Το σεβασμό τον κερδίζεις (και τον χάνεις) στο δρόμο


Πριν από λίγες ώρες ένας ειδικός φρουρός χρησιμοποίησε την εξουσία, τη στολή και το όπλο που του εμπιστεύτηκε η πολιτεία στο όνομα των πολιτών, και σκότωσε έναν 16χρονο. Αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν πως ο ειδικός φρουρός (συμβασιούχος της αστυνομίας, για να μη μπερδευόμαστε) πυροβόλησε εν ψυχρώ το θύμα του μετά από φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ δύο ειδικών φρουρών και 3-4 νεαρών. Ο δράστης υποστηρίζει πως αυτός και ένας συνάδελφός του δέχτηκαν επίθεση από 20-25 νεαρούς και πως αναγκάστηκε να πυροβολήσει. Αυτά θα τα κρίνει το δικαστήριο.

Ο ειδικός φρουρός όμως πρέπει (από την ειδικότητά του και μόνο) να ξέρει πως ονομάζεται η πράξη για την οποία κατηγορείται. Πρέπει να ξέρει ότι όταν πυροβολείς θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή άλλου. Και πως μπορείς (και πάλι υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους) να το κάνεις αυτό μόνο αν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή σου και δεν έχεις άλλο πρόσφορο μέσο για να αποφύγεις τον κίνδυνο. Από τη στιγμή που δεν κινδύνευε η ζωή του, η πράξη για την οποία ο ειδικός φρουρός πρέπει να λογοδοτήσει  στη δικαιοσύνη είναι η ανθρωποκτονία εκ προμελέτης. Και μάλιστα με ιδιαίτερα επιβαρυντικά γι αυτόν στοιχείο το ότι από την ιδιότητά του είχε καθήκον να προστατέψει τη ζωή του παιδιού που σκότωσε.

Οι ευρύτερες συνέπειες της πράξης του θα γίνουν σαφείς τις επόμενες μέρες. Η οργή των πολιτών για τη δολοφονία του 16χρονου έχει ήδη πάρει τη μορφή συγκρούσεων με την αστυνομία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Οι συγκρούσεις δε θα φέρουν πίσω τον 16χρονο, ούτε θα κάνουν την αστυνομία καλύτερη ή τέλος πάντων λιγότερο επικίνδυνη για την ασφάλεια του πολίτη. Το πιο πιθανό είναι οι συγκρούσεις να καταλήξουν σε τραυματισμούς, συλλήψεις διαδηλωτών, εγκληματική χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Όμως δεν μπορεί να σκοτώνεται ένα παιδί και μάλιστα από όπλο ένστολου, υποτιθέμενου φρουρού της τάξης, και στους δρόμους να κυκλοφορούν μόνο συνάδελφοι του δράστη. Αυτό το ελάχιστο, το να βγούμε στο δρόμο, να διαμαρτυρηθούμε, και να απαιτήσουμε να πάρει η πολιτεία άμεσα μέτρα το οφείλουμε ως πολίτες στη μνήμη του σκοτωμένου συμπολίτη μας.

Η πολιτεία από την πλευρά της έχει χρέος να προστατέψει άμεσα τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Πρώτο και κύριο να αφοπλίσει τους ειδικούς φρουρούς και εν γένει όσους αστυνομικούς περιπολούν και να περιορίσει το δικαίωμα οπλοφορίας και οπλοχρησίας σε λίγους καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Αυτοί και μόνο θα καλούνται όποτε χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ειδικές σοβαρές περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να κερδίσουν το σεβασμό του πολίτη, στο δρόμο και χωρίς την απειλή του όπλου.

Advertisements