Το ΠΑΣΟΚ, οι σοσιαλιστές και η μεσαία τάξη


«Οι σοσιαλιστές δεν θα δεχθούν να φορτωθεί η κρίση στη μεσαία τάξη και τους λιγότερο ευνοημένους». Το λέει ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ και μαζί πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς. Οι σοσιαλιστές εφράζουν και στηρίζουν (και αυτοί) τη μεσαία τάξη – όχι τους εργάτες, ή γενικά «τον κόσμο της εργασίας». Στηρίζουν και τους «λιγότερο [πόσο «λιγότερο»;] ευνοημένους» – όχι τους «μη έχοντες». Οι σοσιαλιστές άλλαξαν, πάει καιρός. Κράτησαν όμως τον τίτλο. Τον απάλλαξαν από τα περιττά ιδεολογικά βάρη και τον έφεραν στα μέτρα της πελατείας τους. Ένα ανανεωμένο εμπορικό σήμα.

8 thoughts on “Το ΠΑΣΟΚ, οι σοσιαλιστές και η μεσαία τάξη

  1. Οκ, στους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ αναφέρομαι, οι οποίοι μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοσιαλδημοκράτες, πλην όμως ισχυρίσονται ότι είναι σοσιαλιστές.

  2. Βρίσκω αυτήν την ερμηνεία του σοσιαλισμού πολύ στενή, ή έστω «επιστημονική». Βάσει αυτής, να συμπεράνουμε ότι ο σοσιαλισμός αφορά πλέον την μειοψηφία της κοινωνίας; Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με ποσοστό ιδιοκατοίκησης στο 85% (πολλοί οι «έχοντες» περιουσία), με συρρικνούμενη βιομηχανική παραγωγή και τις υπηρεσίες να αγγίζουν τα 2/3 της οικονομίας (λίγοι οι κλασσικοί «εργάτες») και την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού να (αυτο)προσδιορίζεται ως μεσαία τάξη;

  3. Ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται όπως του αρέσει. Έχω στο μυαλό μου κυρίως την παραδοσιακή αλλά πάντα επίκαιρη διάκριση ανάμεσα σε όσους κατέχουν μέσα παραγωγής και σε όσους διαθέτουν την εργασία τους στους πρώτους. Η δεύτερη ομάδα είναι πλειοψηφία στην κοινωνία ενώ η πρώτη κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου. Όταν ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως σοσιαλιστής αρχηγός του ΠΑΣΟΚ λέει ότι υποστηρίζει τη μεσαία τάξη και τους λιγότερο (;) ευνοημένους τι ακριβώς εννοεί; Με ποιους τελικά είναι;

  4. Εγώ που είμαι «υπάλληλος γραφείου» τι είμαι, μεσαία τάξη?
    Εργάτης είμαι, και ας μην πληρώ τον «παραδοσιακό» -αναχρονιστικό θα έλεγα- όρο.

  5. Κι εγώ αυτό πιστεύω, αν δεν έχεις καν μερίδιο στο μέσο παραγωγής, δεν ασκείς διευθυντικά καθήκοντα και δίνεις την εργασία σου με αντάλλαγμα μισθό. Αυτή η πολυπληθής ομάδα δεν είναι με τίποτα μεσαία τάξη.

  6. Διευθυντικά καθήκοντα? Όχι δεν τα ασκώ, αλλά και σε μερικούς που ρίχνουν το τυράκι του «διευθυντή» ή «προισταμένου» με 1000-1500€, άντε και 2000€ νομίζουν ότι είναι κάτι άλλο παρά εργάτες? ΧΑ! Εργάτες πολυτελείας είναι!

  7. Αυτοί είναι και τα πιο μεγάλα κορόιδα. Αφού κάνουν τη δουλειά του αφέντη τους και σπάσουν τα @@ των υφισταμένων τους μετά ανακαλύπτουν σαν εκπληξούλα ότι και οι ίδιοι είναι ιδιαιτέρως αναλώσιμοι καθότι είναι … ακριβοί. Αλλά (δικαίως) δεν τους λυπάται κανείς. Στα τσακίδια οι διευθυντές και τα τσιράκια τους!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.