Διακριτικά και με τις πλάτες της Επιτροπής, οι βιομήχανοι «αυτορρυθμίζονται» και νομοθετούν


Από δική μου αμέλεια, η είδηση που μου έστειλε ο φίλος Γιώργος Βασσάλος έμεινε να περιμένει μέρες πριν την δω και ανεβάσω μια περίληψή της. Πρόκειται για την έρευνα με τίτλο ‘Μυστικότητα και Εταιρική Κυριαρχία – μια μελέτη της σύνθεσης και της διαφάνειας των Ομάδων Ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής’ η οποία αποκαλύπτει ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας απολαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή σε ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες Ομάδες Ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της ALTER-EU, μιας πλατφόρμας 160 οργανώσεων που ανησυχούν για τη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγγραφέας της μελέτης είναι ο ίδιος ο Γιώργος Βασσάλος του Παρατηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory) ο οποίος δήλωσε σχετικά: ‘Οι Ομάδες Ειδικών είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό των πολιτικών σε κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπάρχει ωστόσο δημόσια πληροφόρηση σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό το κρίσιμό αρχικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Οι Ομάδες αυτές λειτουργούν θεωρητικά υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, στην πράξη όμως φαίνεται ότι κάποιες λειτουργούν για τα επιχειρηματικά και εμπορικά συμφέροντα των μελών τους’.

Οι Ομάδες Ειδικών δημιουργούνται από την Επιτροπή για να παρέχουν συμβουλές στην ανάπτυξη νέων νόμων και πολιτικών, δίνοντας έτσι στα μέλη τους μια προνομιακή πρόσβαση στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εξηγεί η μελέτη.

Σε μία στις τέσσερις από τις Ομάδες που μελετήθηκαν ως δείγμα, πάνω από τα μισά μέλη τους ήταν εκπρόσωποι της βιομηχανίας. Πάνω από τα δύο τρίτα είχαν μη ισορροπημένη σύνθεση υπέρ της βιομηχανίας και μόνο το 32% του δείγματος αποτελούταν από παράγοντες που εκπροσωπούσαν μια μεγάλη γκάμα συμφερόντων (επιστήμονες, ΜΚΟ, συνδικάτα κ.α.). Οι πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία και τη δουλειά των Ομάδων Ειδικών δε δημοσιοποιούνται σήμερα από την Επιτροπή. Υπάρχει μόνο ένας δικτυακός κατάλογος με πολύ περιορισμένη ενημέρωση απλά σε σχέση με το ποιοι τομείς συμμετέχουν στις Ομάδες και χωρίς να δίνονται αριθμητικά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο υποσχέθηκε πέρυσι να δημοσιοποιήσει τα ονόματα και την ιδιότητα των συμμετεχόντων στις Ομάδες Ειδικών, μετά από πίεση που δέχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος το Φεβρουάριο, το Κοινοβούλιο, ανησυχόντας για την έλλειψη διαφάνειας, επέτεινε την πίεση και ζήτησε να γίνει επίσημη έρευνα της σύνθεσης των Ομάδων Ειδικών.

Η ALTER-EU υποστηρίζει ότι οι Ομάδες Ειδικών που κυριαρχούνται από τους βιομήχανους πρέπει να διαλυθούν και πρέπει να βρεθούν τρόποι να εμποδιστεί η προνομιακή πρόσβαση σε αυτές. Ζητάει επίσης την άμεση δημοσίευση του ονόματος και της ιδιότητας όλων των μελών των Ομάδων Ειδικών όπως υποσχέθηκε η Επιτροπή πέρυσι.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας ‘Μυστικότητα και Εταιρική Κυριαρχία – μια μελέτη της σύνθεσης και της διαφάνειας των Ομάδων Ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής’ είναι διαθέσιμο εδώ στα αγγλικά: http://www.alter-eu.org/en/system/files/publications/expertgroupsreport.pdf

Φίλε Γιώργο, πάντα τέτοια.

5 thoughts on “Διακριτικά και με τις πλάτες της Επιτροπής, οι βιομήχανοι «αυτορρυθμίζονται» και νομοθετούν

  1. Ακόμα μια φορά, ο συμπατριώτης και ταυτόχρονα «αλλόφυλος» και «αλλόθρησκος» compasso μας πρόλαβε – έχει βέβαια και τα μέσα …

  2. Πάντα τέτοια και σε σένα el Chumba-Chumba! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Γιατί δεν είναι όλα τόσο ουδέτερα όσο μας παρουσιάζονται..

  3. Μερσί, το κείμενο είναι μικρή διασκευή του κειμένου που έστειλε ο Γιώργος στον οποίο πρέπουν οι τιμές.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.