Περιμένοντας απαντήσεις: Ο Κοροβέσης, η αριστερά και η Ζίμενς


Ο Περικλής Κοροβέσης είναι γνωστός για δυο-τρία πράγματα. Πρώτο και κυριότερο, για την παλικαρίσια και με προσωπικό κόστος στάση του κατά της χούντας. Μετά, για τα βιβλία του μεταξύ των οποίων οι «Ανθρωποφύλακες» που πρέπει να διαβαστεί από όσους αγαπούν την ελευθερία και απεχθάνονται  τον αυταρχισμό. Και τέλος για το ότι ως ελεύθερος άνθρωπος δεν κλείνει με τίποτα το στόμα του και λέει ό,τι σκέφτεται. Για να μην κρυβόμαστε, το παρόν (β)λόγιο εκτιμά τον Περικλή Κοροβέση. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε προσωπικά τον άνθρωπο, ούτε έχει καμμια σημασία το αν τον εκτιμούμε ή όχι. Σημασία έχουν οι πράξεις του ανθρώπου και τα λεγόμενά του.

Τι είπε λοιπόν ο Περικλής Κοροβέσης και προκάλεσε την οργή του ΚΚΕ και του ΣΥΝ; Επανέλαβε όσα είχε γράψει προ ημερών ο Γιώργος Βότσης στην Ελευθεροτυπία:

Καμώνονταν όλοι ότι ξαφνιάστηκαν, όταν ξέσπασε κι εδώ από καραμπόλα -με τη σοβαρή και αποτελεσματική διερεύνηση του σκανδάλου στη Γερμανία. Χρονική αφετηρία και για τις εδώ ανακρίσεις είναι το 1995, αφού από τότε φέρονται να λειτουργούν τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας. Αλλά οι δραστηριότητες της «Ζίμενς» στη χώρα μας έχουν μια εξόχως ενδιαφέρουσα προϊστορία διάστικτη από σκανδαλωδώς χαριστικές πολιτικές ενέργειες. Η κορυφαία, το 1990: Η τότε «οικουμενική» κυβέρνηση του Ξεν. Ζολώτα απεφάσισε να ακυρώσει διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που έβαινε προς προκλητικά χαριστική κατακύρωση στη «Ζίμενς» σε σύμπραξη με την Intracom του Σωκ. Κόκκαλη και να προκηρύξει νέο. Και ξαφνικά παρενέβησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί ηγέτες (Αν. Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκης και Χαρ. Φλωράκης), ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την κυβερνητική απόφαση και η κατακύρωση ολοκληρώθηκε -ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη συναινετική διαπλοκή και όσα έκτοτε ακολούθησαν. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη «μίζα» σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε «Συνασπισμό». Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός κι η ψυχή τους. Το απολύτως βέβαιο και εύγλωττο είναι το πολιτικά ομόθυμο αρχηγικό πραξικόπημα.

Γ. Βότσης, Ελευθεροτυπία, 13/7/2009

Ο Βότσης έγραψε με λίγα λόγια ότι Παπανδρέου, Μητσοτάκης, και Φλωράκης, παρενέβησαν το 1990 για να δέσουν μια και καλή στα συμφέροντα της Ζίμενς και του Κόκκαλη την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνικακών υποδομών της Ελλάδας. Και πρόσθεσε κάτι ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι οι τρεις αρχηγοί που συνεργάζονταν στην κυβέρνηση Ζολώτα τα έπιασαν για να παρέμβουν στην ανάθεση του έργου.

Ο Κοροβέσης είπε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη αυτά με μια διαφορά. Άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος πιστεύει τα περί χρηματισμού που ο Βότσης ανέφερε ως ανεπιβεβαίωτες φήμες. Είπε όμως επίσης πως η Αριστερά οφείλει να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Στη συνέχεια, και αφού έπεσαν όλοι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ να τον φάνε, ο Κοροβέσης έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση με την οποία δίνει την έμφαση στο ότι ο ίδιος είναι ελεύθερος να μιλάει και στο ότι η Αριστερά οφείλει να τοποθετηθεί, επαναφέροντας τα περί χρηματισμού στο επίπεδο των φημών και όχι της βεβαιότητας.

Ας υποθέσουμε ότι ήταν «πολιτικό λάθος» του Κοροβέση να αφήσει να εννοηθεί πως ο ίδιος πιστεύει ότι οι τρεις ιερές αγελάδες του πολιτικού μας συστήματος τα έπιασαν το 1990. Μια φορά «λάθος» επειδή δεν έχει αποδείξεις, και άλλη μια φορά επειδή αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο κόμμα (ενιαίος τότε ΣΥΝ) από το οποίο προέκυψε αυτό με το οποίο εκλέχτηκε βουλευτής.

