«Quantum of Solace»: Ο Μποντ επιστρέφει σκληρός και οργισμένος


quantum of solace

Η έντονη δράση, οι ανελέητες καταδιώξεις, και το σχεδόν ρεαλιστικό ξύλο είναι συνηθισμένα, αναμενόμενα χαρακτηριστικά των ταινιών Τζέιμς Μποντ. Ιδίως όταν το ρόλο του Βρετανού πράκτορα υποδύεται ο Ντάνιελ Κρεγκ. Αυτά που δεν είναι καθόλου συνηθισμένα είναι η αντικαπιταλιστική ρητορική, οι ατάκες κατά των εταιριών και οι καταγγελίες για τη βοήθεια που προσφέρουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε δικτατορικά καθεστώτα για να αποσπάσουν οι πολυεθνικές εταιρίες καλύτερα συμβόλαια. Αυτή η μικρή κοινωνική ευαισθησία του, όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά στην οργή του Μποντ για πιο προσωπικά θέματα.

Στη δεύτερη τανία του ως Μποντ, ο Ντάνιελ Κρεγκ ξεκινά από εκεί που τον αφήσαμε στο «Casino Royal«. Ανακρίνει έναν από τους κακούς που ευθύνονται για ένα σωρό εγκλήματα μεταξύ των οποίων και το φόνο της αγαπημένης του Μποντ, Βέσπερ. Ο κακός αποδεικνύεται πραγματικά δαιμόνιος και πολύ γρήγορα από τα υπόγεια της Σιένα, στην Ιταλία, περνάμε σε μια σειρά από καταδιώξεις με αεροπλάνα, ταχύπλοα, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τα πάντα.

quantumofsolaceuspaperback1

Παράλληλα ο Μποντ δίνει αλλά και τρώει πολύ ξύλο το οποίο αφήνει πολλά και έντονα σημάδια στο σώμα του, με κάποιο όμως θαυματουργό τρόπο δεν αφήνει κανένα απολύτως σημάδι στα σακάκια, παντελόνια και πουκάμισα του Τομ Φορντ που φοράει ο Ντάνιελ Κρεγκ. Ίσως μόνο λίγο τσαλάκωμα και σκόνη που όμως εξαφανίζονται στις επόμενες σκηνές.

Στην 22η ταινία της σειράς, που αυτή τη φορά σκηνοθετεί ο Μαρκ Φόρστερ (γνωστός και από τον «Χορό των Τεράτων»), ο Τζέιμς Μποντ έρχεται αντιμέτωπος με έναν πάρα πολύ κακό Γάλλο και τη διεθνή οργάνωσή του που έχει παρακλάδια παντού. Ο Γάλλος με τη βοήθεια επίσης πάρα πολύ κακών αμερικανών πρακτόρων βοηθά ακόμα πιο κακούς στρατηγούς να πάρουν την εξουσία σε ένα λατινοαμερικανικό κράτος με σκοπό να εκμεταλλευτούν κάποιες εταιρίες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, στην περίπτωση αυτή το υπερπολύτιμο νερό. Η ταινία βασίζεται σε διήγημα του Ίαν Φλέμινγκ (επάνω) με τον ίδιο περίεργο τίτλο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cinemanews.gr «Quantum of Solace» είναι εκείνη η ελάχιστη ποσότητα αισθήματος που φέρνει ένα ζευγάρι κοντά. Είναι αυτό που έχει χάσει ο Τζέιμς Μποντ μετά την απώλεια της Βέσπερ και έχει πλέον μεταβληθεί σε μια μηχανή καταστροφής.

Στην 22η ταινία με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται, αυτός του ντράι μαρτίνι που παραδοσιακά πίνει ο υπερπράκτορας. Στο Quantum of Solace ο Ντάνιελ Κρεγκ κατεβάζει 6-7 ποτήρια και όταν τον ρωτά κάποιος τι πίνει, λέει πως δεν ξέρει καν τι ποτό είναι. «Είναι αυτό που φτιάχνει ο μπάρμαν», απαντά κοφτά για να πεταχτεί ο μπάρμαν και να μας εξηγήσει πώς φτιάχνει το ντράι μαρτίνι.

Κατά τ’ άλλα, η πλοκή (και οι γυναίκες) περνά μάλλον σε δεύτερη μοίρα, καθώς κάποια ερωτήματα που προκύπτουν στην πορεία, μένουν μάλλον αναπάντητα. Ο Μποντ του Κρεγκ είναι και σε αυτήν την ταινία πολύ σκληρός, τσαντισμένος, και δυναμικός και έχει ελάχιστο χιούμορ. Ο στυλάτος, μποέμ, κοσμοπολίτης Μποντ των προηγούμενων, πριν τον Ντάνιελ Κρεγκ, ταινιών δεν υπάρχει πουθενά στις δύο τελευταίες τανίες. Αυτό όμως δεν είναι αναγκαστικά κακό. Και μάλλον αρέσει και στο κοινό. Την Πέμπτη, πρώτη μέρα προβολής του, η αίθουσα ήταν εντελώς γεμάτη, η ουρά έφτανε μέχρι έξω από το σινεμά την ώρα που τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και δώσαμε μάχη για να προλάβουμε τις δύο τελευταίες θέσεις στην πρώτη σειρά.

Advertisements