Μια μαρτυρία: Η σύγκρουση, στο Σύνταγμα, ΠΑΜΕ – κουκουλοφόρων


Ήμουν εκεί, τα είδα, έβγαλα και φωτογραφίες. Θέμα τύχης, αλλά ήμουν εκεί. Γι αυτό και δεν πρόκειται για εκτιμήσεις αλλά για όσα είδα. Μετά θα πω και τις εκτιμήσεις μου. Πιο πριν όμως, μια κουβέντα για το θύμα της διαδήλωσης. Τον 53χρονο οικοδόμο, μέλος του ΠΑΜΕ, που πέθανε μάλλον από τα χημικά καθώς δεν έφερε τραύματα. Το κράτος είχε δεσμευτεί να καταργήσει τη χρήση χημικών. Το χρωστάει και πρέπει να το κάνει. Ας είναι ο άνθρωπος αυτός ο τελευταίος που πεθαίνει σε διαδήλωση. Σε αυτες τις σελίδες έχει ξαναγραφτεί. Οι αγώνες και οι ιδέες είναι για τη ζωή, όχι για τον θάνατο.

Για τις συγκρούσεις, τώρα. Το μεσημέρι είχα κάνει διάλειμμα από τη διαδηλωση μέχρι που διάβασα, στο twitter, ότι ξεκίνησαν επεισόδια ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ και κουκουλοφόρους. Η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ φέρεται ότι είχε εμποδίσει κουκουλοφόρους να την πέσουν στους μπάτσους στη Βουλή. Δεν ήμουν εκεί, δεν ξέρω. Ανηφόρισα στο Σύνταγμα και βρέθηκα μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Προφανώς είχαν γίνει επεισόδια, έβλεπες πέτρες κάτω, αλλά επικρατούσε ηρεμία. Μπροστά στα ξενοδοχεία είχε σκόρπιο κόσμο, αρκετούς νεαρούς με κουκούλες, ενώ στην Αμαλίας ήταν ο όγκος του ΠΑΜΕ με την περιφρούρησή του. Ξαφνικά εμφανίστηκε από τη Σταδίου μια ομάδα με κράνη μοτοσικλέτας και κοντάρια με κόκκινες σημαίες, η οποία φάνηκε να επιτίθεται στους νεαρούς με τις κουκούλες. Μπορεί και όχι όμως. Δεν είδα τι έγινε καθώς έτρεξα στο υπόστεγο, στα σκαλιά της Μ.Βρετανίας, για να καλυφτώ κυρίως από πιθανές πέτρες. Αποδείχτηκε πολύ καλή επιλογή. Μέχρι να γίνει αυτό οι κουκουλοφόροι (όχι πάνω από 100 άτομα) είχαν αρχίσει να πετάνε πέτρες προς τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, στην Αμαλίας.

Η επίθεση με πέτρες (για την ακρίβεια, σπασμένα μάρμαρα) είχε σκοπό να προκαλέσει θύματα – το είδα και γι αυτό το λέω. Οι κουκουλοφόροι πετούσαν μεν κάποια από τα μάρμαρα ευθεία στους κρανοφόρους της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, αλλά πολλά μάρμαρα τα πετούσαν ψηλοκρεμαστά για να πέσουν πίσω, στον κόσμο που διαδήλωνε. Πέταξαν επίσης (τα είδα) έναν πυροσβεστήρα, δύο φωτοβολίδες, και μία μολότοφ – κάποια στην περιφρούρηση, κάποια άλλα (τις φωτοβολίδες σίγουρα) στο ακάλυπτο πλήθος των διαδηλωτών. Σε μια φάση έκαναν ντου προς την Αμαλίας εκτοξεύοντας δεκάδες σπασμένα μάρμαρα προς τους ανθρώπους του ΠΑΜΕ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ένα μέλος του ΠΑΜΕ χωρίς κράνος και κοντάρι προχωρούσε προς τους κουκουλοφόρους φωνάζοντάς τους «σταματήστε, δε βλέπετε ότι χτυπάτε εργάτες;». Δε σταμάτησαν. Ένα δυο λεπτά αργότερα η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ επιτέθηκε με κοντάρια στους κουκουλοφόρους και τους απώθησε προς το κάτω μέρος της πλατείας, γωνία με Σταδίου.

Η επίθεση ήταν βίαιη αλλά σύντομη – γρήγορα τα μέλη του ΠΑΜΕ επέστρεψαν στην αρχική τους θέση για να συνεχίσουν την περιφρούρηση της διαδήλωσής τους. Μέχρι να γίνει αυτό την έκανα από τα σκαλιά του ξενοδοχείου, προς την Αμαλίας. Κάποιοι κουκουλοφόροι επέστρεψαν, έριξαν κι άλλα μάρμαρα, αυτή τη φορά με στόχο μόνο το ακάλυπτο πλήθος, ενώ άλλοι πέταξαν μάρμαρα από κάτω από την πλατεία τυφλά προς τα πάνω, στην Αμαλίας. Και πάλι αδιαφορώντας αν θα προκαλέσουν θύματα. Δύο μάρμαρα έσκασαν κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια μου. Και είμαι από αυτούς που προσέχουν. Δεν είδα τις αψιμαχίες, πέντε λεπτά μετά όμως το σκηνικό είχε λήξει. Είδα δύο ανθρώπους πεσμένους, τραυματίες. και οι δύο στην πλευρά των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.

Λίγο αργότερα δύο μάλλον αμήχανες διμοιρίες ΜΑΤ πήραν θέση ανάμεσα στο μπλοκ του ΠΑΜΕ και στα υπόλοιπα που βρίσκονταν στο κάτω μέρος της πλατείας.

Έμειναν εκεί για ώρα μέχρις ότου, ξαφνικά και ανεξήγητα, το ΠΑΜΕ αποχώρησε. Συντεταγμένα μεν, με περιφρούρηση κλπ, αλλά αποχώρησε. Την ώρα που στο Κοινοβούλιο συζητούσαν ακόμα το νομοσχέδιο το οποίο όλοι μας θέλαμε να εμποδίσουμε να περάσει. Δεν θα το καταλάβω ποτέ αυτό το κόμμα.

Κατά την αποχώρηση πρόσεξα δυο τύπους με κουκούλες και μάσκες που πλησίασαν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ. Μου έκαναν μπαμ για ασφαλίτες. Θες το μάτσο περπάτημα, η μπανάνα στη μέση, το ότι ήταν τα δυο τους μόνο, δεν ξέρω. Μιλούσαν ο ένας στον άλλον μέχρι που ο ψηλότερος από τους δύο κατευθύνθηκε προς την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ, κάτι είπε και τον κυνήγησαν. Ο δεύτερος ακολούθησε ψιλοήσυχα χωρίς κανείς από τους δυο τους να βγάλει τη μάσκα.

Αυτά σε ό,τι αφορά το τι είδα. Η εκτίμηση τώρα. Διάβασα την ανακοίνωση της Αντεξουσιαστικής Κίνησης, μιας οργάνωσης της οποίας οι πολιτικές θέσεις τις πιο πολλές φορές με βρίσκουν σύμφωνο. Σήμερα δε συμφωνώ καθόλου. Η Κίνηση λέει με λίγα λόγια ότι το ΚΚΕ φταίει για τα επεισόδια επειδή θέλησε να μονοπωλήσει τη συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή για λόγους εντυπωσιασμού. Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ, μέσω του ΠΑΜΕ, κατέβασε και χτες και σήμερα πολύ κόσμο στο Σύνταγμα. Είναι αλήθεια επίσης ότι εκεί που άλλες φορές οι κνίτες κάνανε τη γυμναστική τους και φεύγανε στο άσχετο προς τις στήλες Ολυμπίου Διός χωρίς να ανακατευτούν με τους «αιρετικούς», σήμερα και χτες αποφάσισαν (επιτέλους) να είναι μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους στο Σύνταγμα μπροστά στη Βουλή. Και προφανώς επειδή είναι πολλοί, περισσότεροι από όλους τους άλλους, και πιο οργανωμένοι, καβατζάρανε την καλύτερη θέση – μπροστά στον Άγνωστο.

Την καλή τη θέση δύσκολα τη μοιράζεσαι και ακόμα πιο δύσκολα την αφήνεις, ιδίως αν υπερέχεις σε δύναμη και αν έχεις και τη μανία της πρωτοκαθεδρίας και του καπελώματος που συνήθως έχει το ΚΚΕ. Θα συμφωνήσω λοιπόν ότι έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα για να υπάρχει στην πρώτη γραμμή της πολιορκίας της Βουλής εκπροσώπηση και των άλλων φορέων. Θα μπορούσαν επίσης άλλα μπλοκ να πλησιάσουν από την Πανεπιστημίου ή τις άλλες οδούς και να διεκδικήσουν ειρηνικά χώρο στην Αμαλίας. Μέχρι εκεί. Επίθεση με μάρμαρα όμως κατά ανθρώπων που ήρθαν να διαδηλώσουν για τον ίδιο σκοπό δε δικαιολογείται με τίποτα και για κανέναν λόγο. Και μάλιστα τέτοια επίθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα σε διαδηλωτές, είτε σε αυτούς που έγιναν στόχος των μαρμάρων είτε σε αυτούς μεταξύ των οποίων έσπευσαν να κρυφτούν οι κουκουλοφόροι, όταν κυνηγήθηκαν.

Με λίγα λόγια, για τα επεισόδια την ευθύνη την είχε ο επιτιθέμενος. Σήμερα είδα μια ομάδα κουκουλοφόρων να κάνει την επίθεση. Μια επίθεση που δεν τιμά καμμία προοδευτική ιδέα και κανέναν προοδευτικό χώρο. Η επίθεση που είδα ταιριάζει στους φασίστες και τους παρακρατικούς. Αν τώρα βρήκαν πρόθυμους συμπαραστάτες και μερικούς τρελαμένους πιτσιρικάδες τότε είναι δουλειά όλων μας να πείσουμε αυτά τα παιδιά ότι τέτοιου είδους επιθέσεις όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά αλλά είναι καθαρά εγκληματικές. Και πως ο αντεξουσιαστικός χώρος αγωνίζεται και οφείλει να αγωνίζεται ενάντια στο κράτος και τις εταιρίες και όχι ενάντια σε ανθρώπους που διαδηλώνουν με κοινά αιτήματα, και πάντα με βάση την ελευθερία, τη συντροφικότητα και τη ζωή.

Advertisements

102 thoughts on “Μια μαρτυρία: Η σύγκρουση, στο Σύνταγμα, ΠΑΜΕ – κουκουλοφόρων

 1. πολυ καλη περιγραφη και αληθινη.η ματια ενος απλου ανθρωπου χωρις ιδιοτελεις σκοπους.μπραβο!

 2. Πολύ καλή καταγραφή. Θα έλεγα ακρίβεια, ήθος και ανάλυση Θουκυδίδειος!..:) Όμως από εκεί και πέρα, η ιστορία αυτή με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις έχει χάσει το νόημά της εδώ και καιρό. Εξυπηρετεί μόνο το ηθικό αυτών που συμμετέχουν. Το οποίο βέβαια δεν είναι και λίγο σε τέτοιους καιρούς. Αλλά από άποψη αποτελέσματος, μιλάμε για συνεχόμενες τρύπες στο νερό. Η κοινωνία πρέπει να την ψάξει πιο παραγωγικά, πρακτικά και δημιουργικά. Με απεργίες, διαδηλώσεις και μία ψήφο στα δυο-τρία χρόνια δεν βγαίνει απολύτως τίποτα.

  • Καλά ας μην υπερβάλλουμε τώρα. Έτυχε να είμαι εκεί και τα ψιλοπήρα με αυτά που είδα. Τώρα για το νόημα που λες των διαδηλώσεων και των απεργιών, αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Η προτίμησή μου ήταν πάντα στις απεργίες και καταλήψεις διαρκείας. Και μάλιστα, όπου γίνεται, χωρίς να κλείνουν τα μέσα παραγωγής αλλά να περνάνε στα χέρια των εργαζομένων τους που θα τα καταλαμβάνουν και θα τα δουλεύουν οι ίδιοι.

  • προτεινεις κατι στη θεση των συνεχομενων τρυπων στο νερο ? αν ναι θα σε ακολουθησω σε οποια νεα μορφη παλης προτεινεις αν οχι σηκω απο τον καναπε σου και ελα μαζι μου μεχρι να βρουμε κατι αποτελεσματικοτερο 😉

  • Ευχαριστώ ρε φίλε – ήταν πολύ δυνατή η φάση σήμερα. Ποτέ δε μου άρεσε η βία από όχλο, και η σημερινή τέτοια ήταν.

