«Ο έβδομος σταθμός – Αποπλάνηση μιας κούκλας»: Όμορφο τραίνο, άνισο έργο


train-theatre

Το έργο «Ο έβδομος σταθμός – Αποπλάνηση μιας κούκλας» είναι μια περίεργη, σχεδόν ενδιαφέρουσα, θεατρική παράσταση. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνεται ασφαλώς ο χώρος. Η παράσταση φιλοξενείται σε ένα τραίνο. Μια ατμομηχανή και τέσσερα βαγόνια μόνιμα σταθμευμένα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρουφ, στην Κωνσταντινουπόλεως, αποτελούν το «Τραίνο στο Ρουφ» (φωτό από την ιστοσελίδα του), έναν χώρο θεατρικών, μουσικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων με ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό μπαρ και εστιατόριο. Το ένα βαγόνι είναι το μίνι θέατρο με τους θεατές να κάθονται σε δύο ομάδες θέσεων στις δυο άκρες και τους ηθοποιούς να παίζουν στη μέση.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι ο συγγραφέας του έργου είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο καθηγητής εγκληματολογίας που έγινε γνωστός για τις παιδικές ιστορίες που αγαπήθηκαν το ίδιο από τα παιδιά και τους γονείς τους. Αυτή τη φορά υπογράφει ένα έργο σε δύο εκδοχές, μία για παιδιά και μια για ενήλικες. Ένα βράδυ του Φεβρουαρίου, είδαμε τη δεύτερη.

Ο θεατής μπαίνει στο κλίμα με την είσοδο κιόλας στο τραίνο. Παίρνοντας το εισιτήριο (24 ευρώ, επιβάλλεται κράτηση καθώς ο χώρος -βαγόνι- είναι μικρός) παίρνεις επίσης από την καλή κυρία κι ένα περίεργο «διαβατήριο» με το όνομά σου για τη διαδρομή. Από τα ηχεία ακούγονται ακόμα πιο περίεργες ανακοινώσεις για μια τίγρη που το έσκασε και κάποιοι είδαν να κινείται στο τραίνο. Ηθοποιοί με περίεργες γκρίζες φορεσιές κινούνται ανάμεσα από τους θεατές τόσο πριν την παράσταση (στο ωραιότατο μπαρ) όσο και κατά τη διάρκειά της. Στα σκηνοθετικά τρικ περιλαμβάνεται και η κίνηση ολόκληρου του βαγονιού δυο τρεις φορές κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Όλα αυτά είναι πολύ καλά και ενδιαφέροντα. Κάποιες φορές και αστεία. Το ίδιο το έργο όμως είναι κάπως κατώτερο των προσδοκιών. Ωραίο το κεντρικό αντιδικτατορικό, αντιαυταρχικό μήνυμα, καλές και εύστοχες και οι αντιστοιχίες του μύθου με την πραγματικότητα, αυτά όμως είναι σαφή από τα πρώτα 10 άντε 20 λεπτά. Όλο το υπόλοιπο έργο ακολουθεί μια διαδρομή τραίνου με εφτά σταθμούς. Σε κάθε σταθμό ο αστυνομικός του δικτατορικού καθεστώτος θέλει να κατεβάσει και να εκτελέσει τους τρεις καλλιτέχνες που κατηγορούνται ως ανατρεπτικά στοιχεία μόνο και μόνο από την ιδιότητά τους. Οι καλλιτέχνες διηγούνται μια γλυκιά ιστορία σε συνέχειες και κάθε φορά πείθουν τον αστυνομικό και τον κάπως πιο αφελή υφιστάμενό του να αναβάλουν για ακόμα έναν σταθμό την εκτέλεση.

Μετά τις πρώτες ευχάριστες εκπλήξεις το τραίνο μοιάζει να πηγαίνει μάλλον αργά προς τον τελικό προορισμό του. Επαναλήψεις σκόπιμες αλλά κουραστικές και προβλέψιμοι διάλογοι δινουν καμμια φορά τη θέση τους σε ευφυλογήματα και λογοπαίγνια που αγαπά πολύ ο Τριβιζάς. Αυτό όμως, και οι πολύ καλές ερμηνείες, δε φτάνουν για να κρατήσουν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της παράστασης. Βγαίνοντας έξω, στον σιδηροδρομικό σταθμό, υποσχεθήκαμε πως μια από τις επόμενες φορές θα πάμε να δούμε και μια συμβατική παράσταση με θεατές από τη μια πλευρά και ηθοποιούς από την άλλη, με αίθουσα κανονική και, αν είμαστε τυχεροί, με ένα καλογραμμένο, σφιχτά δομημένο κείμενο.

Advertisements

6 thoughts on “«Ο έβδομος σταθμός – Αποπλάνηση μιας κούκλας»: Όμορφο τραίνο, άνισο έργο

 1. Συμφωνώ με όσα λες αλλά επειδή έχω ένα soft touch για τον Τριβιζά δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό. Νομίζω ότι το πρόβλημα με την παράσταση είναι ότι απευθύνεται σε ενήλικες που δεν μπορούν με τίποτα να νιώσουν σαν παιδιά. Έχουν ξεχάσει να διαβάζουν και να βλέπουν παραμύθια παρά το γεγονός ότι στη ζωή τους παραμυθιάζονται καθημερινά.

 2. Ποιος είναι ο ενήλικας?? :p

  Μου άρεσε πολύ και το τρένο και το έργο παρά τις επαναλήψεις. Πολλές φορές μάλιστα είχα και αγωνία για την δική μου τύχη μέσα στο παραμύθι, ειδικά όταν κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων ο αφελής υφιστάμενος του αστυνομικού ψάχνοντας να βρει τους καταζητούμενους με κοιτούσε καχύποπτα. 🙂

 3. @ El Pibe
  Δεν ξερω για τους ενήλικες. Κι εμείς τα παιδιά, πάντως, περιμέναμε περισσότερα!

  @ Matilda
  Ορισμένοι μάλιστα από τους θεατές κινδύνεψαν πραγματικά!

  @ Krotkaya
  Μοιάζουν αγαπητή μου αλλά στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο αυστηροί!

 4. Κηρύσσω την έναρξη της διακοπής των πολιτιστικών σας αναζητήσεων. Από Σάββατο πρωί έως και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας μπρος στα μάτια σας/μας θα περνούν μόνον μπουκάλια, ποτήρια και σφηνάκια.
  Εγώ και το χαμηλό μου (πολιτιστικό και όχι μόνον) επίπεδο ερχόμαστε χάμω (κάτω).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.