Απόσχιση τώρα και ένωση με το γειτονικό κράτος – εθνικισμός αλά Μπέλγκα


Δε θέλουν να είναι στο ίδιο κράτος με τους «άλλους». Θέλουν να αποσχιστούν, να διαλυθεί επιτέλους αυτό το τεχνητό κατασκεύασμα της συμβίωσης στο ίδιο κράτος με αλλόγλωσσους και αλλοεθνείς. Και μετά θέλουν να ενωθούν με το μεγαλύτερο γειτονικό κράτος, το λίκνο του πολιτισμού τους και της γλώσσας τους. Δεν είναι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είναι κάποιοι γαλλόφωνοι Βαλόνοι του Βελγίου, ονομάζονται Rassemblement Wallonie France, σιχαίνονται τους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς, θέλουν να το διαλύσουν το μαγαζί και να ενωθούν με τη Γαλλία.

Η διαφορά με τα «απολίτιστα» Βαλκάνια είναι πως εδώ στην «πολιτισμένη» δυτική Ευρώπη, για την ώρα, υπάρχουν λίγα λεφτά ακόμα. Και πως υπάρχει και το ευρύτερο σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνει να μοιάζει λίγο τζάμπα κόπος το να αποσχιστείς από το ένα μέλος και να ενωθείς με κάποιο άλλο. Το πρώτο, η σχετική ευημερία, μοιάζει να απειλείται πλέον όλο και περισσότερο. Το δεύτερο, η ειρηνοποιός επίδραση της ΕΕ εξαρτάται πάρα πολύ από τις τοπικές συνθήκες. Για παράδειγμα η ένταξη της Βρετανίας και της Ιρλανδίας στην ΕΟΚ το 1973 δεν εμπόδισε τη συνέχιση της βίας στη Βόρειο Ιρλανδία (Όλστερ για τους Βρετανούς).

Οι Βέλγοι φημίζονται για την πραότητα και τη συγκαταβατικότητά τους, λέει το στερεότυπο. Οι Βέλγοι δεν έχουν την ιστορία και τα καταπιεσμένα απωθημένα των λαών που αποτελούσαν τη Γιουγκοσλαβία, προσθέτει. Αποσιωπώντας μεγάλα κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο Βαλόνοι αξιωματικοί έστελναν με άνεση σε βέβαιο θάνατο Φλαμανδούς στρατιώτες. Κι αν ρωτήσεις κυρίως ηλικιωμένους Φλαμανδούς, έχουν να πουν ιστορίες πολλές για την γλωσσική και οικονομική καταπίεση που έφαγαν παλιότερα από τους τότε πλούσιους και δικτυωμένους στον κρατικό μηχανισμό Βαλόνους.

Τώρα η κατάσταση άλλαξε, το κέντρο βάρους της οικονομίας μετακινήθηκε προς τη Φλάνδρα, την καταπίεση την τρώνε οι Βαλόνοι που ζουν σε περιοχές της Φλάνδρας και ο μόνος λόγος που το Βέλγιο παραμένει ακόμα ενιαίο είναι το ότι παίρνει συνεχώς παράταση ζωής δίνοντας σε αντάλλαγμα μεγαλύτερη αυτονομία στις συνιστώσες του. Μέχρι πότε;

Όχι για πολύ εκτιμούν κάποιοι, κρίνοντας όχι τόσο από τους γραφικούς και λίγους Βαλόνους εθνικιστές, αλλά από τους περισσότερους ακραίους αλλά και πιο μετριοπαθείς Φλαμανδούς που απομακρύνονται ολοένα και πιο πολύ από την ιδέα ενιαίου κράτους. Δεν είναι βέβαιο ότι οι ολλανδόφωνοι αλλά καθολικοί και οικονομικά ισχυροί Φλαμανδοί θα ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο κράτος με τους προτεστάντες Ολλανδούς. Θα μπορούσαν κάλλιστα να επιλέξουν την ανεξαρτησία. Μια τέτοια μοναξιά δεν θα άρεσε καθόλου στους Βαλόνους που ως φτωχότεροι θα προτιμήσουν να αναζητήσουν στήριγμα στη Γαλλία, επαληθεύοντας το σύνθημα στη φωτογραφία.

Τι λένε γι αυτό Γάλλοι και Ολλανδοί; Ένα ενδιαφέρον άρθρο δείχνει πως τρίβουν τα χέρια τους. Λέει πως το 45% των Ολλανδών καλοβλέπει απορρόφηση της Φλάνδρας και το 66% των Γάλλων κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο επιθυμεί την απορρόφηση της Βαλονίας. Και η μικρή μας κωμόπολη με τα Ευρωπαϊκά όργανα και τη μεγάλη αραβική και τουρκική κοινότητα; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Στην el pibe οι ευχαριστίες για τη φωτό.

Advertisements

6 thoughts on “Απόσχιση τώρα και ένωση με το γειτονικό κράτος – εθνικισμός αλά Μπέλγκα

 1. επίσης, υπάρχουν και Γάλλοι που «καθόλου καλή ιδέα» δεν θεωρούν την ένωση! 😉

  ένας άλλος παράγοντας που μεταθέτει την διάλυση στις καλένδες είναι και τα υπέρογκα χρέη για τα οποία δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία ως προς τη μοιρασιά, νομίζω.

 2. 20/07/08 NA EISTE FLORINA GIA TH DIALYSH THS SKOPIANHS POREIAS KAI THS DIATHRHSHS TOY DIKOY MAS KAI MONO ELLHNIKOY KRATOYS….
  PARAKALEISTE NA EISTE OLOI EKEI.

 3. Είπαμε φιλόξενο το μαγαζί, αλλά κι εσύ διάβαζε και λίγο πού αφήνεις σχόλια… Λοιπόν, δε θα είμαι στη Φλώρινα επειδή δε θέλω να διαλύσω καμμία πορεία και το κράτος μου, όπως το αντιλαμβάνομαι, δεν έχει καμμία σχέση με το «δικό σας» (ποιοι είστε δηλαδή εσείς)

 4. Εμείς, πάντως είμαστε οι άλλοι!!! Ε ρε ζόρια που τραβάει ο κόσμος. (πέρα από την πλάκα, πάντως, δεν μ’αρέσει καθόλου αυτό το σχόλιο. Ελπίζω να μην έχουμε ντράβαλα))

  Πάντως, για το θέμα του ποστ. φυσικό είναι οι Γάλλοι να μην θέλουν να διαλυθεί το Βέλγιο. Και για ποιους θα λένε μετά ανέκδοτα?

 5. Πάντως εδώ και δυο-τρεις μέρες ο τοπικός Τύπος απηχεί μια αίσθηση μοιρολατρικής αποδοχής της διάσπασης και αδιεξόδου. Ένα από τα πιο δημοφιλή περιοδικά έφτασε να βάλει εξώφυλλο τίτλο κάτι σαν «πολιτική φαντασία» με φωτογραφία από τον μακαριστό βασιλιά Μποντουέν φτιαγμένη για να τον δείχνει όπως πιστεύουν ότι θα ήταν σήμερα. Το κύριο άρθρο έλεγε για το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και πόσο ενωμένο το Βέλγιο αν ο Μποντουέν δεν μας είχε αφήσει το 1993… Μιλάμε για μεγάλη κατάθλιψη οι ντόπιοι.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.