 3. η ματιά ενός ανθρώπου χωρς ανιδιοτελείς σκοπούς, μόνο το μεγάλο μέτωπο της ανατροπής, μπάτσοι των ΚΝΑΤ και κομμουνιστολάγνοι διαγραφθέντες του Περισσού που θέλουν «εργατική εξουσία»….ντροπη ρε , πέθανε ένας άνθρωπος από χημικά , οι γιατροί μιλάνε για άσχετο σημείο από τις συγκρούσεις και εσείς ακόμα βλέπετε ufo και προβοκάτορες να πέφτουν από τον ουρανό. αηδία και ξεράσματα.

  κάντε και εσείς μπεεεεε η παπαρήγα σας καλεί ,

  • Είναι απλό. Ήμουν εκεί, έγραψα αυτά που είδα και, ξεχωριστά, έγραψα και δυο συμπεράσματα. Αν ήσουν κι εσύ γράψε τι είδες και τα δικά σου συμπεράσματα. Για τον νεκρό έγραψα κι εγώ ότι μάλλον πέθανε από τα χημικά. Δεν είπα ότι τον βάρεσε κανείς. Μη γίνεσαι αστείος λέγοντάς μου ότι διαγράφηκα από κάπου, θα έπρεπε να έχω γραφτεί πρώτα. Κι άσε τα βελάσματα, μίλα.

   • μπεεεεεεεεεε τι να πω , να πω ότι γλίτωσα από καδρόνι οικοδομής όταν έκανε κυκλωτική από Βουκουρεστίου το ΠΑΜΕ και άρχισε να επιτίθεται σε όποιον βρίσκονταν μπροστά του,(εγώ προσωπικά εκείνη την ώρα είχα την φωτογραφική στα χέρια μου)υπάρχουν οι φωτογραφίες στο indymedia θα σου φανούν χρήσιμες ως προς το τι έγινε σε εκείνο το σημείο. Να πω ότι είμαι και εγώ από τους πολλούς που ενώ απειληθήκαμε αρχίσαμε να φωνάζουμε «σταματήστε» όταν έμεινε πίσω ένας δολοφόνος με καδρόνι του ΚΚΕ και έπεσαν πάνω του να τον λυντσάρουν? Να πω για ποιο πριν όταν έπεφτε από το κενό μεταξύ του πάνω δρόμου και της κάτω πλατείας ο κόσμος για να σωθεί από τις επιθέσεις του ΠΑΜΕ ? Να πω ότι υπάρχουν και εκεί σοβαρά τραυματίες? να πω ότι στην αρχή οι πρώτοι που ήρθαν σε αντιπαράθεση ήταν το Δεν Πληρώνω , κάποιοι ταξιτζήδες (δικιά μου εκτίμηση) και χύμα κόσμος και όχι απαραίτητα οι καβλομπούκαλοι? Να πω ότι δεν ισχύει η θεωρία περί «‘αοπλων που δέχτηκαν μολότωφ» μιας και ότι μπουκάλι έπεσε ήταν στην περιφρούρηση του ΚΚΕ που έκανε γιουρούσια ενώ ο κόσμος στις σκάλες που οδηγούν στη πλατεία συμπιεζόταν σε βαθμό που θύμιζε Χέιζελ? Ναι υπήρξαν κάποιοι που πέταξαν ψιλοκρεμαστές πέτρες πάνω από την περιφρούρηση. Το ίδιο έκανε και το ΠΑΜΕ όταν ήρθε από Βουκουρεστίου και μάλιστα πέταξε και μπουκάλια άδεια.

    Αυτά. Από το τι τίτλο δίνεις σε ένα άρθρο χρωματίζεται και το άρθρο. Από τη μια το ΠΑΜΕ και από την άλλη η γνωστή καραμέλα των «κουκουλοφόρων» και άλλα τέτοια γραφικά.

    Το ΠΑΜΕ καπέλωσε και προσπάθησε να αποτρέψει να πάει κόσμος επάνω που δεν είναι στο δικό του ιδεολογικό μαντρί. Για να το κάνει αυτό υποκατέστησε την αστυνομία και μάλιστα άγαρμπα με ανεκπαίδευτους ούγκα οι οποίοι εφάρμοσαν ακριβώς το δόγμα που εφαρμόζουν και οι μπάτσοι των ΜΑΤ: Μου πέταξε κάποιος πέτρα και κάνω σκούπα σε όλους.

    Από τη σημειολογία του πράγματος και μόνο μπορέι να πει κανείς ότι το ΠΑΜΕ ήταν οι μπάτσοι. Έτσι απλά και ξάστερα. Και όσα μετωπα της μεγάλης αριστεράς και να ονειρεύονται κάποιοι δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχει έναν νεκρό για τον οποίο ευθύνεται η αστυνομία , δηάδή αυτοί με τους οποίους συνεργάστηκε. Τα υπόλοιπα για «δολοφόνους αναρχικούς», πρακτορες και άλλα τέτοια είναι φαιδρά και για εσωτερική κατανάλωση συπσείρωσης του κόσμου.

    Ενας νεκρός από χημικά στην Ελλάδα και το ΚΚΕ κοιτάει στην άλλη μεριά της πλατείας.

    Μπράβο!

    υ.γ μπεεεεεεε!

    • Κοίτα, δεν έχω κανέναν καημό να υπερασπιστώ το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ ή οποιαδήποτε κομματική οργάνωση. Στάθηκα στην επίθεση σε διαδηλωτές με τους οποίους μας ένωνε ένας κοινός σκοπός. Θεωρώ θετικό το ότι το ΠΑΜΕ σταμάτησε να κάνει άσκοπες βόλτες στην πόλη και ήρθε και τις δύο μέρες στον κύριο κορμό της διαμαρτυρίας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για κοινές πορείες. Κι ας διατηρήσουμε τις διαφορές μας. Στο φινάλε έχω πολύ λιγότερα να χωρίσω με τον κνίτη, από ό,τι με τον φασίστα ή τον μπάτσο. Και, στο μέσο της κρίσης, η εμμονή στην ιδεολογική καθαρότητα, σε «αλήθειες» και την αυτάρεσκα αυτόνομη δράση, μου μοιάζει πολυτέλεια.

     Μου τη σπάει τρομερά το καπέλωμα – και σε αυτό οι κνίτες είναι μανούλες – αλλά δεν θα ρίξω πέτρες και φωτοβολίδες σε διαδηλωτές (δε ρίχνω πουθενά έτσι κι αλλιώς). Δεν ξέρω για πράκτορες και δολοφόνους, είδα όμως ανθρώπους με κουκούλες να ρίχνουν ψηλοκρεμαστά μάρμαρα και φωτοβολίδες. Δεν μπορεί παρά να καταλάβαιναν ότι αυτά θα μπορούσαν εύκολα να χτυπησουν ακάλυπτο κόσμο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτούς τους ανθρώπους ως αναρχικούς, τουλάχιστον όπως καταλαβαίνω εγώ τον αναρχικό. Γι αυτό και στον τίτλο έβαλα τη λέξη «κουκουλοφόροι».

     Η μαρτυρία σου για την επίθεση από Βουκουρεστίου και τις άλλες είναι πολύ χρήσιμη και θα πρέπει να απαντήσουν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Εγώ παραδέχτηκα ότι δεν ήμουν εκεί. Έγραψα μόνο γι αυτά που είδα. Οι συμπληρώσεις είναι απαραίτητες. Τα βελάσματα άσκοπα.

     • Το σχόλιο του Trovlaktikos είχε πάει μόνο του στα spam, ίσως επειδή ήταν όλο σε greeklish. Το έβγαλα από εκεί και το άφησα να δημοσιευτεί. Είναι νομίζω αντιπροσωπευτικό μιας κατηγορίας ανθρώπων που διατρέχει όλους τους χώρους. Ξέρει να βγάζει κραυγές, να βάζει ταμπέλες, και να μάχεται ενάντια σε «δαίμονες». Δεν ξέρει να συζητά.

    • ρε φιλε στερήσαι πολιτικής στην αναλυσή σου. σορρυ αλλα μαθε λιγο την δυσοσμη ιστορια του κκε και τον προδοτικό του ρολο σε διαφορες κρισιμες πολιτικές φασεις. Προσπαθείς να δειχτείς αντικειμενικός και αν σε κρίνω σαν «ρεπορτερ» , είσαι όντως, αφού είσαι και απτόπτης ! Αλλα η απλοποίηση στα συμπερασματά σου είναι εντελως τηλεοπτική. Δηλαδη σαν να κατεβαίνεις στο δρόμο πρώτη φορα, σαν να μην εχεις παρει γραμμή τίποτα, ούτε απο δεκεμβριανα, ουτε απο αλλες κινητοποιήσεις. Είσαι ειρηνιστής? Το ποτάμι γυρνά πισώ?

     ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ?(και ψυχολογικά)
     ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ Κ ΤΙ ΑΝΤΙΒΙΑ?
     ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ?(και λαιφσταιλιστικα)

     με αλλα λογια

     «ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗς ΚΡΙΤΙΚΗς ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ»

     ΥΓ….συγνώμη αν ξεχασα να πω νομίζω , αλλα δεν προλαβαίνουμε για τετοιες πολυτελειες

     • Να ξεκινήσω από τα ερωτήματα που μου βάζεις (αν και κάποια δεν τα καταλαβαίνω). Αφού μπήκες στον κόπο να ρωτήσεις, θα απαντήσω.
      – Ειρηνιστής; Και βέβαια είμαι. Το εννοούμε όμως με τον ίδιο τρόπο; Αμφιβάλλω.
      – Το ποτάμι ως γνωστόν έχει μια συγκεκριμένη φορά στη ροή του. Το ποτάμι, όμως. Όχι οι άνθρωποι ούτε οι ιδέες.
      – Το ΚΚΕ είναι για μένα (και για άλλους) ένα κόμμα με ανθρώπους και κάποιες ιδέες. Ορισμένες με βρίσκουν σύμφωνο άλλες όχι. Δεν είναι ούτε δαίμονας ούτε θεός.
      – Η αντιβία είναι θεωρητική κατασκευή. Βία είναι η επίθεση, βία είναι και η άμυνα. Κάποια δικαιολογείται και συγχωρείται, κάποια όχι.
      – Δεν ξέρω τι θες να πεις με τη φράση «αναρχικά προτάγματα» και μάλιστα και «λαϊφσταιλίστικα». Εγώ πιστεύω στην ελευθερία, τη συντροφικότητα, την ισότητα και την αγάπη για τη ζωή.

      Κατά τα λοιπά πες μας κάτι και για σένα και, κυρίως, πες κάτι για το θέμα. Μη μου αραδιάζεις στερεότυπα και προσωπικές κρίσεις για μένα, δεν θα βγάλουμε άκρη.

 4. Παράθεμα: Αναρχικοί_VS_ΚΚΕ « Πόντος και Αριστερά

 5. Παράθεμα: Και μια άλλη μαρτυρία… | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

 6. Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
  Μετά την μεγαλειώδη κινητοποίηση του λαού την Τετάρτη 19/10 η κυβέρνηση και το σύστημα πήραν σαφές μήνυμα ότι η οργή των εργαζόμενων κορυφώνεται και η διάθεση για ανατρεπτικούς αγώνες διευρύνεται. Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών ήταν τέτοια, ώστε η αστυνομία αδυνατούσε, για ώρες, να διαλύσει την συγκέντρωση. Παρ’ όλα αυτά, τα συνδικάτα και οι πολιτικές οργανώσεις δεν πήραν καμία πρωτοβουλία συντονισμού της πάλης στην κατεύθυνση της λαϊκής απαίτησης για την άμεση πτώση αυτής της κυβέρνησης. Η πορεία αφέθηκε στην κυριολεξία να διαλυθεί χωρίς να επιδιωχθεί καμία αντίστοιχη δράση.

  Την Πέμπτη 20/10 διαγραφόταν μια ακόμη δυνατότητα για το κίνημα. Όμως την μέρα αυτή της κορύφωσης της λαϊκής πάλης, εργολάβοι του κινήματος ανέλαβαν όχι μόνο να διαλύσουν μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις αλλά και να προστατέψουν την κοινοβουλευτική διαδικασία υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου κυβέρνησης Ε.Ε. και ΔΝΤ. Οι εργολάβοι αυτοί έκαναν την κυβέρνηση και το σύστημα να τρίβουν με ευχαρίστηση τα χέρια τους, ενώ ταυτόχρονα έσπερναν την απογοήτευση και μετέτρεπαν σε παθητικούς θεατές, χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατέβει με πρόθεση να συγκρουστούν με την κυβέρνηση και τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς της.
  Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, με τη συνήθη ιδιοκτησιακή λογική τους, κατέλαβαν το Σύνταγμα και απαγόρευσαν σε οποιονδήποτε άλλον να διαδηλώσει στην ίδια περιοχή. Σωματεία, πολιτικές οργανώσεις, μέτωπα, ακόμη και απλοί άνθρωποι, αποτέλεσαν τον νέο «εσωτερικό εχθρό» του ΠΑΜΕ, και τους απαγορεύτηκε η προσέγγιση στη βουλή. Με πρόφαση την περιφρούρηση της διαδήλωσης «του», παρέταξε ομάδες ροπαλοφόρων απέναντι σε χιλιάδες διαδηλωτές και, στην πραγματικότητα, περιφρούρησε το κοινοβούλιο, από το ξέσπασμα της οργής των εργαζομένων που στόχευαν να παρεμποδίσουν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να ρίξουν την κυβέρνηση.

