Η «πολιορκία» των Βρυξελλών: Ποιος έκρυψε 500.000 διαδηλωτές;


Κάτι έγινε πάλι κι έχασα την επανάσταση. Ή πάλι η επανάσταση έγινε μεν, αλλά κάπως πιο διακριτικά και θα ενημερωθούμε επισήμως προσεχώς. Από χτες τριγυρνώ στους δρόμους με τη φωτογραφική μηχανή για να μη χάσω ούτε μια σκηνή από αυτές που οι ελληνικές εφημερίδες (οι φωτό από τα πρωτοσέλιδα είναι από το in.gr) έχουν προβλέψει με περισσή βεβαιότητα.

Χτες είδα πολλά φορτηγά και τρακτέρ, λίγα ταξί και πάρα πολλούς αστυνομικούς να κατευθύνουν τις πομπές των οχημάτων και να διευκολύνουν την κίνηση στους δρόμους. Όλα κατώτερα των προσδοκιών, ήρεμα και ειρηνικά. Ο κλοιός δεν ήταν ακριβώς κλοιός, και τα οχήματα αποχώρησαν ήρεμα και συντεταγμένα το απογευματάκι. Σήμερα ουδείς διαδηλώνει, διαμαρτύρεται, επαναστατεί ή εξεγείρεται. Κανείς, ούτε ψυχή. Για μια φορά φαίνεται ότι η πραγματικότητα αποφάσισε να μη συμμορφωθεί με τις εντολές πολλών ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Διαδηλώσεις, χάος, πολιορκία της συνόδου κορυφής, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, έγραφαν και γράφουν πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Σε πολιορκία οι Βρυξέλλες«, μεταδίδει η «έγκυρη» ΕΡΤ και γράφει πως η Βελγική αστυνομία περιμένει 500.000 διαδηλωτές. Αυτές είναι διαδηλώσεις σκέφτομαι και υπολογίζω πως, καθώς οι αστυνομίες έχουν την τάση να μειώνουν τον αριθμό διαδηλωτών, αυτοί θα είναι ακόμα περισσότεροι οπότε πάμε τουλάχιστον για ολική ανατροπή και πανευρωπαϊκή επανάσταση με επίκεντρο μια «κομμούνα των Βρυξελλών».

Καλού κακού ρίχνω μια ματιά και στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, αλλά δε μαθαίνω πολλά – άσε δε που ο μαγικός αριθμός δεν υπάρχει πουθενά. Για «ευρωξεσηκωμό για την ακρίβεια» και» «συλλλαλητήριο της οργής» κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία ενώ ο Ελεύθερος Τύπος επαναλαβάνει πως στην ευρωδιαδήλωση αναμένεται να λάβουν μέρος μισό εκατομμύριο άνθρωποι και κοσμεί το χτεσινό πρωτοσέλιδό του με φωτιές … αρχείου.

Ο ΕΤ χτες με φωτι�ς ... αρχείου

Σύμφωνα με την Καθημερινή κορυφώνονται σήμερα οι διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες ενώ και η «έγκυρη» ΕΡΤ επανέρχεται γράφοντας, κάπως πιο στρογγυλεμένα, για «Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την ακρίβεια«, ξεχνώντας να πει τι έγιναν τελικά όλοι αυτοί οι 500.000 διαδηλωτές. Τα Νέα, που ως γνωστόν βλέπουν πάντα πιο μακριά, βαζουν τα πράγματα στην σωστή βάση: «Εξέγερση για την ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη».

Αλλά και οι ραδιοφωνικές εκπομπές και οι ιστοσελίδες τους, που υποτίθεται παρέχουν πιο άμεση ενημέρωση, επιμένουν. «Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη Βελγική πρωτεύουσα και θα επαναλαβουν και σήμερα τις χτεσινές διαδηλώσεις», μας ενημερώνει ο πάντα αυστηρά ειδησεογραφικός Σκάι. Είναι σαφές πως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες καλύτερα από τα βέλγικα τα οποία φαίνεται κρύβουν την αλήθεια γράφοντας για το «χάος που δεν υπήρξε ποτέ«. Και επειδή είναι κάπως άβολο την ώρα που όλοι λένε πως γίνεται χαμός στις Βρυξέλλες και πως η σύνοδος πολιορκείται από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές με τρακτέρ, νταλίκες κλπ, εγώ να λέω ότι δε γίνεται τίποτα, έβγαλα και 3 φωτογραφίες για να τις συγκρίνετε με αυτά που βλέπετε στα κανάλια και στις εφημερίδες.

Η πρώτη (επάνω) είναι η αψίδα στο πάρκο κοντά στην έδρα της Επιτροπής και του Συμβουλίου όπου χτες (το ξαναλέω, χτες και μόνο χτες) είχε πολλά τρακτέρ σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγροτών που συνοδεύτηκε μάλιστα και από μπάρμπεκιου. Σήμερα δεν υπάρχουν παρά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τίποτε άλλο. Τα τρακτέρ έφυγαν από χτες μαζί με τους αγρότες.

