Για τους τρεις νεκρούς στην τράπεζα Marfin (και μια προειδοποίηση)


Δεν υπάρχει κανένας σκοπός, καμμια ιδεολογία και κανένας κοινωνικός αγώνας που να μπορεί να δικαιολογήσει έστω και στο ελάχιστο τον βίαιο θάνατο των τριων ανθρώπων, νωρίτερα σήμερα, στην τράπεζα Marfin, στο κέντρο της μικρής μας πόλης. Η άρνηση της ζωής, πολύ περισσότερο η στέρηση της ζωής, δεν είναι μέσο στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Γι αυτό και οι άνθρωποι που πυρπόλησαν το κατάστημα της Marfin, ενώ ήταν φανερό πως μέσα υπήρχαν άλλοι άνθρωποι οι οποίοι θα κινδύνευαν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν, είναι εγκληματίες και η πράξη τους ονομάζεται σκέτα ανθρωποκτονία.

Δεν έχει καμμία σημασία το ότι στόχος ήταν μια τράπεζα – έστω και η συγκεκριμένη, περισσότερα παρακάτω – ούτε το ότι η τράπεζα λειτουργούσε σε μέρα απεργίας. Το ότι μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι οι τράπεζες γενικά πρέπει να καούν ως βασικοί υπεύθυνοι της κρίσης, το ότι κάποιοι δε συμπαθούν τους απεργοσπάστες, το ότι άλλοι πιστεύουν πως με τη βία θα αλλάξουν τον κόσμο, όλα αυτά μπορεί κανείς αν θέλει να τα συζητήσει, τίποτα όμως δε δικαιολογεί την ανθρωποκτονία. Γι αυτό και οι δράστες πρέπει να συλληφθούν και να δικαστούν έστω και αν αυτό σημαίνει πως θα δικαστούν από αυτό το αποκρουστικό κράτος. Ακόμα κι αυτό όμως είναι προτιμότερο από τη «λαϊκή» δίκη με δικαστή ανώνυμο, παρορμητικό και βίαιο.

Στο «ανώνυμο», ας μη βιαστεί κάποιος να φωνάξει «μα τους ξέρουμε, αναρχικοί ήταν». Πρώτον διότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες επιτέθηκαν κατά της τράπεζας όταν ακόμα τα μπλοκ των αντεξουσιαστών ήταν μακριά και δεν είχαν πλησιάσει καν στην τράπεζα. Και δεύτερον διότι η αφαίρεση ζωής, ακόμα και η απειλή αφαίρεσης ζωής αποτελεί από μόνη της αισχρή μορφή άσκησης εξουσίας από άνθρωπο σε άνθρωπο και ετσι δεν μπορεί να αποδίδεται σε αναρχικούς που αγωνίζονται ενάντια σε καθε μορφή εξουσίας.

Εκτός από τους δράστες όμως υπάρχει και μια ακόμα ομάδα ανθρώπων που πρέπει να εξεταστεί μήπως με  πράξεις και παραλείψεις της συνέβαλε στο χαμό των τριών. Η διοίκηση της Marfin, τόσο ο διευθυντής του καταστήματος όσο και ο Βγενόπουλος, εκείνος ο περίεργος τυπάκος που προσπαθεί να πλασαριστεί ως νέος Μπερλουσκόνι, πρέπει και οι δύο να εξηγήσουν πολλά. Ας αρχίσουν με αυτά που τους καταλογίζει, σε ανάρτησή του στο indymedia, ένας που φέρεται να εργάζεται στην ίδια τράπεζα:

«● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δε διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.

● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.

● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.

● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά «ή δουλεύεις ή απολύεσαι».

● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.

Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο.»

