντησα το σπίτι μου κι αυτό ξεκόλλησε, φαίνεται, απ’ τα θεμέλια. Το άλλο πρωί όλα ήταν ξανά λαμπερά. Ο ήλιος μεσούρανος, η υπόσχεση για καλύτερες μέρες πιο πιστευτή. Τα πάρκα και το πράσινο εγκάρδια. Μόνο που το σπίτι βρίσκονταν πια μακρυά, στη μέση της θάλασσας. Δεν γύρισα ποτέ πίσω…

  Η φωτο θαυμάσια.

 7. Κούκλα η πολίχνη μας αυτές τις μέρες, κούκλα!…
  Παρόλη τη μαυρίλα και το αγιάζι, σκέτο ποίημα!
  Να, κάτι τέτοια μου κάνει κι αλλάζω γνώμη, και καθυστερώ…

 8. @ Serifaki
  Η κίτρινη σφαίρα παίζει παιχνίδια (αλλά το κρύο, κρύο).

  @ Aka
  Ναι μια χαρά την πάνε την κλιματική αλλαγή. Εσείς όμως δεν είναι για να παραπονιέστε. Ο καιρός, σας πάει πολύ καλά – από όσο μπορώ να δω στις εφημερίδες. Ερχόμαστε σε λίγες εβδομάδες για τα πρώτα μπανάκια.

  @ Cirut
  Μερσί. Σπίτι στη μέση της θάλασσας, ήλιος μεσούρανος, εγκάρδια πάρκα και πράσινο. Μια χαρά σε βλέπω, αν έχει κι ανθρώπους αγαπημένους κοντά, δεν είναι για να γυρίζεις πίσω.

  @ Theorema
  Πού είναι η κούκλα; Αμ το ποίημα; Μην το καθυστερείς καθόλου και μην αλλάζεις γνώμη, έτσι θα μας πάει μέχρι τον Ιούλιο…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.