Προσοχή: Ο Μιχάλης και ο Μίμης γράφουν


Ο Μιχάλης και ο Μίμης είναι πολιτικοί. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει το ψωμί του. Κι αν το κάνει σχετικά αξιοπρεπώς (κάπως ασυνήθιστο στη σημερινή πολιτική ζωή) ακόμα καλύτερα. Το κακό με τον Μιχάλη και τον Μίμη είναι πως θέλουν, ο καθένας με τον δικό του πολύ ιδιαίτερο τρόπο, να «διδάξουν». Και ζητούν, απαιτούν, ακροατήριο.

Αργία μήτηρ πάσης κακίας

Και οι δύο, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, έχουν την ευκαιρία να εκτονώσουν το πάθος του ιεροκήρυκα που τους καίει, στη Βουλή, στα κομματικά τους όργανα και στο γυαλί όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Δεν τους φτάνει, όμως. Ιδίως το καλοκαίρι. Η Βουλή είναι σε διακοπές, τα κομματικά όργανα επίσης και, το χειρότερο, κάνουν διακοπές ακόμα και οι αγαπημένοι τους τηλε-διασκεδαστές που το χειμώνα καλούν συχνά τον Μιχάλη και τον Μίμη στις δήθεν ενημερωτικές εκπομπές τους για να ανταλλάξουν τσαχπίνικες σαχλαμαρίτσες και να φέρουν διαφημίσεις.

Κι έτσι, ο Μιχάλης και ο Μίμης που δεν χωρούν στα στενά όρια ενός πεπερασμένου κομματικού σχηματισμού, έχουν πρόβλημα. Ασφυκτιούν στις παραλίες, πλήττουν στα βουνά, παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης. Είναι πλασμένοι για ακροατήρια μεγάλα, για τη λάμψη του γυαλιού και για μέσα εθνικής, αν όχι οικουμενικής εμβέλειας. Αυτή η αφόρητα πιεστική, εσωτερική ανάγκη είναι που τους οδήγησε στην απόφαση να κάτσουν κατακαλόκαιρο και να γράψουν από ένα βιβλίο.

Άμα αρχίσει να εξαρθρώνει, δε σταματά

Την είδηση ανακοίνωσαν οι ίδιοι σε φιλικά προς αυτούς μέσα ενημέρωσης τα οποία έσπευσαν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο νέο. Και έδωσαν επιπλέον και μια πρόγευση του τι μας περιμένει σε λίγο καιρό στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Έτσι, όπως έγραψε σήμερα το Έθνος, (ευχαριστώ την Pibe που μου τηλεφώνησε και με έκανε κοινωνό της χαράς) ο Μιχάλης, στο βιβλίο που ετοιμάζει, διατυπώνει «την πολιτική φόρμουλα μέσω της οποίας το ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό σύστημα θα μπορέσουν να διαδραματίσουν τους θεσμικούς τους ρόλους».

Κι αν αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να προκαλέσει αρχικά αμηχανία και μετά γάργαρο γέλιο, η προαναγγελία έχει κι άλλο, ακόμα καλύτερο. «Δεν αποκλείεται (σσ. αλλά δεν είναι και σίγουρο, για να υπάρχει και λίγο μυστήριο) το βιβλίο του να περιλαμβάνει και ένα κεφάλαιο για την εξάρθρωση της (σσ. έτοιμοι; έ-έ-έρχεται!) 3ης του Σεπτέμβρη»! Ώπα τι έγινε; Μετά την «εξάρθρωση» της 17 Νοέμβρη ο Μιχάλης πιάνει τώρα και την 3η του Σεπτέμβρη; Και έπειτα τι; Μήπως να ανησυχεί και η 1η του Απρίλη;

Ένδοξο και λαμπρό το τέλος του Μαρξ

Έχοντας ήδη ανεβάσει σφυγμούς γλυκιάς προσμονής με όσα μας ετοιμάζει ο Μιχάλης, προχωρώ και διαβάζω για τα σχέδια του πραγματικά μεγάλου, γεννημένου διασκεδαστή, του μοναδικού Μίμη. Ο άνθρωπος που κάποτε προοριζόταν να αναλάβει τις τύχες του ΚΚΕ, μετά τον Χαρίλαο, όψιμος σήμερα οπαδός της οικονομίας της αγοράς και διάσημος για τις ξεκαρδιστικές παρλάτες του που τσαλαβουτούν σε εκατό θέματα χωρίς να βγάζουν απολύτως κανένα νόημα, ανακοινώνει στο πανελλήνιο (μέσω του βολικού δημοσιεύματος του Έθνους, πάντα) πως ετοιμάζει για μας κάτι σπέσιαλ.

Αντιγράφω: «Από την κορυφή του όρους Δίχτυ (όπου γεννήθηκε ο Δίας) κάτω από έναν πράσινο βράχο σε ένα προκαπιταλιστικό περιβάλλον, προσθέτει συνεχώς νέα κεφάλαια στο πόνημά του. Ένα οικονομικό μυθιστόρημα που στόχο έχει να αποτελέσει τη σύγχρονη εκδοχή του (σσ. κρατηθείτε, έρχεται) Κεφαλαίου του Κ. Μαρξ»! Μεγάλε, τεράστιε, απέραντε Μίμη! Εκεί ψηλά στο όρος Δίχτυ, νεφοσκεπής και γαλήνιος, αν βρει λίγο χρόνο μέσα στο Σεπτέμβρη, δεν του είνα καθόλου δύσκολο με τη φόρα που έχει πάρει να ξεπετάξει και μια οπερέττα-διασκευή των απάντων του Λένιν (όλων των τόμων).

Οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξουν πως το σχετικό άρθρο του «Έθνους», σελ.7, ξεκινά με αναγγελία ακόμα ενός βιβλίου, το οποίο συγγράφει ο Κώστας. Ο μόνος λόγος που αυτό μένει ασχολίαστο είναι πως το παρόν (β)λόγιο, γνωστό για τον απροκάλυπτο υποκειμενισμό του, εκτιμά και συμπαθεί τον Κώστα. Εμείς οι ποιητές, εξάλλου, δεν είναι σωστό να αλληλοφαγωνόμαστε.

Advertisements

4 thoughts on “Προσοχή: Ο Μιχάλης και ο Μίμης γράφουν

 1. Ελπίζω ο Ανδρουλάκης να προσθέσει ως επίμετρο στο βιβλίο του και το «μετα-κομμουνιστικό μανιφέστο». Στην περίπτωση αυτή θα τον προσκαλέσουμε με ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες, να το παρουσιάσει στο σχετικό ιστορικό κτίριο της Γκραν Πλας..

 2. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ δεν πέρασε από το στάδιο της αμηχανίας. Πήγα κατέυθείαν στο γέλιο. Και μόλις διάβασα και για τον Μίμη, έκανα ένα τέταρτο για να ξαναφτάσω στο πληκτρολόγιο!!!

 3. @ Γιάννης
  Ενώ από κάτω μαζορέτες του Ολυμπιακού θα εκτελούν επαναστατικές ασκήσεις ακριβείας…

  @ Διπλωματικός Λαθρεπιβάτης
  🙂

  @ Antidrasi&Sex
  Εντάξει, ο Μίμης είναι πολύ μεγάλος, πιο μεγάλος κι από κάθε τι μεγάλο. Πού να τον καταλάβουμε τώρα εμείς (και γενικά οποιοσδήποτε)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.