Η αποχή δεν είναι κίνημα ούτε πολιτική – είναι απλώς αποχή


Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους μπορεί κανείς να μην πάει να ψηφίσει στις αυριανές ευρωεκλογές. Από απλή αδιαφορία και πλήξη μέχρι την οργή και την απόρριψη του πολιτικού συστήματος εν γένει. Δεδομένου μάλιστα ότι οι κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία δεν εφαρμόζονται, η αποχή είναι πλέον μια ακόμα επιλογή χωρίς ατομικό κόστος. Είναι επίσης μια επιλογή χωρίς συνέπειες για το πολιτικό σύστημα. Με απλά λόγια, αν αυτοί που έχουν ανησυχίες, προβληματισμούς και λόγους να αμφισβητούν το σύστημα, δεν πάνε να ψηφίσουν, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο σε εκείνους που δεν έχουν καμμία ανησυχία και προβληματισμό για τη σημερινή κατάσταση (αν δεν επωφελούνται κιόλας). Οι τελευταίοι, πιστοί οπαδοί των κομμάτων τους και των συμφερόντων που αυτά εκφράζουν, θα καθορίσουν σήμερα ποιος θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο, αύριο ποιος κυβερνά τη χώρα, μεθαύριο ποιος κυβερνά τις πόλεις μας.

Αυτός που συνειδητά θα επιλέξει να μην ψηφίσει στις εκλογές κάνει μια επιλογή χωρίς καμμία πολιτική συνέπεια. Η απουσία του θα προστεθεί στις χιλιάδες απουσίες λόγω αδιαφορίας, ταξιδιού, ασθένειας, ή θανάτου , αλλά και στις χιλιάδες «απουσίες» λόγω διπλής εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Το «κόμμα της αποχής», για το οποίο μιλούν τόσο εύκολα τα κανάλια, πολύ απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε και μπορούσε να ταρακουνήσει το σύστημα, η αποχή δε θα ήταν τόσο εύκολη ούτε θα επιχειρηματολογούσαν υπέρ της οι τηλεπερσόνες-υμνητές των επιχειρηματιών αφεντικών τους. Αν ήθελε αυτός που απέχει να δείξει την πολιτική του δύναμη ας έκανε μια συγκέντρωση, μια κινητοποίηση, μια εκδήλωση τη μέρα των εκλογών. Η επανάσταση είναι φαινόμενο συλλογικό δεν γίνεται με όρους ατομικούς.

Η γενική απαξίωση πολιτικών και κομμάτων κάτω από το εύκολο «όλοι ίδιοι είναι» δε διαφέρει από τη γενική χαρά και ικανοποίηση του βολεμένου που δέχεται ό,τι του πλασάρει το σημερινό πολιτικό σύστημα. Η αποχή για αυτούς τους λόγους δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ιδιότυπος πολιτικός αναχωρητισμός – μια απουσία με αιτία, αλλά πάντως απουσία και μάλιστα για μια μόνο μέρα. Τις υπόλοιπες μέρες ο πολίτης θα συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες της επιλογής όλων των άλλων που πήγαν να ψηφίσουν είτε αυτοί ψήφισαν πολιτικά είτε ψήφισαν αποκλειστικά μέ όρους ατομικού συμφέροντος. Όσοι δεν ψηφίζουν δεν αποδυναμώνουν, όπως νομίζουν, το σύστημα, αντίθετα δυναμώνουν τη φωνή όσων συμμετέχουν.

Οι εκατοντάδες υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο του πολίτη δεν είναι όλοι ίδιοι. Μεταξύ τους υπάρχουν άνθρωποι με ενδιαφέροντα, αγώνες, καλές προθέσεις. Αν κάποιοι ζητούν να εκλεγούν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Αρκεί να το λένε καθαρά για να μπορούμε να διαλέγουμε ανάλογα με τα δικά μας συμφέροντα είτε με τη στενή είτε με την ευρεία έννοια. Και κάποιοι το λένε.

Advertisements

2 thoughts on “Η αποχή δεν είναι κίνημα ούτε πολιτική – είναι απλώς αποχή

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.