  Από την άλλη πλευρά, η δολοφονική συμμορίτικη επίθεση των ομάδων που με μάρμαρα και μολότοφ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, αποτελεί πράξη αδιανόητη για το μαζικό κίνημα. Η μη ύπαρξη και άλλων νεκρών μόνο στην τύχη μπορεί να αποδοθεί. Πρόκειται για εκχυδαϊσμό της λαϊκής αντιβίας, υποβάθμιση της σύγκρουσης με το κράτος και τους μηχανισμούς του και μετατροπή της σε πρακτικές εκκαθάρισης πολιτικών αντιπάλων και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Αξιολόγησαν, το συμβολισμό της σύγκρουσης με τα ΜΑΤ στην βουλή ως πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή των πολιτικών αντιπάλων μεν, εργαζομένων δε, που τους έφραζαν το δρόμο.

  Το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ (www.denplirono.info) συμμετείχε την Τετάρτη στην μεγάλη απεργία και κράτησε το μπλοκ με το πανό του στην πρώτη γραμμή, μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη. Στάση που είχαμε όλο το καλοκαίρι των κινητοποιήσεων και συνεχίσαμε μετά τις 10 Σεπτέμβρη. Σήμερα συνταγμένοι με το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και κινήσεων συμμετείχαμε στην συγκέντρωση μαζί τους, όπως ήταν το κάλεσμα, Όθωνος και Αμαλίας, πίσω από τις ροπαλοφορούσες αλυσίδες του ΠΑΜΕ. Παραμείναμε εκεί αποφεύγοντας κάθε λογική εσωτερικής αντιπαράθεσης, παρακολουθώντας με λύπη τον κόσμο που αποχωρούσε και πολύ περισσότερο για άλλη μια χαμένη ευκαιρία σύγκρουσης και νίκης του λαϊκού κινήματος. Δεν συμμετέχουμε ποτέ σε ενδοκινηματικούς πολέμους.

  Η καταγγελία του ΠΑΜΕ για τυχοδιωκτισμούς ατόμων ή ομάδων που χρησιμοποιούν λεκτικά ή γραφικά σύμβολα του κινήματος «Δεν πληρώνω» δεν μας αφορούν και δεν μπορούν να ενοχοποιούν, συκοφαντούν και στοχοποιούν το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, Κίνημα του οποίου τα προτάγματα για άρνηση πληρωμής των φορολογικών χαρατσιών στηρίζει και το ΚΚΕ σύμφωνα με τις διακηρύξεις του. Οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι και ποιους εννοούν. Kάθε προσπάθεια ελέγχου και βίας στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος είναι απωθητική και επικίνδυνη. Οι εχθροί του κινήματος «Δεν Πληρώνω» είναι η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ και κάθε εκμεταλλευτής.
  Οι διθύραμβοι των καθεστωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την «υπεύθυνη» και «αποφασιστική» στάση του ΠΑΜΕ στόχο έχουν να ενισχύσουν τις τάση υποταγής του εργατικού κινήματος στη νομιμότητα όποια και αν είναι αυτή. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι ότι θρηνούμε τον πρώτο νεκρό από τα χημικά όπλα (δακρυγόνα) που εξαπολύει η αστυνομία και η κυβερνητική κοινοβουλευτική χούντα απέναντι σε κάθε διαδηλωτή.

  Ο Δημήτρης Κοτζαρίδης, όπως και οι νεκροί της Marfin, είναι δικοί μας νεκροί, θύματα της κατασταλτικής βαρβαρότητας του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Εκφράζουμε τη θλίψη μας στην οικογένεια του Συναγωνιστή και δηλώνουμε ότι θα εντείνουμε τη πάλη μας ενάντια στην κρατική καταστολή, συντασσόμενοι, με όλους όσοι είναι στην ίδια κατεύθυνση και ανεξάρτητα από τις μεταξύ μας πολιτικές εκτιμήσεις και διαφορές.

  Το κίνημα και οι εξεγέρσεις του δεν ανήκουν σε κανένα. Τα δεκάδες ανεξάρτητα σωματεία, οι εργατικές συλλογικότητες, οι επιτροπές αγώνα, οι κινήσεις/παρεμβάσεις, οι λαϊκές συνελεύσεις από τις γειτονιές, αποτελούν όργανα αποφάσεων του κινήματος και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα «νταβατζή».
  Σήμερα και μετά απ’ αυτά τα γεγονότα και την διευρυνόμενη επίθεση κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ, γίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα που θα υποδέχεται, θα συνενώνει όλες αυτές τις συλλογικότητες και θα συντονίζει την μάχη απέναντι στον πραγματικό κοινωνικό εχθρό. Θα οργανώσει ένα άλλο κέντρο συσπείρωσης εργατικών δυνάμεων σε κόντρα με τον αστικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και κάθε επίδοξο διαχειριστή του κινήματος.

  http://www.denplirono.info
  denplirono@hotmail.gr

  • Ευχαριστώ για το κείμενο. Ακόμα μια χρήσιμη οπτική γωνία. Σε αναδημοσιεύσεις ανακοινώσεων όμως δεν απαντώ.

 7. Επίσης να προσθέσω ότι από τα βίντεο διαψεύδεσαι, δεν ήταν «μια επίθεση και το ΚΚΕ γύρισε πίσω» ήταν πάνω από 4 γενικευμένα ντου απο πάνω και ενα απο τη Βουκουρεστίου.

  • Να τα δω και τα βίντεο – δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι ο ίδιος τα είδα και τα άκουσα όλα ή ότι έχω την καταπληκτική ενημέρωση και τη μία και μοναδική ολοκληρωμένη εικόνα. Εξ ου και ο τίτλος «μια μαρτυρία» και όλες οι επιφυλάξεις που έβαλα ως προς το περιορισμένο εύρος της μαρτυρίας μου. Δεν κορόιδεψα και έτσι δε θεωρώ ότι διαψεύδομαι.

 8. Αληθινότατο (από τη θέση του παρατηρητή) και γνήσιο (από τη θέση του σχολιαστή) το κείμενο-μαρτυρία, αλλά περισσότερο θαύμασα την ψύχραιμη και ορθολογική αντιμετώπιση των σχολίων που ακολούθησαν, ίσως γιατί περίμενα τη στείρα αντιπαράθεση και περιχαράκωση που είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • Σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Οι σελίδες αυτές έχουν κλείσει πέντε χρόνια προσπαθώντας να κρατηθούν όσο γίνεται πιο ψύχραιμες και ορθολογικές. Δεν το κατάφεραν πάντα – προσπαθούν όμως.

   • Θαυμάζω το κείμενο και την ψυχραιμία, προσυπογράφω κιόλας, αλλά… δεν συμφωνώ με το ήπιο στυλ αντιμετώπισης.

    Είδα πολλές συκοφαντίες εδώ και ανυπόστατες προβολές του μυαλού ορισμένων προς το άτομό σου, που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.
    Διότι ακριβώς αυτό το μίσος είναι που όπλισε και τα χέρια όσων πέταξαν μολότωφ σε άοπλο πλήθος (ενέργεια απολύτως δολοφονική). ΑΝ κάποιος ηλίθιος φανατίλας θεωρεί ότι είναι ΝΟΜΙΜΟ ηθικά να πετιώνται μολότωφ σε απροστάτευτους (έστω και κρανοφόρους) είναι βαθιά νυχτωμένος και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ επικίνδυνος.

    Εδώ υπάρχουν όχι δύο, αλλά τρία διαφορετικά θέματα. ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά.

    1 Το ασυγχώρητο λάθος του ΚΚΕ (κανονικά θάπρεπε να παραιτηθεί όλη η ηγεσία του μετά από αυτή την κωλοτούμπα).

    2. Η ξεφτίλα των ΚΝΑΤ που κατάντησαν μπάτσοι απέναντι στο λαό, «ΜΑΤατζήδες λάϊτ».

    3. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ μανία κάποιων άθλιων υποκειμένων που όχι μόνο επιτέθηκαν ΠΡΩΤΟΙ, όχι μόνο έριξαν μολότωφ σε άοπλους από πολύ νωρίς (θα εξηγήσω ΠΩΣ σε λίγο) αλλά… έρχονται εδώ και κάνουν επιθέσεις με μολότωφ… λάσπης. Δεν έχουν αφήσει άτομο στο διαδίκτυο που να έχει τρίτη άποψη χωρίς να το συκοφαντήσουν.
    Εν προκειμένω καταγγέλλω ως αρχομανή, επικίνδυνο λασπολόγο rising galaxy, που είναι για ΠΟΛΛΕΣ εικονικές κλωτσιές. Αν σε ξαναδώ μουνόπανο να συκοφαντείς θα σου γαμήσω ό,τι έχεις και δεν έχεις στο διαδίκτυο. Γκέκε?

    • Σ’ ευχαριστώ και πάλι. Δύο λόγια μόνο. Το ήπιο στυλ είναι επιλογή. Σε αυτόν τον χώρο θα ήταν αστείο να βλέπει κανείς κάτι άβαταρ να πλακώνονται. Στην πραγματική ζωή έχουμε ένα σωρό ευκαιρίες να τα βρούμε με κάποιους ή να τα σπάσουμε. Δυστυχώς φαίνεται να μην μπορούμε να βγάλουμε άκρη ούτε με ανθρώπους που θα έπρεπε να μας ενώνουν πράγματα και ιδέες.

     Οι φραστικές επιθέσεις ανθρώπων που αυτοπλασάρονται ως φλογεροί επαναστάτες, μάχιμοι αντεξουσιαστές κλπ δε με διασκεδάζουν καθόλου αλλά και δεν με πολυαπασχολούν. Η τυφλή βία, η αποθέωση της σύγκρουσης και η δαιμονοποίηση του αντιπάλου είναι πάγια τακτική των εξουσιαστών. Και αυτοί οι άνθρωποι εξουσιαστές είναι. Είτε ήταν απ την αρχή και βγάζουν τα απωθημένα τους σε έναν χαλαρό χώρο όπου ξέρουν πως δεν θα τους την πέσει κανείς είτε έγιναν στην πορεία αυτό το οποίο υποτίθεται ότι πολεμούσαν. Για μένα είναι το ίδιο και βρίσκομαι απέναντί τους έτσι κι αλλιώς όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό είναι που με απογοήτευσε η ανακοίνωση της αντεξουσιαστικής κίνησης.

     Το ΚΚΕ έκανε τεράστιο λάθος να φύγει από το Σύνταγμα. Ακόμα μια πειστική δικαιολογία δεν ακούσαμε γι αυτό. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί κομμουνιστές θα προτιμούσαν να μείνουν εκεί με τον κόσμο και να κάνουν κάτι για να μην ψηφιστεί η αντεργατική νομοθεσία. Πειθάρχησαν σε μια λανθασμένη απόφαση και αυτό θα το βρουν μπροστά τους. Όταν κοπάσει η φασαρία θα δουν ότι πολύς κόσμος θα θυμάται μεν ότι το ΠΑΜΕ ήταν εκεί τις κρίριμες μέρες, θα θυμάται επίσης όμως ότι το ΠΑΜΕ έφυγε τις κρίσιμες ώρες.

     Για την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ και τις άγριες συγκρούσεις: Είμαι απολύτως αντίθετος στη βία και πολύ περισσότερο στη βία που ασκείται από τον όχλο. Τέτοια βία άσκησαν και μέλη της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Λένε ότι το έκαναν για να αμυνθούν καθώς οι απροστάτευτοι σύντροφοί τους αλλά και οι ίδιοι παρότι φορούσαν κράνη κινδύνεψαν από τα μάρμαρα, τις μολότοφ, τους πυροσβεστήρες κλπ. Πράγματι κινδύνεψαν το είδα. Και γι αυτό πιστευω ότι έπρεπε να αμυνθούν και να προστατέψουν τον κόσμο τους. Κάτι το οποίο οφείλει να μάθει να κάνει και ο αντεξουσιαστικός χώρος που καλεί τον κόσμο να διαδηλώσει μαζί του αλλά αδυνατεί (ότανδεν αδιαφορεί) να φροντίσει για την ασφάλειά του.

