Το άγαλμα που ατενίζει το νησί


cebcceb1cebacf81cf8ccebdceb7cf83cebfcf8231

Στο μικρό λιμάνι που κάποτε γνώρισε δόξες και δράματα βλέπεις πλέον λιγοστά καράβια. Τα δρομολόγια προς τα κανονικά νησιά ξεκινούν σήμερα από λιμάνια γειτονικά. Το άλλο νησί, το περίεργο, κατάξερο νησί με τα λίγα παλιά κτίρια, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, δεν εξυπηρετείται καθόλου. Το κατοικούν κατσίκια και πρόβατα. Κι αυτά περιστασιακά. Όποιος βέβαια το θέλει πολύ, μπορεί να ζητήσει από κανέναν βαρκάρη να τον πετάξει απέναντι και να τον ξαναφέρει πίσω. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει ο ντόπιος.

cebcceb1cebacf81cf8ccebdceb7cf83cebfcf822

Το άγαλμα της γυναίκας στην παραλία του λιμανιού μένει μόνο του να διαφωνεί. Γυρίζει την πλάτη της στα λίγα καφέ και τις ταβέρνες. Κι επιμένει να κοιτάζει απέναντι σα να ψάχνει να βρει κάτι. Σα να περιμένει κάποιον. Η πινακίδα στο κάτω μέρος λύνει την απορία.

cebcceb1cebacf81cf8ccebdceb7cf83cebfcf821

(Όλες οι φωτογραφίες από την παραλία του Λαυρίου)

Advertisements

7 thoughts on “Το άγαλμα που ατενίζει το νησί

  1. Με μια μικρή βόλτα στη βικιπέδια είδα ότι η Μακρόνησος στην αρχαιότητα ενδέχεται να έφερε το όνομα “Ελένη” γιατί από εκεί πέρασε η ωραία Ελένη είτε κατά την μετάβασή της στην Τροία είτε κατά την αποχώρησή της με τον Μενέλαο. Στο νησί υπάρχουν αρχαία ερείπια, εγκαταστάσεις της νεολιθικής περιόδου, ναΐσκοι και άλλα τέτοια πολλά. Την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων χρησιμοποιήθηκε ως τόπος μεταφοράς Τούρκων αιχμαλώτων. Από το 1947 γίνεται το γνωστό στρατόπεδο συγκέντρωσης χιλιάδων κομμουνιστών, πολιτικών κρατουμένων και όλα τα γνωστά. Εκεί κάπου λένε πως βρίσκεται το ναυάγιο του Βρεττανικού, το διδυμάκι του Τιτανικού. Έχουν γυριστεί τρεις ταινίες και οι Λαυριώτες λένε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Μα είναι σοβαροί;

  2. Ακριβώς! Είναι περίεργο σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία να μην υπάρχει κρατική ή ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υπηρεσιών ιστορικού τουρισμού.

  3. Κάνοντας τον γύρο του νησιού, θα διαπιστώσεις ότι τα παλαιά κτήρια δεν είναι λίγα. Είδα την Μακρόνησο πρώτη φορά από το ferry boat σε προορισμό για Κύθνο και ανατρίχιασα. Ένα νησί φάντασμα σκέφτηκα που πολύ θα ήθελα να εξερευνήσω. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να είδε την Μακρόνησο από μακριά και να μην του κίνησε την περιέργεια να την επισκεφθεί.

  4. πάντως κάποιοι πολιτικάντηδες βλαχοδήμαρχοι υποσχέθηκαν ότι θα το «αναβαθμίσουν σε τόπο ιστορικής μνήμης».
    μένει να αποδειχθεί.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.