Χριστουγεννιάτικες ειδήσεις: Χρόνια πολλά και γρήγορη ανάρρωση στην Κωνσταντίνα


Την επομένη των Χριστουγέννων νομίζεις πως ο κόσμος έχει σταματήσει. Φταίει η αργία μετά από αργία (όχι βέβαια για όλους – κάποιοι δουλεύουν), φταίνε και το φαγητό και τα ποτά. Η κυριότερη αιτία όμως που νομίζεις ότι δεν κινείται τίποτα είναι οι ειδήσεις στην τηλεόραση ή μάλλον η έλλειψη αυτών. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις, το θέμα είναι πως τηλεόραση δεν τις μεταδίδει. Η τηλεόραση όπως έχει εξελιχθεί στις μέρες μας είναι έτσι κι αλλιώς ένα τεμπέλικο μέσο. Πουλάει δάκρυ, αίμα και τσόντα στις φτηνότερες παραγωγές με την πιο φανταχτερή ροζ συσκευασία. Αποκλειστικός σκοπός της είναι να δημιουργήσει κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Οι ειδήσεις δεν προσφέρονται γι αυτό διότι κοστίζουν. Στο ίντερνετ η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη αν αρχίσεις να ψάχνεις. Βρίσκεις ειδήσεις σαν κι αυτή, παρακάτω από το Ιντιμίντια.

Πριν λίγη ώρα, στις 3:30 έξω από την είσοδο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» μαζευτήκαμε πάνω από 150 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι στη συναδέλφισσα Κωνσταντίνα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Υπήρχε πανώ που έγραφε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ – Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Εγινε ενημέρωση από συνεδέλφους της οι οποίοι μας πληροφόρησαν για το καθημερινό καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας που βιώνουν από τα αφεντικά – εργολάβους καθαριότητας στον ΗΣΑΠ, τους τρόπους που εφευρίσκουν για να καρπώνονται επιδόματα βαρέων ανθυγιεινών που δίνονται για τις καθαρίστριες και μένουν στις τσέπες των αφεντικών. Για τη συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας που δέχτηκε την τρομοκρατική επίθεση, τις απειλές που δεχόταν στις οποίες δεν ενέδωσε παρόλο το γεγονός ότι είναι μετανάστρια και είναι γνωστό πως αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στη χούντα που ζούμε, καθώς και για την προσπάθεια που μεθοδεύεται ώστε να αποδωθεί η απεχθής επίθεση σε προσωπικές διαφορές της εργάτριας, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε τέτοιου είδους διαφορές με οποιονδήποτε. Εγινε αυτοσχέδιος έρανος όπου μαζεύτηκε ένα ποσό πρώτης βοήθειας από τους αλληλέγγυους και δώθηκαν ραντεβού για να συζητηθεί η παραπέρα δράση μας.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι καθαρίστρια και συνδικαλίστρια, δύσκολα πράγματα και τα δύο. Σύμφωνα με άρθρο του Στέλιου Κούλογλου, το σωματείο της θεωρείται το πιο δυναμικό του κλάδου των «επισφαλώς εργαζόμενων», όπως αποκαλούνται κατ’ ευφημισμόν, οι άνθρωποι που οι περισσότεροι δουλεύουν κάτω από συνθήκες απάνθρωπης εκμετάλλευσης. Η 44χρονη δούλευε σε εργολαβική εταιρία που την μαζί με άλλες καθαρίστριες σε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες, τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ).

Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις κρατικές αυτές εταιρίες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έπεφταν στο κενό. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Οποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας του σωματείου, δέχθηκε την Τρίτη επίθεση με βιτριόλι. Οι δράστες την περίμεναν έξω από το σπίτι της στα Ανω Πετράλωνα, την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της. Η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του σωματείου καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες και ειδικότερα την Κούνεβα επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη.

Σύμφωνα με το (β)λόγιο «σαλάτα εποχής«, η καθαρίστρια παρότρυνε τις συναδέλφους της να μην υπογράψουν για περισσότερα χρήματα από αυτά που θα έπαιρναν. Η εταιρεία στην οποία δούλευαν ήθελε να τους φάει ένα μέρος από το δώρο των Χριστουγέννων. Το ίδιο άρθρο αναφέρει και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:

Η κυβέρνηση Σημίτη, έβαλε τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία. Και κατέστησε τα κυκλώματα της νύχτας και της εκμετάλλευσης, πρωτοπόρες επιχειρήσεις της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού και των νέων προκλήσεων. Οι καθαρίστριες στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από το ΕΚΑ και την ΓΣΕΕ. Τα σωματεία τους δεν είναι αναγνωρισμένα μέλη του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος. Ο χώρος των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού, είναι χώρος της πιο στυγνής και άδικης εκμετάλλευσης.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο ΣΥΝ, το ΠΑΜΕ, το δίκτυο γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΕΚ, η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων και άλλοι φορείς ενώ υπάρχει και μια ωραιότατη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της νοσηλευόμενης στον Ευαγγελισμό εργαζόμενης συνδικαλίστριας.

Advertisements

4 thoughts on “Χριστουγεννιάτικες ειδήσεις: Χρόνια πολλά και γρήγορη ανάρρωση στην Κωνσταντίνα

  1. Παράθεμα: Εν ανθρώποις ευδοκία « Кроткая

  2. Μερσί. Όπως ακριβώς το γράφει και η Κροτ, επιβάλλεται άμεση και συνεχής αντίδραση στους τραμπουκισμούς της εργοδοσίας.

  3. Παράθεμα: ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ « Από το Ντεπώ στο Prenzlauer Berg

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.