Οι Mogwai στο Gagarin 205


mogwai-1

Αργόσυρτες μελωδίες, κομμάτια από 8 λεπτά και πάνω, αναφορές σε μουσικές από επικό ροκ μέχρι μέταλ, βαριά σκοτεινή διάθεση, τρεις κιθάρες, μπάσο, και ντραμς. Οι σκωτσέζοι Mogwai έπαιξαν την Παρασκευή σε ένα κατάμεστο Gagarin και συγκίνησαν τους πιστούς τους που τους καταχειροκρότησαν μέσα σε ένα κλίμα αυστηρό, σχεδόν ανυπόφορα βλοσυρό.

Τόσο αυστηρό που ορισμένοι έκαναν και «σσσσσσσστ» για να σταματήσουν να ψιθυρίζουν κάποιοι ασεβείς που χαλούσαν την κατάνυξη. Κι αυτό δεν έγινε μια και δυο φορές. Κάτι σαν την παλιά Τομπουρλίκα, το τσιπουράδικο, όπου όταν έπαιζε η ρεμπέτικη ορχήστρα φοβόσουν να πιάσεις το πηρουνάκι σου γιατί σου έκαναν παρατήρηση και με τον παραμικρό θόρυβο. Μόνο που εδώ δεν είχε μεζέ. Είχε μπύρα σε πλαστικό ποτήρι («μεγάλη», ό,τι και αν σημαίνει αυτό) που έκανε 5 ευρώ. Κι επειδή ούτε ατμόσφαιρα πάρτυ υπήρχε, η συναυλία των Mogwai θα ήταν σαφώς προτιμότερο και πιο ταιριαστό να γινόταν σε κάποιο θέατρο, όπου όλοι καθισμένοι και σοβαροί θα απολαμβάναμε τη μυσταγωγία. Έτσι όμως δε θα μπορούσε το Gagarin να κόψει τόσα εισιτήρια (στα 33 και 35 ευρώ) και να βάλει μέσα τόσο κόσμο που όσο να’ναι καταλαμβάνει λιγότερο χώρο όρθιος και στριμωγμένος. 

Στα καλά της ιστορίας, ο εξαερισμός και ο ήχος καθώς και ο πολύ όμορφος χώρος στον οποίο βρεθήκαμε για πρώτη φορά. Επίσης το ότι ξεκαθαρίσαμε μέσα μας πως η ποστ ροκ δε μας αρέσει καθόλου και θα αποφύγουμε έτσι τους ομοειδείς ιάπωνες Mono που έρχονται τον επόμενο μήνα στη μικρή μας πόλη.

9 thoughts on “Οι Mogwai στο Gagarin 205

 1. Θα ήταν ενδιαφέρον να κοινοποιήσεις την τιμή του εισιτηρίου για τους Mono. Πριν από δύο χρόνια τους είχα δει εδώ με κόστος εισιτηρίου 10€, σε έναν χώρο για όχι πάνω από 250 άτομα.

 2. Εδώ όσοι τους δουν θα πρέπει να χώσουν 28, όμως. Είναι γνωστό πως η μκρή μας πόλη είναι πιο πλούσια από το Βερολίνο…

 3. Διαβάζω ότι το 2005 στο Φεστιβάλ του Συνασπισμού το εισιτήριο για Mogwai και πολλά άλλα γκρουπ ήταν πέντε ευρώ!!

 4. Εγώ τους είχα δει τότε στον Μύλο (^&$@!&) με κανονικό (=ακριβό) εισιτήριο και κανονικό (=χάλια) ήχο.
  😦

  Ήταν πολύ καλοί πάντως και απορώ γιατί μετά τους δύο πολύ καλούς τελευταίους δίσκους έπαιξαν όπως λες τόσο χάλια.

 5. @ El Pibe
  Έτσι είναι η σύγχρονη αριστερά, δίκαιη και στα εισιτήρια.

  @ Indictos
  Για να μην τους αδικήσω, δεν είπα ότι δεν έπαιξαν καλά. Μου φαίνεται μάλιστα πως οι φίλοι τους πολύ τη χάρηκαν τη συναυλία. Εμένα δε μου άρεσαν όπως δεν μου άρεσαν ούτε και τα κομμάτια τους που κατέβασα και άκουσα αμέσως μετά. Άρα μπορεί η συναυλία να ήταν πάρα πολύ καλή όπως, για παράδειγμα, γράφει το avopolis.

 6. Επειδή κάτω από την ταμπέλα post-rock έχουν μπει διάφορα γκρουπ με πολύ διαφορετικό ήχο, είναι μάλλον υπερβολή να απορρίψεις ένα ολόκληρο sub-genre λόγω μιας συναυλίας ή ενός συγκροτήματος.

  Προσωπικά, μου είχαν αρέσει πολύ κάποιοι δίσκοι των Tortoise (παίζουν instrumental κομμάτια με επιρροές από avant-garde και jazz), που θεωρούνταν ο «ορισμός» του post-rock στα ’90s.

 7. Να τι είπαν στο Avopolis οι ίδιοι οι Mogwai για την μουσική τους.

  «Ο όρος post rock, καταρχάς, δεν αρέσει ούτε σε μένα, αλλά ούτε και σε κανέναν μας. Δεν σημαίνει τίποτα. Μετά τον δεύτερο δίσκο μας (Come On Die Young), αφήσαμε σχετικά πίσω στο σύνολο του ήχου, το μοτίβο ηρεμία/θόρυβος, αλλά μας αρέσει ο ήχος στα κομμάτια μας να έχει δυναμικές και να μην ακούγεται επίπεδος. Θυμήσου, είμαστε μια μπάντα που παίζει κυρίως ορχηστρική μουσική και έτσι δεν έχουμε κάποιον τραγουδιστή για να ισορροπεί τις δυναμικές μας, οπότε το όλο θέμα είναι πάντα μια πρόκληση. Επίσης, ειλικρινά, δεν είμαστε εδώ για να εκπλήξουμε κανέναν, απλά δημιουργούμε μουσική η οποία μας αρέσει και που κανένας άλλος δεν παίζει ήδη. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο για να συνθέσουμε, στην κυριολεξία, την μουσική μας. Αλλά με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, με τις συχνές περιοδείες και τον χρόνο να μας πιέζει διαρκώς, είναι λίγο δύσκολο. Όσο για τον επερχόμενο δίσκο, έχουμε ήδη συζητήσει μεταξύ μας και αποφασίσαμε ότι μπορεί όντως να ξεπεράσουμε τα όποια όρια, αυτή τη φορά».

 8. Άρχισες να παιδεύευσαι, βλέπω, εκεί χάμω. Σε λίγο καιρό θα δακρύζεις στην ανάμνηση του Botanique και του AB.

 9. @ Head charge
  Σύμφωνοι, αν τύχει να ακούσω κάτι που να μου αρέσει. Θα τους ψάξω τους Tortoise, ευχαριστώ.

  @ El Pibe
  Χε χε χε, ούτε εμένα μου άρεσε ο όρος – όπως επίσης και η μουσική τους 🙂

  @ Γιάννης Κ.
  Πλάκα, πλάκα, έμοιαζε ο χώρος λίγο με το ΑΒ. Για να δακρύζεις λίγο κι εσύ, την κάνουμε για τριήμερο στην πόλη των πόλεων, χο χο χο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.