Για το πρώτο «λάθος» το μόνο που μπορεί κανείς να του καταλογίσει είναι έλλειψη τακτ ή κακή διατύπωση. Και πάλι μόνο στον προφορικό λόγο, στο ραδιόφωνο δηλαδή, διότι στην κατοπινή δήλωσή του επιστρέφει σε ορθότερη διατύπωση. Όσο για το δεύτερο «λάθος», μόνο εξουσιαστές οπαδοί του κομματικού αυταρχισμού θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ένας βουλευτής δεν είναι ελεύθερος να μιλά για όσα ο ίδιος θεωρεί πως βλάπτουν την παράταξή του. Πόσο μάλλον που ο Κοροβέσης δεν είναι μέλος κανενός κόμματος και εκλέχτηκε χωρίς προεκλογική εκστρατεία όχι για την έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη κομματική του ταυτότητα αλλά για την προσωπικότητά του και τη μέχρι τώρα δράση του.

Τι απάντησαν τώρα οι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ; Τίποτα άλλο από θεωρίες συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις.

«Με τις νέες δηλώσεις του ο Κοροβέσης δεν καταφέρνει ούτε να μπαλώσει καν την προβοκάτσια που διέπραξε, ισάξια του Καρατζαφέρη, ούτε και να συγκαλύψει την αντι-ΚΚΕ εμπάθεια και το θλιβερό ρόλο του υπέρ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ»

Μάκης Μαϊλης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ΅, 19/8/2009

Για «θλιβερό ρόλο υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» κατηγορεί τον Κοροβέση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, χωρίς φυσικά να εξηγεί ποιος ακριβώς είναι αυτός ο ρόλος, ποια η προβοκάτσια και ποιο το ευρύτερο σχέδιο των σκοτεινών δυνάμεων. Το ΚΚΕ όμως έχει κι άλλα να πει για τον Κοροβέση δια στόματος αυτή τη φορά άλλου εκπροσώπου του, του Παναγιώτη Μεντρέκα.

«Οδηγούμενος από τις εσωκομματικές έριδες και αντιπαραθέσεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και από τη γνωστή εμπάθειά του για το ΚΚΕ, αναμασάει συκοφαντίες για τις οποίες έχουμε δώσει εδώ και καιρό και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ξεκάθαρες απαντήσεις. Μάλλον πρόκειται περί φάρσας, χρήσιμης όμως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σε όσους θέλουν να θολώσουν τα νερά στην υπόθεση Siemens».

Προσωπικά και ταπεινά λοιπόν τα ελατήρια του «συκοφάντη» Κοροβέση, φάρσα η όλη ιστορία – άρα όχι προβοκάτσια που θέλει μπάλωμα, ούτε «θλιβερός ρόλος» σε κάποιο απροσδιόριστο έργο. Μάλιστα. Κάπως θολή αυτή τη φορά η γραμμή του κόμματος.

Για να δούμε τώρα τι λέει ο ΣΥΝ, που θέλει να είναι η αριστερά του νέου λόγου και του νέου ήθους, δια στόματος Λεωνίδα Κύρκου.

«Ο κ. Κοροβέσης άργησε πολύ να κατασκευάσει αυτό το βδελυρό παραμύθι»

«Βδελυρό παραμύθι» χαρακτηρίζει ο Κύρκος τις αναφορές του Κοροβέση στον αυθαίρετο τρόπο ανάθεσης στη Ζίμενς (και στον Κόκκαλη, για να μην ξεχνιόμαστε) της πανάκριβης και καθοριστικής σημασίας σύμβασης έργου. Και μάλιστα προσθέτει ότι «άργησε» να το κατασκευάσει το παραμύθι αυτό. Ο Κύρκος προφανώς το περίμενε αυτό από τον Κοροβέση. Αλλά το περίμενε νωρίτερα. Έχει λοιπόν κάποιες ευθύνες και ο ίδιος που ενώ ήξερε τι ετοίμαζε ο Κοροβέσης, δεν μας είχε ανοίξει τα μάτια εγκαίρως. Πάντως, ο Κύρκος δεν φαίνεται να συμφωνεί με το ΚΚΕ ότι η ιστορία ευνοεί το ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς ανήμερα της δημοσίευσης του άρθρου του στα ΝΕΑ, με το οποίο ο Κύρκος καλεί σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, δε θα είχε λόγους να οργιστεί με μια δήλωση που ενισχύει τον μελλοντικό συνεταίρο του.

Το παρόν (β)λόγιο δεν αγαπά τις συνομωσίες και τα «βδελυρά παραμύθια». Η ιστορία αυτή είναι πολιτική και οικονομική και ως τέτοια πρέπει να συζητηθεί και να δοθούν απαντήσεις.

