«Ξηρόμετρα» στην Ικαρία: μια διαφορετική έκθεση (κείμενο, φωτό aka)


Στον Εύδηλο της Ικαρίας διοργανώθηκε το καλοκαίρι μια πολύ διαφορετική έκθεση έργων τέχνης. Σε ένα μαγαζί δίπλα στο πρακτορείο εφημερίδων, εκτέθηκαν οι δημιουργίες στη φυλακή Κορυδαλλού του Χριστόδουλου Ξηρού, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στη δίκη της «17 Νοέμβρη». Φίλοι και συγγενείς κρατούσαν μέχρι αργά το βράδυ ανοιχτή την έκθεση με έργα φτιαγμένα από ευτελή υλικά, όπως λάμπες, λαστιχάκια, συρματάκια και κομμάτια ξύλου. Τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της έκθεσης είναι τα ρολόγια τοίχου αλλά και τα Ξηρόμετρα, ‘μηχανισμοί που μετράνε μεν την υγρασία, αλλά ταυτόχρονα έχει επιθυμηθεί να μετράνε, σ’ ένα συμβολικό επίπεδο και την ψυχοκοινωνική ξηρασία μιας κοινωνίας που βιώνει διαχωρισμένα τα πεδία πολιτικής και αισθητικής‘, όπως γράφει το λεύκωμα.

Τα περισσότερα έργα έχουν πουληθεί. Δίπλα στα πιο πολύπλοκα κρέμονται φύλλα τετραδίου με χειρόγραφες οδηγίες λειτουργίας, οι οποίες καταλήγουν παρέχοντας την διεύθυνση του κατασκευαστή (Φυλακές Κορυδαλλού, ειδική πτέρυγα) και το τηλέφωνό του (‘συσκευή άγνωστης μάρκας, μάλλον όμως είναι Siemens, γιατί κάθε φορά που μιλάω το αυτί μου λαδώνεται‘), για δήλωση παραπόνων και, ακόμα καλύτερα, για νέες παραγγελίες. Ειδικά στην περίπτωση παραπόνων, ο δημιουργός προτείνει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο δικηγόρο του.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός ασχολούνταν με την κατασκευή μουσικών οργάνων και ζούσε μόνιμα στην Ικαρία. Έτσι εξηγείται η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην έκθεση, αλλά και στο γλέντι για την οικονομική στήριξή του που διοργανώθηκε στις 23 Αυγούστου στο νησί.

Advertisements

4 thoughts on “«Ξηρόμετρα» στην Ικαρία: μια διαφορετική έκθεση (κείμενο, φωτό aka)

  1. Ευχαριστώ, στην aka πρέπουν οι τιμές που το έγραψε έβγαλε και τις φωτό και μου το έστειλε. Σχετικό κομμάτι με φωτό από πολλά έργα υπάρχει στο indymedia

  2. Το ξέρω, το είχα δει και εγώ στο indymedia, αλλά είναι καλό να ανεβαίνει και αλλού, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του indymedia στην Ελλάδα. Για αυτό και το μπράβο μου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.