Το ψωμί που ταξίδεψε


cf88cf89cebcceaf

Ψωμί ζυμωμένο με λίγο μέλι και φουντούκια. Και λίγα συντηρητικά και κάποια άλλα πρόσθετα για να μην ξεσυνηθίζουμε. Το αγόρασα στη μικρή μας κωμόπολη στις 28 του Νοέμβρη. Είχε έρθει η εταιρεία μεταφορών για να μεταφέρει τα πράγματά μας στη μικρή μας πόλη. Το ψυγείο και τα ντουλάπια ήταν άδεια και στις μετακομίσεις αν δεν κάνεις κάπως την καβάτζα σου πας για μεγάλη πείνα. Είχα λοιπόν το ψωμάκι μου. Για την ακρίβεια, νόμιζα ότι είχα το ψωμάκι μου.

Ένας συμπαθέστατος κατά τ΄άλλα τύπος από το συνεργείο είχε διαφορετικά σχέδια. «Εδώ τα μαζεύουμε όλα;» με ρώτησε σχεδόν αθώα δείχνοντάς μου την κουζίνα. Μπορεί να είσαι επί ώρες σούπερ προσεκτικός, μια στιγμιαία χαλάρωση όμως αρκεί για να γίνει η ζημιά. «Όλα» του απάντησα χαμογελώντας. «Άσε το ανοιχτήρι για καμμια μπύρα μετά», πρόσθεσα ανέμελα. Αυτό ήταν. Δύο ώρες αργότερα, κι ενώ η φορτωμένη νταλίκα άφηνε τον βροχερό δρόμο κοντά στο κανάλι και ξεκινούσε το μεγάλο ταξίδι, αναζήτησα το ψωμάκι. Μάταια. Τυλιγμένο σε σκληρό χαρτί και ασφαλισμένο μέσα σε κιβώτιο είχε ήδη πάρει το δρόμο για τη Μεσόγειο.

Ξανασυνάντησα το βέλγικο ψωμί, το ζυμωμένο με λίγο μέλι και φουντούκια (και λίγα συντηρητικά και κάποια άλλα πρόσθετα για να μην ξεχνιόμαστε) τον Γενάρη, όταν άνοιξα το κιβώτιο στη μικρή μας πόλη. Είχε το ίδιο χρώμα, δεν είχε αλλάξει καθόλου στην όψη παρά τα 2.500 χιλιόμετρα που είχε ταξιδέψει. Ήταν βέβαια σκληρό σαν πέτρα και άοσμο. Το κράτησα για λίγο, το έβγαλα και μια-δυο φωτογραφίες και το αποχαιρέτησα. Η μετακόμιση είχε ολοκληρωθεί.

Advertisements

8 thoughts on “Το ψωμί που ταξίδεψε

  1. Αυτό όμως δεν ήταν το τελευταίο κρούσμα. Χτες. σε ένα άλλο κιβώτιο βρήκα ένα μικρό συρτάρι (με το περιεχόμενό του) από παλιό ντουλαπάκι-γραφείο το οποίο ανήκε στο σπίτι που αφήσαμε. Δηλαδή ο μάστορας άφησε στη θέση του το έπιπλο (όπως έπρεπε) αλλά θεώρησε σωστό να πακετάρει και να στείλει ταξίδι το συρταράκι.

  2. Δύο μήνες και το ψωμί ήταν έτσι;
    Μάλλον ο όρος «λίγα συντηρητικά» θέλει αναθεώρηση. Το ψωμί που παίρνω εγώ με τα ΠΟΛΛΑ συντηρητικά είναι έτσι μετά από λίγες ώρες 😯

  3. Καλά έκανες και το φωτογράφησες γιατί με την κρίση που έρχεται (επίσης από την μικρή κωμόπολη)θα πούμε το ψωμί ψωμάκι.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.