Μια ημέρα πριν τον πόλεμο: ζέστη, βροχή και πυκνή ομίχλη – ωρίμασαν τα μούρα


Η γαλλική κυβέρνηση απομακρύνει 16.000 παιδιά από το Παρίσι. Οι βρετανικές αρχές αναμένεται να κάνουν το ίδιο εντός των ημερών. Στα πάρκα έχουν ανάψει οι πολιτικές συζητήσεις. Ο καιρός παραμένει ζεστός αν και σημειώνονται αρκετά δυνατές βροχές και τα πρωινά η ομίχλη είναι πυκνή. Τα μούρα ωρίμασαν και στον ουρανό οι σπίνοι σχηματίζουν σμήνη.  Λίγες ώρες πριν ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ συνεχίζει να κρατά λεπτομερείς σημειώσεις στο ημερολόγιό του και να περιγράφει ό,τι βλέπει γύρω του και ό,τι διαβάζει και ακούει στην αγορά, στα παμπ, στις εφημερίδες. Εδώ και λίγους μήνες το (β)λόγιο «Τα ημερολόγια του Όργουελ» δημοσιεύει τα κείμενα του ημερολογίου όπως γράφτηκαν την ίδια ημέρα πριν από ακριβώς 70 χρόνια. Μαζί θα βρείτε και τις εφημερίδες εκείνης της ημέρας. Διαβάζεται μονορούφι, σχεδόν με αγωνία.

Advertisements

8 thoughts on “Μια ημέρα πριν τον πόλεμο: ζέστη, βροχή και πυκνή ομίχλη – ωρίμασαν τα μούρα

 1. Ήταν πριν από 70 χρόνια…
  Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται δυσεύρετοι και οι βετεράνοι του Β παγκοσμίου.

 2. Ναι, για δες. Θυμάμαι που στα νήπια μας έλεγαν για τα τριάντα χρόνια από τη λήξη του πολέμου (πολύ προχωρημένα τα νήπια τότε).

 3. Μέρα που είναι:
  Γνωστό ότι ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος άρχισε την 1 Σεπτεμβρίου (του 1939). Σχεδόν άγνωστο ότι τυπικά έληξε την 2 Σεπτεμβρίου (του 1945), με την επίσημη παράδοση των Ιαπώνων:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Victory_over_Japan_Day

 4. Σωστός!
  Δεν ήξερα ότι μένεις αργά στις ιντερνετικές επάλξεις να σε ειδοποιήσω – μόλις τελείωσα μια δοκιμαστική εκπομπή στο Postradio.

 5. Πως πήγε η εκπομπή; Μίλησες; Πως βγήκαν τα μπάσα – πρίμα της φωνής σου; Βάλε το πρόγραμμά σου πάνω-δεξιά, να σε ακούμε τακτικά, με την γνωστή αυστηρή και κριτική διάθεση που μας διακρίνει εδώ και δεκαετίες.

 6. Είχα κάτι προβληματάκια με ένα καθόλου συνεργάσιμο μικρόφωνο. Το έβαλα στη θέση του όμως με τη βοήθεια του πιστού και μόνου ακροατή μου, του magic bass. Δεν έχουμε προς (το παρόν) δυνατότητα audio on demand. Άρα μόνο live. Σήμερα ας πούμε λέμε να κάνουμε ένα δοκιμαστικό ντουέτο (με el pibe) λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κάνεις κλικ στο πάνω δεξιά μπανεράκι (postradio) και μετά enter και listen. Μόλις συνδεθείς, πήγαινε και στο chat για την αυστηρή αλλά πάντα δίκαιη κριτική σου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.