     Κρατάω μια επιφύλαξη για το τι έγινε στην αρχή που δεν ήμουν εκεί. Ποιος δηλαδή ξεκίνησε την αντιπαράθεση, και ποιος χόντρυνε τη φάση.

   • Λοιπόν… συνεχίζω (και θα βγάλω κι εγώ ένα βίντεο δημόσια κάποια στιγμή)…

    Ενας λόγος που είναι επικίνδυνοι και αμετανόητοι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ αυτοί που πέταξαν τα μολότωφ είναι διότι δεν τα πέταξαν σε προχωρημένη φάση συγκρούσεων (π.χ. ΑΦΟΥ είχαν φάει κάποιοι άλλοι ροπαλιές στο κεφάλι κλπ.) αλλά τα έριξαν από ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ νωρίς, ενώ το ΠΑΜΕ είχε διανύσει (στην πρώτη του έφοδο) πολύ ελάχιστα μέτρα, δεν είχε προλάβει καν να έρθει σε άμεση σύγκρουση μαζί τους.

    Και… ναι, δεν ήταν μόνο μία έφοδος, όπως δεν ήταν και μόνο ένα μολότωφ.

    Λοιπόν για να τελειώνουμε τώρα.

    1) Σκατά στη μούρη όποιου ξανα-συκοφαντήσει άνθρωπο που προσπαθεί να είναι αντικειμενικός

    2) Οποιος εξακολουθεί να ΜΗΝ αντιλαμβάνεται ότι ΔΕΝ νομιμοποιούνται δολοφονικά μέσα όπως τα μολότωφ κατά απροστάτευτων πολιτών να πάει στο διάολο όπου ανήκει γιατί είναι ανάξιος να ζει ο ίδιος.

    Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ γαμιέται και να πάει στο διάολο και ο Μαίλης που έχει πάθει γεροντική μανία καταδίωξης παρασύροντας και τους υπόλοιπους.

    Να μπει ο Νίκος Μπογιόπουλος Γενικός Γραμματέας και ΟΛΟΙ οι άλλοι να πάρουνε σύνταξη.

    • Υ.Γ. Ντάξει… τα τελευταία τα είπα εν μέρει σαν αστείο. (Γιατί ο Μπογιόπουλος έχει προσφέρει ΠΑΡΑ πολλά στον ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ όλων μας, αλλά… δεν εγγυώμαι ότι δεν θα… χαλάσει κι αυτός στο μέλλον.
     Απλώς ΕΛΠΙΖΩ…)

     • Χα! Δεν παρακολουθώ τη διαδρομή ούτε του ενός ούτε του άλλου. Αν είναι όμως να μπορέσουμε να συναντηθούμε στο δρόμο σε κοινές πορείες με τους ανθρώπους του ΚΚΕ τότε προσυπογράφω.

 9. Παράθεμα: Ενας νεκρός οικοδόμος στο Σύνταγμα χθες | oraelladas.gr

 10. Είναι θετικό που ήρθε επιτέλους το ΚΚΕ στις διαδηλώσεις, που εδώ και 6 μήνες όλος ο λαός κάνει, ερήμην του. Θα έπρεπε όμως να είναι λίγο πιο προσεκτικό και λίγο πιο συνεσταλμένο . Το βρίσκω άκομψο να απαγορεύει την προσέλευσή σε αυτούς που επί 6 μήνες διαδηλώνουν στην Αμαλίας με τόσο κόπο και έχοντας καταπιεί τόσα δακρυγόνα. Το ΚΚΕ πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα πράγματα πολιτικά και όχι στρατιωτικά και η περιφρούρισή του να κοιτάει προς τον εχθρό (ΜΑΤ, Βουλή) και όχι προς τον λαό, αλλοιώς θα δέχεται συγχαρητήρια από εκεί που δεν το κάνουν περήφανο.

 11. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1345374

  «Να διαλύσουμε την πλατεία» «Να πεθάνουν όλοι¨. Είναι φανερή η διάθεση σας όπως και αρκετών άλλων να δικαιολογήσετε τη συνεργασία του ΚΚΕ με τους μπάτσους στο όνομα του «μεγάλου μετώπου» .Κρίμα πολύ κρίμα. Σε κάποιυς πήρε 40 χρόνια να καταλάβουν τι γίνονταν στο σοβιετικό καθεστώς , τώρα άρχισαν πάλι να σφυρίζουν αδιάφορα για τους συνεργάτες της ελληνικής αστυνομίας

 12. Στο ακριβώς επόμενο σχόλιο στο ίντι λέει πως η φράση είναι «να ΜΗ διαλύσουμε την πλατεία». Επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται να μπορέσουμε να συζητήσουμε μεταξύ μας αλλά και με τους κνίτες. Η συζήτηση είναι καλό να προσπεράσει τις προκαταλήψεις και τη φυσιολογική ως ένα βαθμό δυσπιστία. Δεν είναι «φανερή» καμμία διάθεση δική μου να δικαιολογήσω τίποτα. Πριν βάλεις ταμπέλες (από το ότι διαγράφηκα από κάπου έως το ότι θέλω να δικαιολογήσω συνεργασία με μπάτσους) ρίξε μια ματιά σε προηγούμενα κείμενα για να δεις σε ποιο ιστολόγιο μπήκες και με τι είδους ανθρώπους μιλάς.

 13. καλα ρε παλικαρια , αφου τόσο πολυ σας χαλουσε το ΠΑΜΕ εκει που βρισκονταν , γιατι εμποδιζε να γινει το ντου στην βουλη να πανε οι χιλιαδες ανεξαρτητοι αυτονομοι αγανακτσμένοι αναρχοαυτονομοι κλπ κλπ διαδηλωτες που θα καθοντουσαν μεχρι το τελος κλπκλπ , γιατι οταν εφυγε δεν μπορεσατε να κατσετε ουτε 2 ωρες εκει …. Το ΠΑΜΕ σας εφταιγε που ηταν στην Ομόνοια ???
  Οριστε πεδίον δόξης λαμπρον που ελεγαν και οι παλιοι… αλλα τίποτα αντε καμια πετρουλα κανα μπαχαλάκι και ο κόσμος σπίτι του.
  Γιατι δεν μπήκάτε μέσα τωρα που ελειπε το ΠΑΜΕ που σας χαλούσε σε σημείο που πήγατε κανονικότατα να σκοτώσετε κόσμο (το ψιλοκρεμαστο μαρμαρο μεσα στο πλήθος αυτο λέεί)
  Σας χαλασε που το ΠΑΜΕ περιφρουρει την συγκέντρωση του ??? πάντα αυτο κάνει είτε στο ΣΥνταγμα είτε στην Ομόνοια είτε οπουδήποτε για να προφυλάξει τον κοσμο του απο τετοιες μαλακίες ,
  Το δεδόμένο είναι όσο ήταν το ΠΑΜΕ εκει υπήρχε διαδηλωση , όταν αποχώρησε υπήρχε σκορποχώρι , αν δεν ήταν εκει θ χε διαλυθει το πραγμα το πολυ μεχρι τις 12 το μεσημερι απ τις γνωστες μαλακίες (πετρουλες , μολοτοφουλες , τονοι χημικών και στα στενα τρέχωντας ..) όπως και εγινε όταν εφύγε
  Και στην τελίκη διαλεξτε επιτελους κριτική … Οταν προχωραεί και δεν παραμενει στηνχυμα φάση του συνταγματος κριτική γιατι προχωράει , όταν παραμένει κριτική γιατι παραμένει , όταν πάει μόνο του γιατι παεί μόνο του , όταν ενώνεται με αλλους γιατι ενώνεται
  Και στην τελική είναι καπελώμα 20-30000 ατομα να περιφρουρουν την διαδηλωση τους και δεν ειναι καπέλωμα 500 μπαχαλοι να παιζουν κλοτσοπατινάδα με τα ΜΑΤ και να διαλυεται η συγκεντρωση ( και σε οποιον διαφωνει με την τακτικη του του πεταμε και κανα μαρμαρο αμα λάχει )
  Αντε ρε παλίκαρια σημρα δεν ειναι το ΠΑΜΕ εκει γιατι δεν πηγαίνεται

  • Εγώ φίλε μου συμφωνώ με πολλά από αυτά που λες για την περιφρούρηση και την αβασάνιστη κριτική. Έχω όμως και μια απορία από χτες: γιατί έφυγε το ΠΑΜΕ το απόγευμα και δεν καθήσαμε όλοι μαζί ασκώντας πίεση για να μην ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο; Όπως καταλαβαίνεις εγώ δε θέλω λιγότερο αλλά περισσότερο κόσμο στις πορείες, ενωτικά, διεκδικητικά και χωρίς καπελώματα.

   • εκτιμώ την ειλικρινή προσπάθειά σου να είσαι αντικειμενικός και ψύχραιμος, διατηρώντας και εκφράζοντας την ιδεολογία σου. Πιστεύεις όμως στ’ αλήθεια ότι ακόμη και αν οι 100.000 ή 150.000 διαδηλωτών (ή όσοι θέλεις) έμεναν έξω από τη βουλή μέχρι το βράδυ, εκείνοι οι 153 δεν θα το ψήφιζαν. Δεν συζητώ αν θα ήταν μια ωραία εμπειρία για τους διαδηλωτές, ούτε ότι κι αυτό δεν έχει μια «ψυχολογική» αυταξία. Θα ήταν αποτελεσματικό όμως;

    • Η εμπειρία αναμφίβολα θα ήταν δυνατή. Πραγματικά δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό θα ήταν αν μέναμε όλοι μέχρι την ψηφοφορία. Αλλά δεν το ξέρεις ποτέ μέχρι να το δοκιμάσεις. Ελπίζω ότι αν μέναμε θα ενθαρρύναμε κι άλλον κόσμο να κατέβει και ότι η ψυχολογική πίεση που θα ασκούσαμε μπορεί να έκανε κάποιους βουλευτές είτε να δειλιάσουν είτε να το ξανασκεφτούν. Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να φεύγουμε πριν την ψηφοφορία την οποία βγήκαμε να επηρεάσουμε. Δε μου κάθεται καλά.
     ΥΓ Σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια

  • εχεις απολυτο δικιο σε αυτα που εχεις πει μεχρι τωρα,δεν διαφωνω.καποια στιγμη ομως δεν πρεπει να κανει και ενα ντου προς την βουλη?κ οχι to ΠΑΜΕ μπροστα κ εμεις απο πισω,ολοι μαζι.τη χρειαζεται ο κοσμος τη δυναμη κ τον κοσμο του.πολυ καλα εκανε κ κανει που περιφρουρει.ποτε ομως θα γυρισει κ απο την αλλη πλευρα?

   • Ακριβώς! Γι αυτό πιστεύω κι εγώ ότι το ΚΚΕ έκανε τεράστιο λάθος που πήρε τον κόσμο και έφυγε από το Σύνταγμα. Αν το ΠΑΜΕ έμενε θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ενωτικά να εμποδίσουμε την ψήφιση του αντεργατικού νόμου.

 14. Παράθεμα: Μια μαρτυρία: Η σύγκρουση, στο Σύνταγμα, ΠΑΜΕ – κουκουλοφόρων « Greek Donkey's Blog

 15. Πολύ ωραίη και ψύχραιμη η ματιά σου και το πιο ενθαρρυντικό είναι πως την ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος εργατόκοσμου που βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με θλιβερούς wannabe φονιάδες εργατών.

  • Σ’ ευχαριστώ. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες κρίσης η σημαντική πλειοψηφία που αφενός θα αποτρέψει τέτοιες συγκρούσεις αφετέρου θα κάνει τη διαφορά ως προς την αποτελεσματικότητα της διεκδίκησης. Είναι πάντως στο χέρι όλων μας.

  • σε ποιους αναφερεσαι οταν μιλας για θλιβερους wannabe φονιαδες εργατων;

   και επισης η ιδιοτητα του εργατη θεωρεις οτι αυτοματα κατατασσει τον οποιοδηποτε στον πανθεον των αγιων;

   ντροπη…. αλλοι στεκονται με καδρονια απεναντι σε εργατες, αλλοι ρουφιανευουν κοσμο στην αστυνομια, αλλοι αποδεχονται τους θεσμους της αστικης δημοκρατιας, αλλοι εχουν ξεχασει οτι ειναι αντικαπιταλιστες, αλλοι δερνουν ανελεητα κοσμο 😕

   κριμα Mitsaras πολυ κριμα

   • Πολλές φορές (ίσως να θυμάσαι) στο παρελθόν είχα αναφέρει πως η ιδιότητα του εργάτη δεν αποτελεί από μόνη της τεκμήριο αγιοποίησης. Όμως ένας εργάτης που έχει αναγνωρίσει την ταξική του θέση και μάχεται στους δρόμους και στα συνδικάτα είναι σίγουρα αν όχι άγιος ένα μικρό φως στο σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού, μια χαραμάδα ελπίδας.

