Σημείο υπεροχής (Vantage point): Μόνο δράση


Τι μπορεί να πάθει μια ταινία με καθηλωτικές σκηνές δράσης, πολύ ωραίο ήχο, πλούσια διανομή και όμορφα πλάνα, όταν δεν έχει το κατάλληλο σενάριο για να εμπνεύσει τους ηθοποιούς της; Δείτε την απάντηση στην ταινία «Σημείο υπεροχής» (Vantage point) του Πιτ Τράβις.

Ο Γουίλιαμ Χαρτ παίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται την όμορφη Σαλαμάνκα στην Ισπανία για να συμμετάσχει στην όπως ελπίζει ιστορική σύνοδο κορυφής δεκάδων ηγετών ενάντια στην τρομοκρατία. Η  φρουρά του αποτελείται από επίλεκτα μέλη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων ο Ντένις Κουέιντ (φωτό από το imdb) και ο Μάθιου Φοξ. Οι τρομοκράτες όμως του την έχουν στημένη. Είναι παμπόνηροι και αδίστακτοι και έχουν αρχηγό τους τον Σαϊντ Ταγκμαουί (ο Άραβας στο «Μίσος» του Κασοβίτς). Καθώς ο πρόεδρος πάει να εκφωνήσει την ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Σαλαμάνκα δέχεται επίθεση.

Τη σκηνή της επίθεσης και όσα προηγήθηκαν τη βλέπουμε και την ξαναβλέπουμε αρκετές φορές από την οπτική γωνία διαφόρων ανθρώπων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, παραγωγός του ειδησεογραφικού δικτύου GNN που καλύπτει με 8 κάμερες την εκδήλωση, και ο Φόρεστ Γουίτακερ αμερικανός τουρίστας που με μια απλή ψηφιακή κάμερα φτάνει να γυρίζει κανονικό ντοκιμαντέρ της επίθεσης και της καταδίωξης που ακολουθεί.

Η ταινία ενώ ξεκινά ωραία και εντυπωσιακά, σιγά σιγά μπερδεύεται, πάει από τη μια σεναριακή υπερβολή στην άλλη, και καταλήγει να γίνει μια θεαματική πατάτα. Ο Ντένις Κουέιντ με ένα μονίμως χαμένο ύφος αντιμετωπίζει μόνος του τους τρομοκράτες και βγαίνει ατσαλάκωτος από τρακαρίσματα και πυροβολισμούς, ο Γουίλιαμ Χαρτ αποδεικνύεται κι αυτός σκληρό καρύδι αλλά και άνθρωπος με καρδιά, οι τρομοκράτες έχουν κι αυτοί μια δυο ευαισθησίες παρά το ότι εξολοθρεύουν δεκάδες ανθρώπους, και ο Φόρεστ Γουίτακερ περιφέρεται με μια κάμερα και ένα ηλίθιο χαμόγελο και δε χάνει σκηνή για σκηνή.

Τι μένει τελικά από αυτή την ταινία-ύμνο στον ταπεινό και καταφρονεμένο πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών; Τα ωραία πλάνα που σε κάνουν να θέλεις να επισκεφτείς τη Σαλαμάνκα; Άστο καλύτερα, πέφτει λίγο μακριά. Όπως παραδέχονται και οι τίτλοι της ταινίας, το συνεργείο δεν πήγε ποτέ στην Ισπανία και τη Σαλαμάνκα. Περιορίστηκε στο αρκετά πιο φτηνό (γι αυτούς) Μεξικό. Παρακάτω το τρέιλερ με ελληνικούς υπότιτλους. Θέλει κι αυτό λίγη υπομονή γιατί αργεί μερικά δευτερόλεπτα να αρχίσει.

Advertisements

8 thoughts on “Σημείο υπεροχής (Vantage point): Μόνο δράση

  1. Κρίμα που το κακό σενάριο χάλασε μία ενδιαφέρουσα άσκηση γύρω από την τεχνική Ράσομον. Από την ταινία Ράσομον του Κουροσάβα (1950) που βασιζόταν στην υποκειμενικότητα της ματιάς του κάθε πρωταγωνιστή. Πάλι σε Ιάπωνες καταλήγουμε, δείτε εδώ:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rashomon_effect

  2. Θα ακολουθήσω την προσφιλή για μένα τακτική-και άκρως ενοχλητική για σένα-να αναφερθώ σε άλλη ταινία σε post σου. Αλλά έχει και αυτή δράση, οπότε καλύπτομαι εν μέρει.. Το in bruge ήρθε στα μέρη σας? Το λέω γιατί έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Μπριζ και κυρίως γιατί σε όλη την ταινία αιωρείται η ίδια διαφωνία για την πόλη που είχαμε και εμείς. Επίσης το χιούμορ της θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον και η μελαγχολία της-όπως τουλάχιστον εγώ την εισέπραξα ίσως και λόγω της φόρτισης που μου προκαλεί η πόλη-με τράβηξε πολύ. Αν δεν κατέληγε σε σπλατεριά στο τέλος, θα ήμασταν όλοι εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Αν τη δεις, γράψε κάτι. Και πάλι συγγνώμη για τους τρόπους μου, αλλά φαντάζομαι ότι μέχρι τώρα θα με έχεις συνηθίσει!

  3. Δεν την είδα να παίζεται πουθενά, επομένως δε θα έχει έρθει ακόμα στη μικρή μας κωμόπολη.

  4. Κακώς, γιατί έχει γυριστεί σε εσάς. Εδώ πάντως πάει καλά και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.