Οι φυλακισμένοι ήταν, είναι, και θα είναι συμπολίτες μας


Η απεργία πείνας που έχουν κηρύξει οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές μας αφορά όλους. Μας αφορά τόσο για λόγους ηθικής και πολιτισμού όσο και για λόγους καθαρού συμφέροντος. Όχι μόνο επειδή ο καθένας από εμάς τους απ’ έξω μπορεί σε κάποια κακή στιγμή να βρεθεί μέσα.

Η κακομεταχείριση (βασανιστήρια, τραυματισμοί ακόμα και θάνατοι) φυλακισμένων από φύλακες και συγκρατούμενους και οι άθλιες συνθήκες κράτησης είναι εγκλήματα. Τόσο κατά της σωματικής ακεραιότητας, αξιοπρέπειας, ζωής των πρώην θυτών και νυν θυμάτων όσο και κατά της κοινωνίας. Για τα εγκλήματα αυτά υπεύθυνο είναι το κράτος στον πλήρη έλεγχο του οποίου έχουν περάσει οι κρατούμενοι μετά την καταδίκη τους. Συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα είναι και οι πολίτες που σιωπούν, αδιαφορούν ή προσποιούνται ότι δε βλέπουν.

filaki-thess

Η ποινή δεν είναι εκδίκηση και η έκτισή της δεν μπορεί να είναι ισοδύναμη της εξόντωσης του φυλακισμένου. Ο φυλακισμένος πρέπει να εκτίσει την ποινή του σε συνθήκες που θα τον βοηθήσουν να γίνει καλύτερος και προς τον εαυτό του και προς τους άλλους. Ακόμα και όσοι θεωρούν τέτοιες ευαισθησίες περιττές μπορούν να καταλάβουν το συμφέρον τους. Ο κρατούμενος θα βγει κάποτε, αργά ή γρήγορα και πάλι έξω. Ο εξαθλιωμένος, εξαγριωμένος και έτοιμος να αναζητήσει εκδίκηση άνθρωπος, θα στραφεί εύκολα κατά δικαίων και αδίκων. Και θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνος για τον «φιλήσυχο νοικοκύρη» που σήμερα νομίζει πως όλα αυτά δεν τον αφορούν.

Τα αιτήματα των φυλακισμένων είναι δίκαια. Δεν ζητούν πολυτέλειες και προκλητικές ανέσεις. Ζητούν όσα προβλέπονται από διεθνείς συμφωνίες και τα απολύτως απαραίτητα μέσα για να παραμείνουν άνθρωποι. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων

Την αφίσα τη δανείστηκα από την ιστοσελίδα της αντιεξουσιαστικής κίνησης Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενείται και ένα ωραίο, περιεκτικό και σύντομο κείμενο για την απεργία πείνας.

Advertisements

11 thoughts on “Οι φυλακισμένοι ήταν, είναι, και θα είναι συμπολίτες μας

 1. Παράθεμα: Συναυλία αλληλεγγύης στους κρατούμενους (Non-Linear Complexity)

 2. Ξεκίνησαν ήδη οι μεταγωγές κρατουμένων σε νοσοκομεία. Και όμως για τα περισσότερα μέσα μαζικής αποβλάκωσης είναι πιο σημαντικές οι κόντρες των στελεχών της Νουδούλας και ότι ο αρχηγός Κωστάκης αποφάσισε να αρχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες.ΟΥ, ΡΕ!

 3. Παράθεμα: Φυλακές « INDIBLOG

 4. Μαζί σου φίλε, μαζί σου.
  Αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένο κράτος.
  Αυτό, φαντάζομαι, θα αποφασίσει ΚΑΙ το κράτος που ΙΣΩΣ της διαφέυγουν πράγματα.

  Μια επανεκτίμηση του θέματος, από την μεριά του κράτους, δεν βλάπτει…

  Και βέβααια οι ενεργοί πολίτες ΔΕΝ σιωπούν…

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 5. @ Krot
  Άντε να δούμε μέχρι πότε θα κάνει την πάπια η κυβέρνηση.

  @ El Pibe
  Ακριβώς. Ψάχνω να βρω στα λεγόμενα ειδησεογραφικά σάιτ κάτι νεότερο για τις κινητοποιήσεις και βλέπω μόνο για την επόμενη «επικοινωνιακή επίθεση» του Κωστάκη.

  @ Vloutis
  Καλώς ήρθες. Φαίνεταο πως θα χρειαστούν πάρα πολλές φωνές για να αλλάξει κάτι. Επόμενο μεγάλο ραντεβού την Τρίτη στην πορεία.

  @ Meniek
  Ωστόσο;

  @ Stratos
  Μιλάμε για μεγάλη αλητεία

 6. ωστόσο, η πολιτεία δεν θεωρεί την παραβατικότητα μέρος της, δε θεωρεί ότι έχει καμία υποχρέωση μέριμνας για τον παραβατικό δεν τον θεωρεί καν πολίτη της (αν θυμάστε, κάποτε, δεν ξέρω αν συμβαίνει ακόμα, στερούνταν και των πολιτικών τους δικαιωμάτων)… Και πέρα από κάποιο θόρυβο που θα ξεσηκωθεί και πέρα από κάποιους που θα θεωρηθούν γραφικοί και πέρα από κάποιους που χωρίς και μεγάλη πίστη, αλλά αρκετή «φιλανθρωπία» που θα λησμονήσουν μόλις γυρίσουν σελίδα στην εφημερίδα, θα κουνήσουν συγκαταβατικά το κεφάλι τίποτα, τίποτα, τίποτα δε θα γίνει…
  Υ.Γ. τι τα θες αμα ο άνθρωπος μένει μέσα Σάββατο βράδυ, γίνεται εξτρα απαισιόδοξος…

 7. @ Meniek
  Ελπίζω να σου πέρασε η απαισιοδοξία. Όχι ότι δεν έχεις σε μεγάλο βαθμό δίκιο σε αυτά που λες…

  @ Recuerdos
  Ακριβώς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.