    Παρ’ όλα αυτά η εργατική τάξη πράγματι έχει και αυτή τους δικούς της αγίους όπως έχει επίσης στο εσωτερικό της, τους δικούς της συμβολισμούς, ιεροτελεστίες και δόγματα (πολιτικά κατ’ αντιστοιχία με τα θρησκευτικά). Ένας από αυτούς τους άγιους ήταν και ο Δημήτρης Κοτζαρίδης όπως και η Σωτηρία Βασιλακοπούλου (και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους και από τον πολιτικό χώρο που πρεσβεύεις) στους οποίους κάθε φορά ανατρέχουμε όταν η καρδιά μας σφίγγει ή όταν μας κυριεύει η απογοήτευση.

    Όσο για τους wannabe φονιάδες ασφαλώς δεν είναι άλλοι από το φαίο μέτωπο που αναπτύχθηκε στην πλατεία Συντάγματος κι επιτέθηκε με μάρμαρα, κροτίδες και αυτοσχέδιες βόμβες απροκάλυπτα σε εργαζόμενους που το μοναδικό μέσο προστασίας που είχαν ήταν τα χέρια τους. Όλα αυτά τα υλικά αντικατέστησαν -τηρώντας τις αναλογίες- τις σφαίρες των Άγγλων κατά τα Δεκεμβριανά του 1944.

    Πράγματι πολύ κρίμα Xanadu, κι αυτό τυλίγεται στον λαιμό μας…

 16. Συντροφε τα μισά είδες δεν είδες την αρχή. ημουν με μία παρέα φίλων απο διάφορους χώρους. (και ο ανταρσυα ηταν εκει μπροστα-μπροστα.) σε μία συγκέντρωση πολύ πυκνή και ογκώδη. Ψαχνωντας εναν φίλο απο το παμε στην αρχή της Β.Σοφίας έιδα όλη την αρχή.
  Δεν είχε καλή περιφρούριση ακόμα σε εκέινο το σημείο το ΠΑΜΕ και είμασταν γέροι και γυναικοπεδα. Ξάφνου άρχισε η επίθεση με κοτρώνες απο σπασμένα μάρμαρα που έπεφταν στα κεφάλια μας σαν κομήτες. Γρήγορα κάναμε αλυσίδα να αναχαιτήσουμε την επίθεση αποτρέποντας στους παρακρατικούς μπράβους και τα φασιστοειδή δήδεν «αναρχικά» πιτσιρίκια του γυμναστηρίου. να περάσουν και να μας διαλύσουν.Φωνάξαμε να έρθουν μπροστά όσοι έχουν κράνη αλλα ηταν λίγοι και τρέξαμε προς την αμαλίας κάνοντας αλυσίδες εκεί περιμένοντας την περιφρούρηση να έρθει. Το τι πετρα και κοτρώνα ρίχναν τα φασιστοέντομα πάνω μας δε περιγραφεται. Είδα τον παραδίπλα μου να δέχεται μία στο κρανίο και νόμιζα οτι οι πιτσιλιές αίματος που δεχτικα περιειχαν και εγκεφαλική ουσία… Ευτυχώς την γλύτωσε με ράμματα…Τα είδα όλα. Δεν είσαι αριστερος αν με τόσο φανατισμό επιτίθεσαι στον ΚΟΣΜΟ του ΠΑΜΕ. Η παπαρήγα τα είπε όλα μετά ολόσωστα.
  Πιστεύω οτι τα λίγα πιτσιρίκια απο αυτά που παρασύρονται είναι το πολύ πολύ του γηπέδου και κάποιοι αναρχικοί του νεοφιλευλεύθερου χώρου δηλ ΟΛΗ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ .

  • Πραγματικά ρε φίλε δεν μπορώ κι εγώ να καταλάβω και πολύ περισσότερο να δικαιολογήσω επιθέσεις με μάρμαρα, φωτοβολίδες κλπ κατά του κόσμου που διαδήλωνε. Έχει κάποιος πρόβλημα με έναν άλλον χώρο; Ας πάνε παραπέρα, στα χαλίκια που λέγαμε πιτσιρικάδες, να λογαριαστούνε. Τη μέρα και ώρα της διαδήλωσης με κοινά αιτήματα και συμμετοχή είναι ασυγχώρητο αλλά και ακατανόητο πολιτικά να γίνεται επίθεση σε διαδηλωτές. Γι αυτό και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν τίποτε άλλο από παρακρατικοί και χουλιγκάνοι – άντε και δέκα που κουβαλούσαν κολλήματα. Ξαναλέω όμως, δεν έπρεπε να φύγει κανείς.

 17. Αυτή μπορεί να είναι η δική σου εμπειρία, δεν αντιλέγω σε αυτό. Άκου όμως και την δική μου. Γύρω στις 2, 2 και, οι «ραβδούχοι» του ΠΑΜΕ, βαράνε ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ κόσμο πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να διαφύγουν από την τέντα του Τερκενλή και να τραυματίζονται πέφτοντας. Λίγες ώρες αργότερα, ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ (ούτε μέλη κομμάτων, ούτε μέλη του οποιουδήποτε μπλοκ, ούτε καμία άλλη ταμπέλα την οποία έχουν πολλοί ανάγκη» προσπαθεί να ανοίξει διάλογο με τα… μέλη του ΠΑΜΕ που ήταν «περιφρούρηση» με την πλάτη στην Βουλή και πρόσωπο προς τον ΑΠΛΟ ΛΑΟ, λες και είναι αυτός ο αντίπαλος. Φυσικά οι περισσότεροι ΠΑΜΕ-ΝΙΣΤΑΣ δεν μιλάγανε, απλά κοιτάγανε με το κλασσικό αχανές βλέμμα τους μπροστά σαν ρομποτάκια, κάνοντας αλυσίδα με τα ξύλα που κρατούσαν και ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΣ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τους έλεγε πως θέλει να πέρασει προς τον χώρο τον οποίο είχαν ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Σιγά – σιγά, βέβαια, κάποια πνεύματα οξύνθηκαν όταν οι ΠΑΜΕ-ΝΙΣΤΑΣ άρχισαν να σπρώχνουν κόσμο και να βρίζουν, αλλά ευτυχώς χωρίς παρεκτροπές.
  Γενικότερα το ΠΑΜΕ, για μια ακόμη φορα, προσπάθησε χαρακτηριστικά να μονοπωλήσει την συγκέντρωση, να αποκλείσει τον χώρο μπροστά από την Βουλή με χαρακτηριστικά φασιστικό τρόπο και, φυσικά, να κάνει ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΘΕΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δηλαδή ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ/ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ «ΤΙΠΟΤΑ», να μονοπωλήσει τα media την επόμενη μέρα, παρουσιάζοντας τα μέλη του σαν τους «ήρωες του απλού λαού που πολέμησαν τα φρικιά και τους μπαχαλάκηδες» μοιράζοντας ψέματα προς όλες τις κατευθύνσεις και συγκεντρώνοντας τα συγχαρητήρια φασιστών, όπως ο μπουμπούκος Άδωνης. Να τους χαίρεστε.

  • Εγώ είδα εκεί κατά τις δυόμισι να γίνεται ο κακός χαμός που περιγράφεις και τον κόσμο να στριμώχνεται πάνω από τον Τερκενλή. Είδα όμως και πολύ μάρμαρο φίλε με στόχο τον κόσμο του ΠΑΜΕ. Δηλαδή θα δικαιολογήσω τα μάρμαρα και τα άλλα επειδή κάποιος ήθελε κι αυτός πρώτη θέση πίστα και διαμαρτυρόταν που το ΠΑΜΕ είχε πιάσει τις καλές θέσεις; Ήταν σαφές ότι η διαδήλωση δεν ήταν όλη του ΠΑΜΕ. Να σκοτωθούμε για το ποιος θα φαίνεται στα κανάλια; Ως προς το τελευταίο που λες, δε συμμερίζομαι τη γενίκευσή σου ούτε επίσης έχω να χαίρομαι κάποιον.

 18. Στον ΙΡ με την ίδια ακριβώς λογική γιατί να μαζευτούμε, αφού θα το ψήφιζαν έτσι κι αλλοιώς. Δεν κάνουμε συμβολική διαμαρτυρία προσπαθούμε γιατην ανατροπή.

  Το εργατικό κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια ήτανε ο νόμιμος συνομιλητής του κεφαλαίου, μονίμως είχε αμυντική και αποσπασματική τακτική. Ήρθε η ώρα να γίνουμε πιο επιθετικοί και να αγωνιζόμαστε όχι για αυτά που μας στερίσανε αλλά γαι αυτά που θα μας στερίσουνε ΄όπως και για την επικείμενη εξαγορά μας…όταν επιστρέψει η «ανάπτυξη» και δούμε αυξησούλα των 100 ευρώ.

  Τώρα, όσον αφορά την ανακοίνωση της ΑΚ, είμαι πολύ απογοητευμένος,
  καθότι όσο λάθος και να είχε ο μονομερής΄αποκλεισμός απο το ΠΑΜΕ δεν δικαιολογείται σε καμμία περίπτωση η επίθεση ενάντια στο κόσμο της εργασίας, έστω και αν αυτός είναι του ΠΑΜΕ μόνο. Η ΑΚ επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί επιδιώκει μέσα απο αυτή την εντελώς επιφανειακή κριτική στο ΠΑΜΕ να ταυτιστεί με τους λεγόμενους κουκουλοφόρους… Θα ήθελα να ακούσω την κριτική της ΑΚ στο βολουνταριστικό οπορτουνιστικό ξέσπασμα των λεγόμενων κουκουλοφόρων, που θέλω να πιστεύω οτι δεν είναι μέλη της.

  Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαδηλώνει, και όπως η αλυσίδα του ΠΑΜΕ εμποδίζει, άλλο τόσο εμποδίζουν και τα μπάχαλα. Οταν λέει «Προσπάθησαν δε να οικειοποιηθούν το Σύνταγμα, το οποίο κατασυκοφαντούσαν και λοιδορούσαν από την στιγμή που έγινε χώρος δημόσιος, χώρος της Άμεσης Δημοκρατίας» γιατί δεν κάνει και κριτική σε αυτούς που με τις πέτρες και τις μόλοτοφ καταργούν εξίσου τον αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα της πλατείας. Γιατί η κοινωνία δεν έχει φτάσει σε σημείο να πετάξει μόλοφ ενάνται στο κράτος, ούτε στις συνελεύσεις της πλατείας έγινε τέτοιο ψήφισμα. Εκτός και αν οι μερικές δεκάδες πεφωτισμένοι επαναστάτες… αντιπροσωπεύουν την κοινωνία. Και μην μου πείτε οτι αυτές οι πράξεις ριζοσπαστικοποιούν τη κοινωνία…γιατί ο ταξικος αγώνας δεν έχει γίνει ακόμα κοινωνικό κτήμα ούτε συνείδηση για να μπορέσει να ανατρέψει το κράτος. Όσο δεν έχουμε ανάγκη γραφειοκρατικούς αντιπροσώπους άλλο τόσο δεν έχουμε ανάγκη απο επαναστατικούς αντιπροσώπους. Στη νοοτροπία είναι και οι 2 πράξεις παντελώς σταλινικές και δεν έχουν καμμία σχέση με οτιδήποτε ελευθεριακό.

  Το Κίνημα λοιπόν θα αποφασίσει πότε είναι η ώρα της ανατροπής, και πρέπει όλοι να καταλάβουμε οτι ο χρόνος, διαφορετικά γίνεται αντιληπτός απο έναν ανθρωπο και διαφορετικά απο τη κοινωνία. Το οτι η κοινωνία ανακτά τη βάση της και προσπαθεί να ορθώση ανάστημα είναι δικό της κεκτημένο, αυτό δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί κανείς ξεχωριστά. Λοιπόν υπομονή, και να μην χάνουμε το στόχο. Μέχρι τότε εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι.