Ο Κοροβέσης και ο Βότσης μίλησαν για ένα θέμα ταμπού, μέχρι τώρα. Αναφέρθηκαν στην αρχή της σκανδαλώδους επιρροής της Ζίμενς (και της Ίντρακομ) στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Τότε δηλαδή (το 1990) που μια οικουμενική κυβέρνηση με περιορισμένο χρόνο ζωής και περιορισμένη αποστολή (σκοπός της ήταν να μην παραγραφούν τα αδικήματα του σκανδάλου Κοσκωτά) πήρε με περίεργο τρόπο μια πολύ σημαντική απόφαση: να δώσει το τηλεπικοινωνιακό μέλλον της Ελλάδας στη Ζίμενς (και τον Κόκκαλη). Ενδεικτικό της σημασίας που είχε η σύμβαση ήταν ότι λίγους μήνες μετά, η εταιρία του Κόκκαλη, η Ίντρακομ που ανέλαβε μαζί με τη Ζίμενς την υλοποίηση του έργου, μπήκε στο χρηματιστήριο. (Χρονολόγιο της παρουσίας της Ζίμενς στην Ελλάδα, στην Ελευθεροτυπία της 2/3/2002).

Την καθοριστική αυτή απόφαση πήραν τρεις πολιτικοί αρχηγοί: Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Φλωράκης. Αδειάζοντας μάλιστα τον τότε υπουργό τους και παρακάμπτοντας την παρέμβαση της διαιοσύνης. Και δεν εξήγησαν ποτέ γιατί και πώς αποφάσισαν να δώσουν τη σύμβαση στη Ζίμενς και τον Κόκκαλη. Όταν το ΚΚΕ λέει ότι έχει τοποθετηθεί προφανώς αναφέρεται στο ότι λίγα χρόνια μετά προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση του Φλωράκη ανακοινώνοντας ότι συμφώνησε στην απευθείας ανάθεση στη Ζίμενς καθώς κινδύνευε να μην προχωρήσει καθόλου το έργο του εκσυγχρονισμού των τηλεπικοινωνιών. Για το «καλό του τόπου» δηλαδή. Αστεία πράγματα, ή ό,τι ακριβώς λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Η ιστορική ηγεσία της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς δεν είπε ούτε αυτό. Δεν είπε τίποτα. Γι αυτό και είναι τουλάχιστον αστείο το ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κοροβέση να σκέφτεται πριν μιλήσει.

Κοροβέσης και Βότσης έκαναν αυτό που έπρεπε. Μίλησαν. Και έβαλαν το σκάνδαλο της Ζίμενς στη σωστή του βάση. Η βάση αυτή είναι ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ (με ΚΚΕ) αποδέχτηκαν ομοφώνως να κάνουν συνεταίρο τους στην ανάπτυξη της χώρας δύο εταιρίες, τη Ζίμενς και την Ίντρακομ.

Κοροβέσης και Βότσης έθεσαν τα σωστά ερωτήματα. Από τους τρεις αρχηγούς του 1990 ζει σήμερα μόνο ο ένας. Ας μιλήσει λοιπόν ο Μητσοτάκης και οι διάδοχοι των Παπανδρέου και Φλωράκη και ας απαντήσουν πώς ακριβώς έφτασαν το 1990 σε εκείνη την τόσο σημαντική απόφαση.

Advertisements

4 thoughts on “Περιμένοντας απαντήσεις: Ο Κοροβέσης, η αριστερά και η Ζίμενς

  1. Πάνω που βρήκαμε μια ωραία και καθαρή παραλία να κολυμπάμε και εντυπωσιαστήκαμε με το πόσο πράσινο είχε από πίσω, κάηκε κι αυτό. Καταρρίφθηκε και ο μύθος πως οι χτισμένες δασικές εκτάσεις δήθεν δεν καίγονται διότι τις προστατεύουν οι ιδιώτες.

  2. Ενδιαφέροντα όλα αυτά μα και πλήρως ανησυχητικά για το μέλλον. Αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι η συναλλαγή με επιχειρηματίες είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ξεριζωθεί με γυμνά χέρια. Δεν ξέρω πώς, βέβαια…Πάντως, οι αριστεροί σύντροφοι καλά θα κάνουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τα λάθη του παρελθόντος, γιατί θα δίνουν πάτημα στους επικριτές τους και η όποια προσπάθεια να κάνουν κάτι καλό θα πνίγεται μέσα στην αμφισβήτηση…

  3. Από ό,τι φαίνεται πάντως η συζήτηση γι αυτό αλλά και για άλλα σημαντικά που θα κρίνουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αναβάλλεται για μετά τις 4 Οκτώβρη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.