Η περίεργη νύχτα της συγκυβέρνησης


Περίεργη η σημερινή βραδυά. Εδώ και λίγες ώρες, η χώρα («ο τόπος» που λένε οι πολυχρονεμένοι μας ηγέτες) έχει νέο πρωθυπουργό, τον τρίτο κατά σειρά Παπανδρέου. Ως εδώ κανένα πρόβλημα. Ο λαός εξέλεξε την Κυριακή τον Γιώργο Παπανδρέου, δίνοντάς του μάλιστα άνετη πλειοψηφία, επομένως ο Γιώργος είχε κάθε δικαίωμα να πάει σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο και να ορκιστεί. Ορκίστηκε, πήγε στο μέγαρο Μαξίμου, παρέλαβε τα κλειδιά από τον ηττημένο αντίπαλό του και ξεκίνησε την πρωθυπουργία του. Και αυτά ήταν αναμενόμενα και σύμφωνα με το τυπικό της μέρας. Και μετά τι; Μετά πέρασε η ώρα, ο Γιώργος άρχισε να μοιράζει υπουργεία στα χαρτιά και να παίρνει στο τηλέφωνο στελέχη του κόμματός του. Ώσπου, το βραδάκι, βγήκε στο γυαλί ο Παπακωνσταντίνου και ανακοίνωσε τα ονόματα των νέων υπουργών. Και οι πολίτες άκουσαν τα ονόματα, σημείωσαν τα νέα υπουργεία, κι έκλεισαν την τηλεόραση θεωρώντας πως έχουν νέα κυβέρνηση.

Λάθος. Μέγα λάθος. Η αλήθεια είναι πως αυτή τη νύχτα, την περίεργα ήσυχη και σκοτεινή, συμβαίνει κάτι μοναδικό. Αυτό που χρόνια έλεγε η αριστερά, ότι δηλαδή τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν τόσες ομοιότητες μεταξύ τους που θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν, έγινε πραγματικότητα. Ναι, ετούτη τη νύχτα, την πρώτη του Γιώργου στην πρωθυπουργία, ο τόπος έχει πασόκο πρωθυπουργό και νεοδημοκράτες υπουργούς. Συγκυβερνούν όχι θεωρητικά ή ως σχήμα λόγου, αλλά πραγματικά, μέχρι να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί. Για παράδειγμα, αν προκύψει κάποια κρίση στην εξωτερική πολιτική θα πρέπει να πάει ο Γιώργος στο Μαξίμου και η Ντόρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το παρόν (β)λόγιο δηλώνει σοκαρισμένο από τον κυνισμό του δικομματισμού και διακόπτει στο σημείο αυτό τη λειτουργία του μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα. Όχι στην πραξικοπηματική συγκυβέρνηση. Να ορκιστούν αμέσως, σε παπά που διανυκτερεύει, οι νέοι υπουργοί. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο επίκαιρο το ρώτημα του μακαριστού «εθνάρχη»: Μα επιτέλους ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Advertisements

16 thoughts on “Η περίεργη νύχτα της συγκυβέρνησης

 1. Έχεις κι εσύ τα δίκια σου, όμως δύσκολα θα βρεις συνοδοιπόρους. Ακόμη κι εγώ άνοιξα την τηλεόραση. Απόψε, που δεν έχει «Ανατροπή», όπως χθες (ανεπανάληπτο!), ο κόσμος βλέπει «Αθέατο Κόσμο», όπου ο Χαρδαβέλλας ξεκατινιάζει την «35χρονη» της προπροηγούμενης σεζόν.

  Παρεμπιπτόντως, ο «Ρεπόρτερ» του παρελθόντος είπε και μνημειώδη κοτσάνα σε ατμοσφαιρικό voiceover για την Εύη (Ευδοκία) Τσέκου, ενώ ακουγόταν το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας»: «Ο Ξαρχάκος δε θα μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε όταν πριν 30 χρόνια έγραφε το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».

  respect!

  • Χε χε χε, έχει προφητεύει κι άλλα πολλά ο Ξαρχάκος. Όπως ας πούμε εκείνο το «της αμύνης το καπέλο έφερε τον Βενιζέλο» πολλά χρόνια πριν ο Μπένι γίνει υπουργός Άμυνας.

 2. χαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχα
  Κατανοώ το σοκ σου και έχεις την αμέριστη συμπαράστασή μου.
  Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο για εφημερεύοντες παπάδες αλλά έβγαιναν αποτελέσματα για φαρμακεία και νοσοκομεία…μάλλον δεν έχουμε προοδεύσει αρκετά για να έχουμε σκεφτεί και αυτή την περίπτωση ανάγκης!!!
  Μην ανησυχείς όμως, σήμερα τους ορκίζει! Βοήθειά μας!

  • Αυτό είναι πρόταση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του δημόσιου βίου: εφημερεύοντες (αλλά και διανυκτερεύοντες) παπάδες!

 3. Δηλαδή, υπεύθυνος γίνεται κανείς μονο αν ορκιστεί, πάση θεού?
  Ποιο πριν θεωρείται ανέντιμος, ενώ εφ όσον πήρε τον όρκο, θα τον κρατήσει.
  Αλήθεια, αφού υπάρχουν που υπάρχουν οι ρασοφόροι, πότε θα αφορίσουν κανέναν «ορκισμένο» ως επίορκο???

  • Βάζεις μεγάλα θέματα. Επίορκοι ρασοφόροι, αφορισμένοι παπάδες, ανέντιμοι πολιτικοί, αυτά με αρέσουν!

 4. Ειμαστε ακόμα πίσω…Στο Λας Βέγκας έχουν «παπάδες» έτοιμους να σε παντρέψουν ανα πάσα στιγμή, εδώ πρέπει να περιμένεις.

 5. Ρε Chumba εσύ ξέρεις από αυτά! Γιατί δεν βγαίνει ο Συριζα να διεκδικήσει «Πολιτική» ορκωμοσία ή έστω σύφωνο «Πολιτικής» συμβίωσης. Κάτι είναι και αυτό και πολύ πιο γρήγορο φαντάζομαι αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν είναι απαραίτητος ο Δήμαρχος και επιπλέον εάν διανυκτερεύει.

  • Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ του πλήρους διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους το οποίο περιλαμβάνει και την κατάργηση θρησκευτικών τελετών (ορκωμοσία, αγιασμός, προσευχή) σε δημόσιες υπηρεσίες.

  • Τελικά ο Γιώργος ήταν μαζί ο τελευταίος πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώτος πρωθυπουργός του Νέου ΠΑΣΟΚ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.