  ΥΓ πραγματικά με ξένισε κάτι ακόμα στην ανακοίνωση της ΑΚ…μιλάει για την καταστολή των τροτσκιστών απο τους σταλινικούς…θέση που ασπάζομαι. Όμως οι αναρχικοί απο πότε τα βρήκανε με τους τροτσικστές; Η Κροστάνδη ήτανε ένα ασήμαντο γεγονός; η ο κοινός εχθρός…ο στάλιν, τους συνένωσε (πχ ισπανία); Μήπως πρέπει να αφήσουμε την κριτική προσώπων και να αναλογισοτύμε οτι ο σταλινισμός προυπήρχε του στάλιν; Σε ποιες ακριβώς απο τις θέσεις του τρότσκυ για το κράτος και το κόμμα νέου τύπου συμφώνισαν ποτέ οι αναρχικοί;!!
  Είμαστε τόσο σίγουροι πια οτι αν ο Τρόσκυ επικρατούσε, δεν θα εφάρμοζε εκαθαριστικό πρόγραμμα; Ελπίζω να μην θεωρούμε επαναστατική τακτική το μικροαστικότατο ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου…

 19. …Αν μετά την αρχική επίθεση που συνεχιζόταν ενώ οπισθοχωρούσαμε στην πανεπιστημίου, δεν είχε πάει η περιφρούρηση να αποκόψει τους δολοφόνους ν’ανέβουν την βουκουρεστίου να μας χτυπάνε με κοτρώνες και απο τις 2 μεριές θα είχαμε πάρα πολλά θύματα.
  Τα οργανωμένα ψέματα του κράτους οι ενέργειες του παρακράτους ο αθλιος και κατευθυνόμενος αντικομμουνισμός κέντρων ενημέρωσης που διαστρευλώνουν διαστρευλωμένες ειδήσεις μαζί με την μαλακία κάποιων λούμπεν εξαρτημένων απο τις παραγκες των νταβατζήδων εφοπληστοεργολάβων μαφιόζων επιχειρηματιων ενα δηλώνουν ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ.: ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ.

  • Φίλε κρατάω την εκτίμησή σου για τη Βουκουρεστίου. Μπορεί να είναι έτσι όπως τα λες, δεν ξέρω, δεν πρόλαβα να το δω. Καταλαβαίνω επίσης την οργή σου για την επίθεση που δεχτήκατε με πέτρες αλλά και με λόγια. Μέχρι εκεί όμως. Αν τώρα, όπως εύχεσαι, βρεθείτε «σύντομα στην εξουσία», εγώ πάλι απέναντι θα είμαι. Ο αγώνας είναι για την ελευθερία, την ισότητα και τη συντροφικότητα όχι για την εξουσία όσες καλές προθέσεις και να έχει αυτή.

 20. Παράθεμα: Δολοφονική παρακρατική επίθεση σε διαδηλωτές τη δεύτερη ημέρα της γενικής απεργίας « ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 21. Έχοντας διαβάσει όλη την ανακοίνωση του ΚΚ για τον νεκρό εργάτη- μέλος του κόμματος, έχω την εξής απορία: Γιατί το ΚΚ δεν αναφέρεται ούτε μια στιγμή στον ρόλο της Αστυνομίας και στα χημικά που ως φαίνεται προκάλεσαν το καρδιακό επεισόδιο;
  Ό,τι κι αν έγινε στο Σύνταγμα, ο άνθρωπος αυτός δεν πέθανε από χτύπημα, εσωτερική αιμορραγία ή κάτι παρόμοιο. Γιατί στην ανακοίνωσή του το ΚΚ, ρίχνει την ευθύνη του θανάτου του, στους κουκουλοφόρους;

  • Δεν είμαι σίγουρος ότι ο ιατροδικαστής έχει καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα. Φαίνεται πάντως το αίτιο να είναι τα χημικά. Όσο για την ανακοίνωση του ΚΚΕ, η ερμηνεία των Γραφών δεν είναι το φόρτε μου.

  • …για την ιστορία, αν δείτε τα videos, τα δακρυγόνα τα πετούσαν οι ασφαλίτες….. και δεν μας είπαν στο indy πού βρέθηκαν δακρυγόνα στα χέρια «αναρχικών» και πιτσιρικάδων…. σ’εκείνη την πρώτη επίθεση των ασφαλιτών δεν έπεσε ούτε ένα δακρυγόνο από τους ΜΑΤαντζήδες… το ρόλο αυτό είχαν «ομάδες σε διατεταγμένη αποστολή». Ήμουν μέσα στον κόσμο που έτρωγε πέτρες και είδα εργάτες με ανοιγμένα κεφάλια να περνάνε δίπλα μου, είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η διάθεση «εξέγερσης» αυτούς τους χώρους τους πιάνει σε μέρες απεργίας και μαζικών διαδηλώσεων… μου είπε «φίλος» αναρχικός μετά τα γεγονότα… «ΑντιΚΚΕς είμαι! Να τους κάψουνε»…κάτι σαν το «ΑντιΟλυμπιακός» ένα πράγμα, μιλάμε για ΤΕΤΟΙΟ επίπεδο συνείδησης. Θλιβερό και εξοργιστικό, ένας χώρος που αυτοαποκαλείται «αναρχικός» να δρα όπως οι ταγματασφαλίτες το ’40, επιτιθέμενος σε αγωνιστές κι επαναστάτες.

   Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη αντίληψη, στρατηγική και τακτική στο κίνημα. Περιφρούρηση της μαζικότητας και της συλλογικότητας των αγώνων! Περιφρουρεί τα μπλοκ του. Μπήκα στο μπλοκ όχι σπάζοντας την αλυσιδα της περιφρούρησης, αλλά «γύρω-γύρω» όπως όλος ο κόσμος, μεμονομένα δεν απαγορεύτηκε σε ΚΑΝΕΝΑΝ να μπει στα μπλοκ. Το ζητούμενο για το ΚΚΕ, όσα χρόνια το παρακολουθώ, είναι οι εργαζόμενοι να βγουν στο δρόμο. Με αξιοπρέπεια να διεκδικήσουν την κοινωνία των αναγκών τους, να αναλάβουν την ευθύνη τους χωρίς καπέλωμα. Αν διαβάσετε την ανακοίνωση του ΚΚΕ κάνει λόγο για «επίθεση στους διαδηλωτές, ειδικά στο μέρος που ήταν το ΠΑΜΕ» με σεβασμό σε όποιον ανεξάρτητα βρισκόταν στο μπλοκ αυτό. Το ΠΑΜΕ είχε 80 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Δέχτηκε 3 επιθέσεις από παρακρατικούς και μπαχαλάκηδες και κατάφερε με την ψυχραιμία που χειρίστηκε την κατάσταση να παραμείνει ο κόσμος στη συγκέντρωση και να φωνάζει συνθήματα μέχρι τις 17:00, που ξαναχτυπήθηκε ο πορεία. Το ότι έφυγε νομίζω ότι βοηθάει να αποκαλυφθεί ο ρόλος του κάθε χώρου και να βγάλει συμπέρασμα ο κόσμος για το τί είναι κίνημα. Είπανε ότι περιφρουρούσε τη Βουλή, ότι το έπαιζε μπάτσος, ορίστε κύριοι οι «μπάτσοι» έφυγαν. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΑΣ? Τα συμπεράσματα έχουν βγει, όση λάσπη και να ρίχνουν, επειδή ακριβώς υπήρχε και ανένταχτος κόσμος που τα είδε και οι μαρτυρίες τους είναι πάνω από τις πολιτικές ανακοινώσεις. Σε πείσμα κάποιων, ας είναι η μέρα αυτή παρακαταθήκη για να βγει ο κόσμος στο δρόμο και να αναλάβει την ευθύνη του.

   • Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο. Κρατώ ιδιαίτερα αυτό: «Το ζητούμενο για το ΚΚΕ, όσα χρόνια το παρακολουθώ, είναι οι εργαζόμενοι να βγουν στο δρόμο. Με αξιοπρέπεια να διεκδικήσουν την κοινωνία των αναγκών τους, να αναλάβουν την ευθύνη τους χωρίς καπέλωμα». Μακάρι να είναι πλέον έτσι. Παλιότερα τουλάχιστον, το «χωρις καπέλωμα» δεν ίσχυε.

    Για μένα δύο είναι οι βασικοί άξονες δράσης σήμερα: συνεχή δουλειά για να γραφτεί ο εργαζόμενος αλλά και ο άνεργος σε συνδικάτα βάσης και όχι συνδικάτα σφραγίδες και συνεχής κινητοποίηση στο δρόμο. Ενωτικά, συντροφικά και με αγάπη για την ελευθερία και τη ζωή – όχι για τον θάνατο.

   • «Το ότι έφυγε νομίζω ότι βοηθάει να αποκαλυφθεί ο ρόλος του κάθε χώρου και να βγάλει συμπέρασμα ο κόσμος για το τί είναι κίνημα»
    Εννοείς ότι ΓΙ’ ΑΥΤΌ έφυγε το ΠΑΜΕ;

    • @MLOG : Δεν θα σου πω ψέμματα, δεν είμαι μέλος για να ξέρω τί ακριβώς ειπωθηκε. Ήμουν εκεί. Υπήρχαν τραυματίες, η πορεία είχε ήδη χτυπηθεί τρεις φορές, εκ των οποίων την τελευταία φορά από δύο μέτωπα. Υποθέτω ότι πλέον υπήρχε ζήτημα τόσο αδυναμιας της περιφρούρησης, αλλά και η πρόβλεψη μιας επόμενης επίθεσης που στο σημείο που βρισκόταν η συγκέντρωση θα σήμαινε κι άλλοι νεκροί. Το να αποστασιοποιηθεί η πορεία από τα μπάχαλα, για μένα βοηθάει να βγάλουμε συμπέρασμα απέναντι σε όσους λένε ότι αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ θα είχανε μπει στη Βουλή. Απλά αυτό που ακολούθησε ήταν τα μπάχαλα να διαλύσουν μετά από λίγο τη συγκέντρωση. Το ΠΑΜΕ δεν διαλύθηκε, αλλά έμεινε για 2 ώρες στην Ομόνοια. Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να βγουν και από τις προηγουμενες ημέρες και συγκεντρώσεις. Τα παραπάνω βέβαια είναι προσωπικές κρίσεις όμως και όχι επίσημη θέση του ΠΑΜΕ. Μπορεί να υπήρχαν κι άλλα ζητήματα που δεν έχω υπόψη μου.

     @chumba : Το ζητούμενο νομίζω είναι ένα βήμα πίσω από αυτό που λες. Το να γραφτούν στα συνδικάτα σκέτο… ούτε στα συνδικάτα σφραγίδες γράφεται πλέον κανένας. Υπάρχει κόσμος που αναρρωτιέται αν η απεργία στην Ιδιωτικό Τομέα είναι νόμιμη!!! Και το πιο σημαντικό που δεν ανέφερες: ταξική συνείδησηση. «Τίς πταίει?!» Τέλος, όπως είπε κι ο Κάρολος: Χρειάζεται να ερμηνεύουμε τον κόσμο, αλλά η ουσία είναι να τον αλλάξουμε! Έρχονται δύσκολες μέρες …

     • Πραγματικά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσημη εξήγηση της αποχώρησης του ΠΑΜΕ. Η δική μου αίσθηση δεν είναι ότι κινδύνευε. Και τη δύναμη είχε να περιφρουρήσει τον κόσμο του και τη θέληση. Συμφωνώ πως η ουσία είναι να τον αλλάξουμε τον κόσμο. Κι εδώ πρέπει ο καθένας να πει με σαφήνεια τι κόσμο θέλει για να δημιουργηθούν οι συμμαχίες στα συνδικάτα και στον δρόμο.

 22. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 23. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 24. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 25. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 26. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 27. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 28. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 29. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 30. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

 31. Παράθεμα: 19/10, ΠΑΜΕ Vs Μπάχαλα: Αυτόπτες μάρτυρες και street figting cameras « Το Μώλυ

  • Ναι τα είδα. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχει και το κομμάτι από τις Μουσικές Ταξιαρχίες που τα λέει ωραία. Όπως έγραψα και σε άλλον φίλο όμως, δε νομίζω ότι η φάση στο Σύνταγμα είναι το ίδιο.

 32. Ο καθένας βλέπει ό,τι θέλει.
  Αυτός που έγραψε αυτό το κείμενο-ψέμα ας ρωτήσει τον εαυτό του:
  1)Τις πέτρες που πέταξαν οι κουκουλοφόροι του ΠΑΜΕ προς την πλατεία συντάγματος και μια από αυτές με τραυμάτισε τις είδε ή κοίταγε αλλού;
  2)Ακριβώς ποιον προστάτευε η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ και απο ποιους είπαμε;
  3)Την κυκλωτική που έκαναν οι τραμπούκοι του ΚΚΕ κι ενώ τα πράγματα είχαν ηρεμήσει την είδε ή και αυτή του διέφυγε;
  4)Το βρισίδι που έτρωγε το ΚΚΕ από όλο τον κόσμο της πλατείας το άκουγε ή ήταν κουφός;
  5)Την επέμβαση των ΜΑΤ όταν οι τραμπούκοι του ΠΑΜΕ έχασαν τον έλεγχο και έτρεχαν για να σωθούν την θυμάται ή κι αυτή την ξέχασε;

  Η μαρτυρία είναι για τα μπάζα και γραμμένη για να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

  • Γεια σου ρε μαύρε πάνθηρε επαναστάτη. Τις παρωπίδες σου τις βλέπουν και ζηλεύουν εκεί στον Περισσό. Σε λάθος μεριά βρέθηκες – αν ήσουν ποτέ.