Στη σημερινή, κατά γενική ομολογία πολύ μεγάλη, πορεία καταγράφηκε ακόμα ένα «περίεργο»: μικρή ομάδα ακροδεξιών μπροστά στη Βουλή έδωσε φωνή και σύνθημα σε μεγαλύτερο, ανώνυμο πλήθος που διαδήλωνε χύμα, εκτός κομματικών ή άλλων μπλοκ. Οι συγκεκριμένοι ακροδεξιοί πήραν την οργή του κόσμου, την έκαναν δική τους και αισθάνθηκαν έστω και για λίγο μπροστάρηδες σε αγώνα μεγάλο, μεγαλύτερο από το εκτόπισμά τους. Αυτό, μαζί με τη δολοφονία των τριων, ας το δούμε σα μια προειδοποίηση για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Όπου υποχωρούν οι ιδέες, τα ιδανικά και τα οράματα, η οργή μένει μόνη της να θρέψει με τη δύναμή της το χειρότερο, το πιο αποκρουστικό είδος ανθρώπου – τον φασίστα.

Advertisements

6 thoughts on “Για τους τρεις νεκρούς στην τράπεζα Marfin (και μια προειδοποίηση)

 1. Είναι από τις αναλύσεις με τις οποίες δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με όσα λέει (ίσως μόνο με την υπερβολή για τον «δόλο» της τράπεζας ). Ξεκάθαρη και ισορροπημένη, όχι 10% για το “ναι μεν” και μετά 90% για το “αλλά”.

  Ωστόσο, όπως είχαμε συζητήσει και παλαιότερα, με ενοχλεί για αυτά που δεν λέει. Δηλαδή την κουλτούρα βίας που έχει καλλιεργήσει ο “χώρος” και η οποία έχει οπλίσει τα μυαλά και τα χέρια πολλών όσων κινούνται γύρω από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων και των εχθρών του, των προβοκατόρων ή των απλών κάφρων που σφετερίζονται την ιδεολογία του. Η βλακώδης γενίκευση “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”. Η επιθετική συνθηματολογία για “πόλεμο”, “κάψτε τις τράπεζες”, κλπ. Η ηρωοποίηση της θρασύδειλης κουκούλας. Ο φετιχισμός του φασιστικού και δολοφονικού εμπρησμού με Μολότωφ.

  Με είχε ενοχλήσει αρκετά το βιντεάκι που είχες αναρτήσει πριν δυο μήνες (13 Μαρτίου) με τίτλο “Σάββατο βράδυ, τα παιδιά το έριξαν λίγο έξω”. Περιέχει όλη τη φασίζουσα σημειολογία που ανέφερα παραπάνω. Και είναι μία κυνική παρότρυνση στη βία που σήμερα οδήγησε σε τρεις δολοφονίες. Φυσικά το βρίσκω σε πλήρη αντίφαση με όλες σου τις συγκροτημένες θέσεις που έχεις παρουσιάσει σε αυτό το μπλογκ για το θέμα της βίας.

 2. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι το περιεχόμενο του βίντεο εκφράζει τη στάση σου, σε καμία περίπτωση. Είναι όμως ενδεικτικό των μεγάλων ευθυνών του «χώρου» (σε όποιο εύρος και αν αυτός οριστεί) για το κατάντημα που συζητούμε. Και νομίζω ότι δεν ταιριάζει στο πνεύμα αυτού του μπλογκ.

  • Να μιλήσουμε για την κουλτούρα της βίας και τον χώρο και ό,τι άλλο θέλεις. Αλλά, μέχρι να συλληφθούν οι δράστες και να δούμε το (πολιτικό) χρώμα τους, ας αποσυνδέσουμε τη συζήτηση από τους τρεις νεκρούς.

   Δεν δικαιολογώ καμμία βίαιη επίθεση – θεωρώ όμως επιβεβλημένη την άμυνα. Ο σφετερισμός ιδεών από κάφρους είναι κοινός τόπος σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Για παράδειγμα, ελάχιστη σχέση έχει ο αιμοσταγής εφαρμοσμένος σταλινισμός με όλα τα ωραία και αθώα κομμουνιστικά περί αρμονικής αταξικής κοινωνίας.

