Τη χρονιά που δραπέτευσε το λιοντάρι


Μια ιστορία που ταλαντεύεται ανάμεσα στο αστυνομικό νουάρ και τη μαύρη κωμωδία, χαρακτήρες που περιλαμβάνουν από ρομαντικούς πορτοφολάδες, καρικατούρες νεοναζί εξολοθρευτών και κυρίες που ψάχνουν τον έρωτα της ζωής τους, μέχρι σοβαρούς, μοναχικούς, αστυνομικούς, σκληροτράχηλους αριστερούς εκδικητές κι ένα λιοντάρι που δραπετεύει από το τσίρκο. Ιστορία και χαρακτήρες κινούνται με φόντο το Μπουένος Άιρες του 1957, με σποραδικούς πυροβολισμούς να ταράζουν τους περαστικούς, και τα ραδιόφωνα να παίζουν ειδήσεις από την επανάσταση στην Κούβα και την εκτόξευση του Σπούτνικ από τους Σοβιετικούς. Όλα αυτά κι άλλα πολλά περνούν από τις σελίδες του μυθιστορήματος «Τη χρονιά που δραπέτευσε το λιοντάρι» του Κάρλος Σαμπάγιο (εκδόσεις Πόλις, 2007), που μόλις τελείωσα.

Το βιβλίο κυλάει άνετα, χαρίζει λίγο συγκίνηση, λίγο γέλιο, λίγο αγωνία, έχει δράση και ανατροπές και περιγράφει πολύ ωραία την εποχή. Όσο εύκολα διαβάζεται όμως, άλλο τόσο εύκολα ξεχνιέται. Κι αυτό επειδή ο κατά τα άλλα πολυτάλαντος Σαμπάγιο (σεναριογράφος, ποιητής, κριτικός) θέλει να κάνει το βιβλίο του να είναι πολλά μαζί και κάπου το πράγμα μπερδεύεται λίγο.

Μένουν πάντως μερικές πολύ έντονες περιγραφές και ένας-δυο χαρακτήρες που παρακαλάς να τους ξανασυναντήσεις σε άλλα βιβλία-συνέχειες. Όπως αυτός του αστυνόμου Κασάρες που ακινητοποιημένος βλέπει να τον σημαδεύει ένα όπλο και ξέρει ότι όλοι (εκτός από τον ίδιο φυσικά) πάντα ρίχνουν μια κλεφτή ματιά στο όπλο πριν πυροβολήσουν. Κοιτάζει λοιπόν στα μάτια τον ένοπλο περιμένοντας να έρθει η στιγμή για να χτυπήσει.

Advertisements

4 thoughts on “Τη χρονιά που δραπέτευσε το λιοντάρι

  1. Θα κάνω εντατικά! Εν τω μεταξύ άρχισα ένα άλλο το οποίο φαίνεται πραγματικά καταπληκτικό. Είναι του Γερμανού νομπελίστα Χάινριχ Μπελ και λέγεται «Το τέλος ενός υπηρεσιακού ταξιδιού» (Μεταίχμιο 2005). Περισσότερα μόλις το τελειώσω.

  2. Μην παραλείψεις (αν δεν το διάβασες) και το αριστουργηματικό του παλιό Billiard um halb neun (Μπιλιάρδο στις 9.30). Καλά την Καταρίνα την ξέρουν όλοι. Ενδιαφέρον έχουν και οι Kurze Geschichte του. Μισή σελίδα πράμα, γροθιά στο στομάχι.

    Καλό Πάσχα σε σένα και στις ..φυλές. Πατρίδα δεν έχει;

  3. Θα ψάξω να τα βρω. Ευχαριστώ για τις προτάσεις και τις ευχές. Σε λίγες ώρες την κοπανάμε για Θεσσαλονίκη – ενθουσιασμός! καλές γιορτές.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.