   Η μαρτυρία μπορεί να είναι για τα μπάζα, είναι μαρτυρία όμως από εμένα που ήμουν εκεί. Δεν έχει καμμία σκοπιμότητα για έναν πολύ απλό λόγο: Είχα πάντα γραμμένα τα κόμματα και το κράτος όπως γραμμένους έχω και τους χουλιγκάνους φασίστες της βίας που το παίζουν επαναστάτες.

   Απαντώ όμως στα επιμέρους σημεία σου.

   1. Ναι είδα άνθρωπο χωρίς κουκούλα να πετά πέτρα προς τα κάτω στην πλατεία – από όπου έρχονταν άλλες πέτρες – μία έσκασε δίπλα μου καθώς προσπαθούσα να την κάνω από το ύψος του Τερκενλή. Είδα επίσης πολλά μέλη της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ να εμποδίζουν και να τα χώνουν σε συντρόφους τους που πήγαιναν να πετάξουν πέτρες. Κι επίσης είδα μέλη του ΠΑΜΕ χωρις κράνη και άλλη κάλυψη να πλησιάζουν τους κουκουλοφόρους και να προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση και οι τελευταίοι να τους πετάνε πέτρες.
   2. Ρώτα το ΠΑΜΕ να σου πει. Από όσα είδα εγώ η περιφρούρηση προστάτευε τον κόσμο που είχε κατέβει να διαδηλώσει με το ΠΑΜΕ από τους μπάτσους από τη μια πλευρά και από τους μπάχαλους από την άλλη. Αν το έκαναν αυτό και άλλοι χώροι θα τελειώναμε μια και καλή με τους χουλιγκάνους και θα είχαμε να ασχοληθούμε μόνο με τους μπάτσους. Σε χαλάει αυτό;
   3. Την επίθεση από Σταδίου την είδα ελάχιστα γιατί όπως έγραψα από την αρχή έτρεχα να καλυφτώ από τις πέτρες που ήδη έπεφταν. Είμαι βλέπεις λιγότερο ήρωας από εσένα.
   4. Φυσικά και άκουσα συνθήματα κατά του ΚΚΕ. Δεν προσβάλλομαι διότι δεν είμαι μέλος του. Μπορώ να πω όμως ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά ήταν άδικα.
   5. Αυτή την ηρωική κατάληξη με τους χουλιγκάνους να έχουν δήθεν πάρει φαλάγγι το ΠΑΜΕ δεν την είδα, ίσως να την είδες μόνο εσύ και άλλοι σινεφίλ. Για τα ΜΑΤ, αυτά έπρεπε έτσι κι αλλιώς να επέμβουν αλλιώς θα κατηγορούσαν όλοι το πολιτικό αφεντικό τους πως άφησε το κέντρο της πόλης να γίνει πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
   Με λίγα λόγια αυτοι που έριξαν τα μάρμαρα κι επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ έφεραν πιο γρήγορα τα ΜΑΤ στην πλατεία.

 33. Τα δύο πρόσωπα της Αριστεράς

  Tου Πασχου Μανδραβελη

  Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι ο «παλιός είναι αλλιώς», άσχετα αν κάποιες ισχυρίζονται ότι «ο Τσίπρας είναι ωραίος». Χθες στη Βουλή φάνηκε η τεράστια διαφορά ενός κομμουνιστικού κόμματος που έχει παράδοση στην πολιτική («είναι ψημένο στους αγώνες», κατά την ορολογία του) και του νεφελώματος, που απαρτίζεται από τάσεις και πομφόλυγες, ονόματι «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

  Είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί με την ανάλυση της κατάστασης που έκανε χθες στη Βουλή η κ. Παπαρήγα δεν μπορεί παρά να συγκρίνει το πολιτικό της λόγο με τα πυροτεχνήματα του πολιτικού νεοσσού, ο οποίος την ακολούθησε στο βήμα.

  Παρά το γεγονός ότι από αδιευκρίνιστες (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) συνθήκες ένα στέλεχος του ΠΑΜΕ έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια διαδήλωσης η κ. Παπαρήγα μίλησε πολιτικά. Τίμησε τον νεκρό («δεν είχε βγει για πικ-νικ, ούτε πέθανε πίνοντας καφέ· πέθανε αγωνιζόμενος») αλλά δεν στάθηκε στον νεκρό. Εκανε πολιτική αποτίμηση των επεισοδίων· ανέλυσε τη θέση του κόμματός της· δεν ύψωσε αζημίως τον τόνο της φωνής· δεν εκμεταλλεύτηκε ένα θάνατο για να προσπορίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

  Μπορούμε να σκεφθούμε πώς θα αντιδρούσε ο κ. Τσίπρας, αν ο νεκρός προερχόταν από της τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ;

  Μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα ενός πολιτικού αρχηγού να στριφογυρνά στο έδρανο και να εκτοξεύει πότε το ένα χέρι με προτεταμένο τον δείκτη και την επόμενη στιγμή να εκτοξεύει το άλλο χέρι με τον δείκτη επίσης προτεταμένο;

  Μπορούμε να ακούσουμε τι θα έλεγε ο κ. Τσίπρας σε μια αντίστοιχη περίπτωση; Πόσες κατάρες και ευθύνες θα μοίραζε, χωρίς καν να έχει τα στοιχεία του συμβάντος και πολύ περισσότερο το ιατροδικαστικό πόρισμα;

  Σίγουρα θα ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού και ίσως της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ως επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ηθική αυτουργός για όσα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα.

  Θα συμφωνήσουμε ότι η πολιτική χρειάζεται τους θεατρινισμούς της. Μόνο που πίσω από τη ρητορεία πρέπει να υπάρχει και πολιτική ουσία. Οχι ουσία, με την οποία θα συμφωνεί κατ’ ανάγκην κάποιος, αλλά ουσία που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά.

  Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό. Μπορεί κάποιος να τον καταγγείλει, να διασκεδάσει με τις θέσεις του, ακόμη και να σπάζει πλάκα με όσα κατά καιρούς λέει ο αρχηγός του, αλλά δεν μπορεί επ’ ουδενί να συζητήσει με κάποια από τα στελέχη του· του κ. Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου. Για παράδειγμα, τι να απαντήσει κανείς στην απαίτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει η κυβέρνηση ανώνυμες πηγές που εμφανίστηκαν σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα»; Διαψεύδονται τα -έτσι κι αλλιώς υποκειμενικά- αισθήματα των ανωνύμων; Μην μιλήσουμε για τους πομφόλυγες περί «ομερτά» για κάποιες επιστολές στην κ. Κριστίν Λαγκάρτ που έκανε σημαία για μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας…

  Χθες στη Βουλή -μέσα κι έξω- φάνηκε η διαφορά ενός κόμματος που είναι συντεταγμένο, έχει πολιτική (συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μ’ αυτή) κι ενός Συνασπισμού που είναι σκορποχώρι. Ιδεολογικά και οργανωτικά…

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_21/10/2011_459991

  • Υπάρχει και τρίτο πρόσωπο αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς την οποία ψιλοσυμπαθει ο Πάσχος. Όπως λέει ένας (δεξιός) φίλος μου, η ΔΗ.ΑΡ. είναι η μοναδική αξιόπιστη δεξιά επιλογή.

 34. Τα διάβασα όλα προσεκτικά, και την ανάρτηση και τα σχόλια. Εγώ δεν τα έζησα από κοντά τα γεγονότα της πλατείας, εδώ και ένα χρόνο και μετά από 40 στην Αθήνα, ζω στην άκρη της επικράτειας, στην Ηγουμενίτσα. Όσο ήμουν κι εγώ στην καρδιά των γεγονότων βίωσα διάφορες αντιφάσεις του κινήματος και από πολλές πορείες έφυγα με άλυτα ερωτηματικά.

  Τώρα, όσο και αν φανεί παράξενο, η απόσταση με βοήθησε να ξεκαθαρίσω τις απορίες μου. Αλλά και η ιδιαιτερότητα της επαρχίας. Εδώ όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Έτσι, από τις 19 του μήνα ξέραμε ήδη πως κάτι άλλαξε. Το είδαμε στη μικρή πλατεία της μικρής μας πόλης, σε απόσταση αναπνοής. Τους ροπαλοφόρους του ΠΑΜΕ να περιφρουρούν την εξέδρα με τα μικρόφωνα από τους άλλους διαδηλωτές. Σε μια πόλη που δεν ξέρει τι θα πουν επεισόδια σε πορείες. Μόνο πέρυσι, με αφορμή τους μετανάστες και με ξενόφερτους διαδηλωτές που κουβαλήθηκαν εδώ με πούλμαν, έμεινε ο κοσμάκης να κοιτάει τους επίσης ξενόφερτους ματατζήδες να δέρνουν και για πρώτη φορά μύρισε η ατμόσφαιρα της πόλης χημικά. Τι ακριβώς λοιπόν αποφάσισε να περιφρουρήσει το ΠΑΜΕ στην Ηγουμενίτσα; Από ποιον ταξικό του αντίπαλο θέλησε να προστατευθεί; Ακόμη και η αστυνομία εδώ είναι αόρατη. Απλά διευκολύνει τις πορείες να περάσουν από τους δρόμους ρυθμίζοντας την κυκλοφορία. Εξάλλου, το είπα και πριν, όλοι εδώ είναι γνωστοί. Ο ένας ξάδερφος, ο άλλος γείτονας, ο άλλος πατέρας του μαθητή σου.

  Το ερώτημα για το από ποιον περιφρουρούσε τη συγκέντρωσή του το ΠΑΜΕ μας λύθηκε σύντομα. Δεν επέτρεψαν σε άλλους ομιλητές να πάρουν μικρόφωνο. Ακόμη και στον πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ και στον πρόεδρο των φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, και το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Μίλησαν μόνο οι δικοί τους. Κι αφού είχαν ήδη καταλάβει την πλατεία από την προηγούμενη μέρα. Είχαμε σκεφτεί να βάλουμε δεύτερη μικροφωνική. Είπαμε όμως να περιφρουρήσουμε την ενότητα, να μη γίνουμε ρεζίλι, σε μια μικρή πλατεία να υπάρχουν δυο μικροφωνικές. Και πιστεύοντας – κακώς – ότι θα αφήσουν να μιλήσουν και άλλοι. Αμ δε. Και επιπλέον δεν ήξεραν τι έλεγαν από μικροφώνου. Όλοι εχθροί τους. Και εμείς ακόμη που διαδηλώναμε στην ίδια πλατεία. Ο κεντρικός ομιλητής του ΠΑΜΕ τα έβαλε ονομαστικά με τα άλλα κόμματα και κινήματα της αριστεράς. Και ήταν λογικό να πάρει την απάντηση: ΟΧΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ, ΟΧΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Παράλογο που δε σταμάτησε καν για να ακουστούν τα συνθήματα του κόσμου. Λες και ήμασταν αόρατοι. Και βέβαια το πράγμα έφτασε στο τέλος να ακουστεί και το σύνθημα: ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ, ΟΥΤΕ ΓΣΕΕ, ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ. Το φώναξα κι εγώ. Που μέχρι πέρυσι συνεργαζόμουν συνδικαλιστικά με το ΠΑΜΕ. Και που ξεκίνησαν την παρουσία μου στην πλατεία με χαπάκι για το στομάχι βλέποντας όσα συνέβαιναν. Ανθρώπους που τους έκανα παρέα όταν πρωτοήρθα στην Ηγουμενίτσα, που είχαμε πιει και κρασί, να με κρατάνε με τα ρόπαλα απέξω. Κι εμένα και όλους τους άλλους αριστερούς και αγωνιστές της πόλης. Εμείς τα μιάσματα και οι του ΠΑΜΕ οι καθαροί αγωνιστές και οι μπροστάρηδες.