Εδώ (επάνω) βλέπουμε την ομαλή κίνηση αυτοκινήτων στο δρόμο ακριβώς μπροστά από το Συμβούλιο (στο βάθος) όπου θα συνεδριάσουν οι 27. Εντάξει σε λίγη ώρα ο δρόμος θα κλείσει με θεαματικά συρματοπλέγματα και αστυνομικούς, αλλά για να περνούν οι λιμουζίνες και τα περιπολικά που μεταφέρουν και συνοδεύουν αντιστοίχως τους ηγέτες που μας αξίζουν. Οι 27 μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακομαθημένοι δεν τους πολιορκεί όμως κανείς.

Στην τελευταία φωτογραφία (και πάλι επάνω) βλέπουμε την εξέδρα των τηλεοπτικών συνεργείων να έχει στηθεί όπως κάθε φορά ανάμεσα στο Συμβούλιο και την Επιτροπή. Στο βάθος η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά. Τι έγιναν τελικά οι μαχητικοί 500.000 διαδηλωτές που θα περικύκλωναν τους 27 ηγέτες για να τους αναγκάσουν να ακούσουν τη φωνή του λαού και να αλλάξουν πολιτική; Δεν υπήρξαν ποτέ. Σύντροφοι ηρεμείστε, η επανάσταση δεν έγινε. Κι όταν γίνει δε θα την δείξει η τηλεόραση, όπως σοφά λέει ο ποιητής παρακάτω.

Advertisements

11 thoughts on “Η «πολιορκία» των Βρυξελλών: Ποιος έκρυψε 500.000 διαδηλωτές;

 1. καλέ τους είχαν μπλοκάρει στην Tervuren ψηλά και στην petite ceinture πριν το παλάτι. σε λάθος πλευρά της πόλης τους εψαχνες! 😉

 2. Είχα και εγώ διήμερη διάσκεψη στη Σουμάν, δίπλα σε μεγάλη τζαμαρία με θέα την πλατεία, περιμένοντας το υπερθέαμα. Ωστόσο το κενό στους δρόμους επίμονο και ανατριχιαστικό. Δεν ξέρω πόσο παλμό είχε η κινητοποίηση στους δρόμους πιο μακριά, αλλά δεν ένιωσα καθόλου τον αντίκτυπό της. Τίποτα και στο μετρό όπου συνήθως βλέπεις κανείς διαδηλωτές να καταλήγουν με σημαίες, εμβλήματα, κλπ.

 3. @ Krot
  Πήγα και στον μικρό δακτύλιο και δεν είχε τίποτα – για την Πέμπτη μιλάμε που έλεγαν ραδιόφωνα και εφημερίδες ότι κορυφώνεται η πολιορκία και οι διαδηλώσεις. Τίποτα απολύτως. Την Τετάρτη ήταν στον μικρό δακτύλιο οι νταλίκες. Καμμια 200ριά υπολόγισα. Ήσυχα, σε ομάδες προχωρούσαν όπως τους έλεγε η αστυνομία ώσπου έφυγαν. Είχαν κλείσει τον μισό δρόμο. Στον άλλο μισό η κυκλοφορία ήταν κανονική.

  @ Γιάννης
  Ούτε παλμός ούτε τίποτα. Η σύνοδος ξεκίνησε κανονικά και το μόνο που προκάλεσε κάποια αναστάτωση στο πρόγραμμά της ήταν η μετάδοση του αγώνα Πορτογαλία-Γερμανία, τον οποίο Μπαρόζο και Μέρκελ ήθελαν να δουν οπωσδήποτε.

  @ Πρέζα Τν
  Στην Αθήνα λες; Κρίμα…

  @ Indictos
  Ξεκινάμε εμείς και μετά έρχεσαι. Κι όπως έρχεσαι φέρε και τους 500.000 που μάλλον κάπου χάθηκαν 🙂

 4. Έλα υπομονή!θα μαζευτούν σύντομα, μην χολοσκάς!¨οπως λέει και ένας άλλος ποιητής, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!

 5. Παράθεμα: Βρυξέλλες Βρυξέλλες έρχονται οι… « INDIBLOG

 6. φαντάσου τι θα έγραφαν οι (σημερινές) ελληνικές εφημερίδες σε έναν αντίστοιχο με τον Μάη του 68

 7. @ Indictos
  Merci amigo για την παραπομπή. Είναι χαρακτηριστικό πως τις επόμενες μέρες όλα τα μέσα ενημέρωσης έκαναν γαργάρα το θέμα των δήθεν τεράστιων διαδηλώσεων και της «πολιορκίας».

  @ Krot
  Καμμιά διακοσαριά νταλίκες επί το πολύ δύο άτομα (οδηγός-συνοδηγός) μας κάνουν βία-βία 400 άτομα. Κόλαση! 🙂

  @ Meniek
  Ας γίνει κάτι (και σύντομα παρακαλώ) και ας γράψουν και λίγα…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.