Πες μου τι εφημερίδα διαβάζεις να σου πως ποιος είσαι


Η Καθημερινή διαβάζεται από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Ο Ελεύθερος Τύπος από αυτούς που νομίζουν ότι κυβερνούν τη χώρα. Το Βήμα και τα Νέα διαβάζουν αυτοί που πιστεύουν ότι θα έπρεπε κανονικά να κυβερνούν τη χώρα. Το Πρώτο Θέμα όσοι είναι σίγουροι ότι κάποιος άλλος κυβερνά τη χώρα. Το Έθνος όσοι πιστεύουν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία ποιος κυβερνά τη χώρα, καθώς ξέρουν ποιος τη χτίζει. Τον Ριζοσπάστη εκείνοι που πιστεύουν πως τη χώρα θα έπρεπε κανονικά να την κυβερνά μια άλλη χώρα. Οι αναγνώστες της Ελευθεροτυπίας δεν ξέρουν ποιος ακριβώς κυβερνά τη χώρα είναι όμως βέβαιοι πως την κυβερνά με λάθος τρόπο. Την Απογευματινή προτιμούν οι γυναίκες αυτών που κυβερνούν τη χώρα. Τη Ναυτεμπορική διαβάζουν αυτοί στους οποίους ανήκει η χώρα. Την Εστία διαβάζουν όσοι νομίζουν πως η χώρα είναι ακόμα δική τους. Και οι αναγνώστες της Espresso δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα αρκεί να είναι γυναίκα και να έχει μεγάλο στήθος.

Πριν από αρκετά χρόνια, η πολιτική απασχολούσε ακόμα την πλειοψηφία του κόσμου και οι εφημερίδες είχαν τεράστιο και φανατικό κοινό. Εκείνη την εποχή οι τηλεοπτικές σειρές πολιτικής σάτιρας «Μάλιστα κύριε υπουργέ» και «Μάλιστα κύριε πρωθυπουργέ» γνώριζαν μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία και όπου αλλού προβλήθηκαν. Οι σεναριογράφοι τους είχαν καταφέρει να πιάσουν τα χαρακτηριστικά της επερχόμενης πολιτικής κρίσης και να αναδείξουν το κλίμα της εποχής αλλά και τις διαχρονικές αλλά πάντα αναλέητες μάχες εξουσίας που διεξάγονταν καθημερινά στους διαδρόμους και τις αίθουσες συνεδρίασης των υπουργείων.

Μια κλασική σκηνή ήταν αυτή στην οποία ο πρωθυπουργός Τζιμ Χάκερ χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες ανάλογα με το ποια εφημερίδα διαβάζει ο καθένας τους.

Από εκεί έκλεψε το παρόν (β)λόγιο την ιδέα και κάπως έτσι προέκυψε η παραπάνω μικρή μεταφορά του διαλόγου στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, έστω κι αν οι εφημερίδες έχουν πάψει εδώ και καιρό να έχουν τη σημασία που είχαν κάποτε.

ΥΓ. Το Πρώτο Θέμα και το Έθνος προστέθηκαν κατόπιν ευγενικής υποδείξεως των Meniek και Indictos αντίστοιχα. Μερσί αμίγκος.

Advertisements

25 thoughts on “Πες μου τι εφημερίδα διαβάζεις να σου πως ποιος είσαι

 1. Εμείς που τα σαββατοκύριακα παίρνουμε Καθημερινή, Βήμα, Πρώτο Θέμα (το οποίο, αν μου επιτρέπεις τη συμπλήρωση, το διαβάζουν όσοι είναι σίγουροι ότι κάποιος άλλος κυβερνά τη χώρα) και Κ. Ελευθεροτυπία… είμαστε τελειωμένες υποθέσεις, ε????

 2. Να το ψάξετε, να το ψάξετε! Ωραιότατο αυτό με το Πρώτο Θέμα – το πρόσθεσα με την άδειά σου. 🙂

 3. Καί το Έθνος, όσοι ξέρουν ποιος θα ΧΤΙΣΕΙ την χώρα ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνά.

  Σούπερ Ποστ!!!

 4. Πραγματικά έξυπνο!
  Από μικρός διαβάζω Καθημερινή και μόλις διαπίστωσα πως κυβερνώ τη χώρα 🙂

 5. Πολύ κουλτουριάρικο αυτό το ποστ και με μπέρδεψε με τις λεπτές του αποχρώσεις. Γι’ αυτό και στηρίζω Espresso, μιας και δεν ανεφέρθη η Traffic.

 6. Εγώ διαβάζω Αυριανή και είμαι από αυτούς που κυβερνούσαν κάποτε τη χώρα :p

 7. @ Indictos
  Μερσί αμίγκο, το προσθέτω ευθύς αμέσως με μια μικρή αλλαγή 🙂

  @ Αποστόλης
  Καλώς ήρθες – το παρόν (β)λόγιο πάντως είναι κάπως παλιομοδίτικο και δεν μπορεί χωρίς εφημερίδες.

  @ Canis
  Αυτό είναι που λέμε «ένα χρήσιμο ποστ»!

  @ El Pibe
  Το ξέρει ο Ζουρ(λ)άρις;

  @ Γιάννης Κ.
  Λες και δεν το ξέραμε, σύντροφε…

  @ Κώστας
  Σωστός 🙂 Καλώς ήρθες

  @ Y
  Επίσης καλώς ήρθες. Είναι πράγματι κακεντρεχές, όπως και κάποια από τα άλλα. Πρόκειται απλώς για αναπαραγωγή στερεοτύπων που βέβαια δεν απηχούν κατ ανάγκη την πραγματικότητα. Στην αυθεντική αγγλική έκδοση, ο Τζιμ Χάκερ αναφέρεται στην Morning Star την εφημερίδα που εξέφραζε τις θέσεις των Βρετανών κομμουνιστών. Για να μην παρεξηγούμαι: επέλεξα τον Ριζοσπάστη ως αντίστοιχο της Morning Star και για κανέναν άλλο λόγο.

