Μουσική για την 11η Σεπτεμβρίου


Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, ο στρατηγός Πινοτσέτ ανέτρεπε με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, και ο χιλιανός στρατός εξαπέλυε κύμα συλλήψεων, βασανισμών και δολοφονιών των δημοκρατικών πολιτών. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο θεατρικός σκηνοθέτης, ποιητής, και μουσικός Βίκτορ Χάρα (Victor Jara) διάσημος για τα τραγούδια του για την αγάπη, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η χούντα τον συνέλαβε, τον βασάνισε, τον δολοφόνησε και πέταξε το πτώμα του στο δρόμο. Το 1973 η αθωότητα πέθανε στη Χιλή, ακριβώς 28 χρόνια πριν την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη.

Advertisements

11 thoughts on “Μουσική για την 11η Σεπτεμβρίου

 1. Η αθωότητα στην Χιλή ίσως είχε πεθάνει κάποιους αιώνες νωρίτερα, αλλά … αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
  Δεν το ήξερα ότι στις 11 Σεπτεμβρίου έγινε το πραξικόπημα του Πινοτσέτ. Πόσο αίμα… πόσος πόνος…

 2. @ Exiled
  Χμμμμ, μερσί, αλλά δεν είναι ντε και καλά ακριβή όλα τα στοιχεία που δηλώνει κανείς σε εκείνο το διαβολικό πρόγραμμα 🙂

  @ Juanita La Quejica
  Και για πόσα χρόνια…

 3. Πες τα Τσούμπα, γιατι μερικοί νεο-κεϋνσιανοί δεν τα καταλαβαίνουν και εθνικοποιούν, οι Ηνωμενες Σοσιαλιστικες Πολιτειες Αμερικης, επι παραδειγματι.

 4. Η αμερικανική κυβέρνηση κρατικοποιεί τις ζημίες και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη. Κάποτε το παραμύθι έλεγε πως οι καημένοι οι επιχειρηματίες έπαιρναν και κάποιο ρίσκο το οποίο δικαιολογούσε την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Καλά τώρα…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.