   Κοινός τόπος είναι επίσης η συντονισμένη επίθεση που κάνει το κράτος και η εκάστοτε κυρίαρχη ιδεολογία με τους ρουφιάνους της (μεγαλοδημοσιογράφοι), εναντίον όσων θεωρεί ότι την απειλούν ή απλά την αμφισβητούν. Παλιότερα οι κομμουνιστές εμφανίζονταν ως τέρατα που σκότωναν παιδιά και έπιναν αίμα, εδώ και πολλά χρόνια για όλα φταίνε οι σατανικοί και μοχθηροί αναρχικοί που «φτιάχνονται» όταν καταστρέφουν και ρημάζουν.

   Τίποτα το ηρωικό δεν βρίσκω στην κουκούλα ή τη μάσκα. Μόνο για πρακτικούς λόγους μπορώ να σκεφτώ ότι θέλει κάποιος να καλύψει το πρόσωπό του, πχ όταν οι μπάτσοι ρίχνουν, έτσι επειδή τους την κάρφωσε, δακρυγόνα και άλλα χημικά. Ούτε φετιχισμό βλέπω στη μολότοφ. Αυτός που τη ρίχνει φυσικά και πρέπει να λογοδοτήσει για την πράξη του. Το σύνθημα, όμως, που αναφέρεις δεν το βρίσκω καθόλου βλακώδες – μάλλον ακριβοδίκαιο θα το έλεγα. Μιλώντας πάντα για τον μπάτσο ματατζή, ή όπως αλλιώς τους λέει το υπουργείο ΠΡΟΠΟ, που βγαίνει στο δρόμο για να καταστείλει, να δείρει, να τραυματίσει – φτάνοντας κάποιες φορές να σκοτώσει.

   Όσο για το βιντεάκι, μου φάνηκε (και ακόμα μου φαίνεται) πολύ ενδιαφέρον και προκλητικό με την έννοια πως χρησιμοποιεί το εκφραστικό μέσο του καρτούν με σημεία αναφοράς από την πόλη των πόλεων και παίζει με την αθωότητα του δήθεν παιδικού σκίτσου και την απροκάλυπτα επιθετική βία για «καλό» σκοπό. Είναι σαφές, όπως λες κι εσύ, ότι δεν υποστηρίζω κάποια από τις πρακτικές που εικονίζονται εκεί.

 3. Ο σύζυγος όμως μιας από τις υπαλλήλους που σώθηκε από την τράπεζα άλλα είπε στον αέρα: μίλησε για αυτούς που πέταγαν πέτρες και βρίζαν όσους υπαλλήλους πήγαν να βγουν εν μέσω φωτιάς από τη σπασμένη τζαμαρία. Δεν ανέφερε αυτά που λες καθόλου.

 4. Επίσης το video στο TVXS (http://bit.ly/cbDOE8) με την αγωνίστρια που φωνάζει «κάψτε τα κάψτε τα όλα» και τα blocks που περνούν ατάραχα συνεχίζοντας την πορεία τους ενώ η άλλοι καίγονται μέσα και φωνάζουν από τα μπαλκόνια να τους βοηθήσουν δεν το είδατε;

 5. @ Γιώργος Μπιρμπίλης
  Ούτε τα λόγια του συζύγου είδα ούτε το συγκεκριμένο βίντεο. Επίσης δεν ήμουν καν στην πορεία. Σχολιάζω όσα λίγα διάβασα και άκουσα. Οι αντιδράσεις του πλήθους και της «αγωνίστριας» που περιγράφεις δεν μπορούν παρά να με βρίσκουν αντίθετο. Ελπίζω να είναι αρκετά σαφές αυτό. Επιμένω επίσης πως πρέπει να λογοδοτήσουν οι δράστες. Όλοι. Δεν βιάζομαι καθόλου να αποδώσω ευθύνες συλλογικά σε ομάδες. Οι ευθύνες εξάλλου είναι ατομικές. Η δαιμονοποίηση ιδεών δεν αποτρέπει τη βία ούτε φέρνει πίσω τους νεκρούς.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.