 8. Βασικά δεν είχα δει το βιντεάκι πριν. Σόρυ βιάστηκα. Όλα τα λεφτά είναι η φάτσα του τυπάκου όταν λέει big tits…

 9. @ Zorba
  Μπα, ούτε καν. Αυτός απλώς εισπράττει τις κρατικές διαφημίσεις.

  @ Y
  Ο τύπος είναι ο Μπέρναρντ, ο προσωπικός βοηθός του πρωθυπουργού που λειτουργεί πολλές φορές ως η φωνή της λογικής. Είναι εύκολο να βρεις τη σειρά σε DVD, την προτείνω ανεπιφύλακτα. Κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές πολιτικών επιστημών (για να μην πω και στη σχολή δημόσιας διοίκησης).

 10. ¨Αψογο! Πολύ καλή αντιστοίχηση! Και το κλιπάκι όλα τα λεφτά! Πάντα νόμιζα ότι ο ηθοποιός που έπαιζε τον Πρωθυποργό έμοιαζε τρομερά στη Θάτσερ και τον χτενίζανε και ανάλογα! Το γέλιο ενός που ακούγεται όταν λέει για την Daily Telegraph είναι απίστευτο (μάλλον τη διάβαζε και αυτός), ο δε ηθοποιός που παίζει τον Πρωθυπουργό είναι έτοιμος να σκάσει στα γέλια με κάθε εφημερίδα που λέει… σούπερ!

 11. Από τους τρεις ηθοποιούς που εμφανίζονται, σήμερα ζει μόνο ο Ντέρεκ Φόουλντς, ο σύμβουλος «Μπέρναρντ» που κάνει το τελευταίο σχόλιο για τη Σαν. Οι άλλοι δύο, ο Πολ Έντινγκτον που έπαιζε τον πρωθυπουργό «Τζιμ Χάκερ» και ο Νάιτζελ Χόθορν που έπαιζε τον γενικό γραμματέα «σερ Χάμφρεϊ» ήταν μεγάλα αστέρια. Η δε σειρά έχει απίστευτα διαχρονικό και καυστικό πολιτικό χιούμορ και βλέπεται με άνεση και σήμερα.

  Για το πόσο εύστοχη ήταν η κριτική που ασκούσε είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή που προβαλλόταν (1980-1984 και 1986-1988) οι εφημερίδες έγραφαν πως οι δύο σεναριογράφοι της (Άντονι Τζέι και Τζόναθαν Λιν) είχαν κάποια μυστική πηγή μέσα στα ανώτατα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης που τους έδινε στοιχεία. Παρά τη σάτιρα, ήταν η αγαπημένη σειρά της Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία μάλιστα το 2004 συμμετείχε μετά από δική της επιμονή και σε ένα ραδιοφωνικό σκετς με τους δύο πρωταγωνιστές. Οι συνετελεστές της σειράς θεώρησαν το σκετς άθλιο, αναγνώρισαν όμως στη Θάτσερ το ότι βρήκε «τη θέση που της άξιζε στη βρετανική κωμωδία» κάτι που δεν ευχαρίστησε καθόλου την τότε σιδηρά κυρία.

 12. Ξέρω κάποιους που θεωρούν ότι ενημερώνονται ικανοποιητικά από τα ένθετα των εφημερίδων και μόνο! Ισχύει η ίδια αντιστοίχηση ή υπάρχει κάποια διαφοροποίηση;!

 13. Α, φίλε μου, τα ένθετα κυρίως τα κυριακάτικα είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Εδώ δεν παίζει η ίδια αντιστοίχηση διότι τα ένθετα είναι πρωτίστως εμπορικά και κατά δεύτερο λόγο φορείς ιδεών, γραμμάτων και τεχνών.

 14. Απίθανο ποστ. Και η σειρά είναι απίθανη. Νομίζω οτί θα έπρεπε να προβάλλεται και να διδάσκεται γενικώς, όχι μόνο σε σχολές πολιτικών επιστημών και δημόσιας διοίκησης. Μπας και ανοίξουν ορισμένα μυαλά.

 15. Θα το διασπείρω με mail, αν δεν σε πειράζει. Φυσικά με αναφορά στην πηγή. Θα ξαναμπώ να δω αν στμφωνείς. Thanks!

 16. XG Βλέπω περιηγήθηκες ήδη στο blog.
  Είδες Chumba που σου φέρνω και πελατεία???

 17. @ Xgiannis
  Καλώς ήρθες και σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Και βέβαια μπορείς να το στείλεις όπου θέλεις.

  @ Σέλμ
  Ευχαριστώ, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο!

 18. Με πρόλαβαν άλλοι:
  Στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, υπάρχει στην σελίδα των media, λέγοντας οτί κυκλοφορεί από mail σε mail. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, θα τα λέμε συχνά και για πολλά!

 19. Σ’ ευχαριστώ. Είναι βέβαια ένδειξη επαγγελματισμού ότι δημοσίευσαν την απάντηση. Αν πάντως έλαβαν το κειμενάκι με μέιλ, όπως λένε, δεν είχαν καμμια υποχρέωση να κατονομάσουν πηγή. Και ολίγα μπλογκ την ανέβασαν όμορφα και ωραία χωρίς καμμία αναφορά σε πηγή, σα να το έγραψαν οι ίδιοι δηλαδή.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.