  Είμαι πενήντα και ετών. Και γυναίκα. Και ένιωσα έτσι. (Οι άλλοι; πώς ένιωσαν; οι πιο νέοι, οι πιο ευέξαπτοι, που δεν έχουν καμιά συμπάθεια στο ΚΚΕ, που τα είδαν όχι στον κρυστάλλινο αέρα της επαρχίας αλλά τα έζησαν στο θολό τοπίο του Συντάγματος; )

  Κι όντας σε όλη μου τη ζωή ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Ακόμη και όταν διαφώνησα σε αρκετά και ζήτησα αυτοθέλητα τη διαγραφή μου. Συνέχισα και τότε να παλεύω για την ενότητα του κινήματος και έλεγα, δεν μπορεί, θα καταλάβουν το λάθος τους. Δεν το νομίζω πια. Προχτές, στη μικρή πλατεία της Ηγουμενίτσας, είδα τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις. Είναι επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ η οριστική διάσπαση του κινήματος και η όρθωση τείχους από τις άλλες αριστερές δυνάμεις του τόπου. Σε ώρες που όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται το ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Μπορούμε λοιπόν απλά και μόνο να μιλάμε για λάθος χειρισμό;

  Προχτές μόλις, στις 17 του μήνα, μια είδηση συμβολική πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Ο θάνατος της Μπέτυς Αμπατιέλου. Της γυναίκας που «χαστούκισε» τη βασίλισσα. Μαζί της φαίνεται ότι πέθανε οριστικά και ο καιρός που το ΚΚΕ ράπιζε την εξουσία. Τώρα, πιστεύοντας την αυταπάτη του πως μπορεί να γίνει εξουσία το ίδιο, άλλαξε ρόλο. Και ύψωσε ρόπαλο ενάντια στον κοσμάκη.

  Ήταν λοιπόν αναμενόμενα τα γεγονότα στο Σύνταγμα. Εμείς εδώ το ξέραμε από την προηγούμενη μέρα. Αναμενόμενη και η ύπαρξη νεκρού. Ομολογώ όμως ότι η εκμετάλλευση του θανάτου του άτυχου οικοδόμου κατάφερε να με ξαφνιάσει. Ακόμη και μπρος στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής το ΚΚΕ συνέχισε να υπερασπίζεται τη λάθος γραμμή του. Ακόμη και να την κάνει ομπρέλα για να δικαιολογήσει τη στάση του. Κι αυτό μπορεί και να πείσει όσους βίωσαν τα γεγονότα εκ τους σύνεγγυς, εμένα εδώ κανείς δεν μπορεί να μου δικαιολογήσει τα ρόπαλα που κράταγαν ακόμη και τα νέα παιδιά του ΠΑΜΕ από τις 19 του μήνα. Ναι, είχαν και σημαιούλα στην άκρη, μα ήταν ρόπαλα. Εξάλλου τέτοια ρόπαλα είδαμε και στις φωτογραφίες από το Σύνταγμα, να προσγειώνονται σε κεφάλια διαδηλωτών και μάλιστα κεφάλια χωρίς κουκούλα.

  Αν ήμουν κι εγώ εκεί, στην καρδιά των γεγονότων, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα. Δεν έχω μάθει να κάθομαι να με δέρνουν, ούτε να με σπρώχνουν και να μην αντιδρώ.

  Είμαι όμως εδώ. Και τα βλέπω πιο ψύχραιμα. Ένεκα γαρ και η ηλικία. Ίδια πάνω κάτω με του ανθρώπου που θρηνούμε. Εκείνου δεν άντεξε η καρδιά. Ήταν ως φαίνεται πιο ευαίσθητος από όλους μας. Άλλοι περιοριστήκαμε σε χαπάκια για το στομάχι. Ας μην κρύβονται λοιπόν κάποιοι πίσω από το δάχτυλό τους. Που με τα λάθη τους οδήγησαν αγνούς ανθρώπους ως πρόβατα επί σφαγή. Κι αντί να τα βάλουν με τους πραγματικούς εχθρούς άνοιξαν μέτωπο με τους συναγωνιστές. Και καλά το άνοιξαν. Τώρα όμως να δούμε πώς θα κλείσει…

  • Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Σέβομαι την εμπειρία σου και συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε μπροστά – και εμείς και οι σύντροφοι που επέλεξαν την κομματική γραμμή. Το «αλάθητο» του Περισού δεν βοήθησε κανέναν ουτε τους ίδιους τους κομμουνιστές. Το «αλάθητο» των χουλιγκάνων επίσης δεν βοηθάει κανέναν. Η αλαζονία των εξουσιαστών διαφόρων μικροκόσμων δεν διαφέρει πολύ από την αλαζονία της κεντρικής εξουσίας. Ο αγώνας που προτιμώ σήμερα (αλλά και χτες και αύριο) είναι για την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία.

 35. Το διάβασα, έχω επιμέρους αμφιβολίες καθώς έχουμε διαφορετική αφετηρία, αλλά δε χαλιόμαστε. Ζητούμενο είναι να συναντηθούμε στο δρόμο και στις συνελεύσεις χωρίς να βγάζουμε ο ένας τα μάτια του άλλου. Κι ας δοκιμαστούν οι ιδέες (και οι προκαταλήψεις μας) στην πράξη.

 36. Εδώ οι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ που δεν τους άφησαν να περάσουν και να πάνε εκεί που κάθε φορά πάνε επί 6 μήνες τώρα που και εγώ κατεβάινω στις διαδηλώσεις και οι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ πάντα είναι ενώ ποτέ, ΠΟΤΕ λέω δεν ξαναείδα το ΚΚΕ.

  Δες μετά το 5:20′ οτι ανεβαίνουν και δεν τους αφήνουν να περάσουν. Μετά αποχωρούν.
  Η επίσημη εκδοχή είναι οτι από αυτούς ξεπήδησαν κουκουλοφόροι και κτύπησαν το ΠΑΜΕ.
  Ο λόγος της εκδοχής αυτής;
  1. Μειώνουν την εντύπωση οτι τους απαγόρευσαν περάσουν αν μέσα από αυτού ξεπετάχτηκαν κουκουλοφόροι.
  2. Κτυπούν ένα κίνημα που έχει ακτιβίστικη παρουσία και ενοχλεί το ΚΚΕ.
  3. Δείχνει οτι υπήρχε πολυμέτωπη οργανωμένη επίθεση στο ΠΑΜΕ

  Αλλά το Video δείχνει οτι αυτή η εκδοχή ειναι ψέμα.

  • Εδώ πράγματι φαίνεται καθαρά πως η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ φράζει τον δρόμο στους διαδηλωτές του «Δεν πληρώνω». Δεν έχει σημασία ποιοι είναι αυτοί και αν τους συμπαθεί ή δεν τους συμπαθεί κανείς. Σημασία έχει ότι θέλουν και έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν μπροστά από τη Βουλή. Τη στάση του αυτή πρέπει να την εξηγήσει το ΠΑΜΕ. Η εκτίμησή μου είναι ότι μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Στην προσπάθειά του να εμποδίσει χουλιγκάνους ή προβοκάτορες να κάνουν τις συνήθεις τζάμπα μαγκιές προς τους μπάτσους και να προκαλέσουν επίθεση πουθα διέλυε τελικά τη διαδήλωση (όπως ακριβώς έγινε μετά), το ΠΑΜΕ εμπόδισε και συγκροτημένα μπλοκ να πλησιάσουν. Δεν μου αρέσουν ούτε οι φράχτες ούτε οι αποκλεισμοί. Από την άλλη πλευρά, όλα τα μπλοκ ήταν στο Σύνταγμα. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε κάποιος να φτάσει στην πρώτη σειρά δεν είναι λόγος να πετάει μάρμαρα σε διαδηλωτές.

   Δεν ξέρω αν από τους «Δεν πληρώνω» πετάχτηκαν οι χουλιγκάνοι γιατί δεν ήμουν ακόμα εκεί.

   • το ίδιο περίπου έγινε και στην Σαλονίκη που το ΠΑΜΕ εμπόδισε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πλησιάσουν την πύλη της ΓΓΒΕ (και δεν υπήρχαν κουκουλοφόροι)
    Να θυμίσω βέβαια και τις πορείες για την σύνοδο στην Χαλκιδική όπου το ΠΑΜΕ απέκλεισε την Τσιμισκή για 15 λεπτά επειδή θα (ΘΑ ΛΕΜΕ) περνούσε το μπλοκ του ΚΚΕ και όσοι είχαμε αποκλειστεί στο πάνω μέρος της Αγίας Σοφίας δεν μπορούσαμε να περάσουμε και τρώγαμε στο κεφάλι τα δακρυγόνα που ερχόταν από τα επεισόδια της Εγνατίας, (μιλάμε για μπλοκ εκπαιδευτικών με μωρά στην πορεία!!!)

    • Γιατρέ μου, έγραψα μια εκταταμένη απάντηση στο σχόλιο του φίλου «kanali» που νομίζω πρέπει να σε καλύπτει. Δες παρακάτω. Με λίγα λόγια η συζητηση είναι για τη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία του ΚΚΕ, το καπέλωμα, το καθήκον της περιφρούρησης και τα όριά της.

 37. Αν αισθανόμουν ότι το ΚΚΕ περιφρουρεί έστω και με αυταρχισμό, για να διατηρηθεί επι ώρες στην θέση της η συνολική κινητοποίηση του κόσμου, θα ήμουν πολύ χαρούμενη. Επειδή όμως «ξύπνησε» τόσο μαζικά μόνο τώρα, που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι (γιατί δεν έδρασε με τέτοια μαζικότητα και τον Ιούλιο που πέρασε το Μεσοπρόθεσο και είχαν κατέβει τόσοι ακαπέλωτοι πολίτες;) ασθάνομαι οτι οι ΚΚΕδες συμπεριφέρονται ως άψογοι επαγγελματίες του Χρηματιστηρίου ψηφοφόρων. Τώρα που έπεσε σε μηδενική τιμή η εμπιστοσύνη στα υπόλοιπα κόμματα, τώρα αγοράζει φτηνά ψηφοφόρους το ΚΚΕ. Άραγε η Ελλάδα και η σωτηρία της υπάρχει στα σχέδιά του ΚΚΕ; Μακάρι να υπάρχει…

  • Κι εμένα μου την έσπαγε που προηγουμένως πήγαιναν τον κόσμο τους αλλού, μόνοι τους και αποκομμένοι. Φαντάζομαι και κάποιοι από αυτους δε θα ήταν ευχαριστημένοι με την αυτοαπομόνωση. Τώρα όμως που ήρθαν και διαδηλώνουν μαζί με τα άλλα κινήματα πάλι θα τους βρίζουμε;

   • Όχι! Να έρθουν. Αλλά σεμνά, ταπεινά και συνεσταλμένα, απέναντι στο κίνημα που επί 6 μήνες έχει καταφέρει και συγκεντρώσεις 700.000 διαδηλωτών ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΚΕ.
    Να καταλάβει ο κόσμος ότι το ΚΚΕ θέλει να ενταχθεί στο κίνημα και όχι με τσαμπουκά να το καπελώσει τώρα που πλησιάζουν εκλογές.
    Επίσης, να στήνει τα κορδόνια να κοιτούν τα ΜΑΤ και όχι τους διαδηλωτές. Εμείς συνέχεια τα ΜΑΤ είχαμε απέναντί μας, το ΚΚΕ έβαλε απέναντί του τον κόσμο. Γι’ αυτό σου έγραψα σε άλλο σχόλιο πριν, «30 χρόνια μια από τα ίδια».
    Τέλος, πόσες φορές έχουμε δείξει τους προβοκάτορες που ντυμένοι κουκουλοφόροι τα λένε με την αστυνομία; ή που ντύνονται «αναρχικοί» πίσω από τα ΜΑΤ; που φοράνε τις κουκούλες πίσω από θάμνους; Τώρα τους πήρε χαμπάρι το ΚΚΕ; Τόσο καιρό που κτυπούσαν το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ότι τους υποθάλπει. Τώρα τους υποθάλπει το ΚΚΕ;;;;

    Αυτά που είδε το ΚΚΕ προχτές, τα βλέπω εγώ 30 χρόνια… Δείξαμε φωτογραφίες και videos ουκ ολίγα τον Δεκέμβρη του 2008. Αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι το ΚΚΕ έχει υπογράψει την Βάρκιζα και επίσης είναι πάλι γνωστό σε όλους μας ότι το ΚΚΕ τιμά την υπογραφή του…

    • Σεμνά, ταπεινά και συνεσταλμένα να έρθει το ΚΚΕ; Αυτό δε βλέπω να γίνεται στο άμεσο μέλλον, για πολλούς λόγους. Αν έχεις μια ιστορία κοντά στον αιώνα (για τους κομμουνιστές μιλάω), με επαναστάσεις, εξεγέρσεις, θύματα, πολέμους, επιτυχίες και αποτυχίες και ένα παγίως μαζικό κίνημα να σε ακολουθεί ό,τι και να κάνεις, σωστό ή λάθος, δεν πας ταπεινά και συνεσταλμένα. Μπορεί το όποιο άλλο κίνημα (αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ενιαίο κίνημα) να μαζεύει στο δρόμο κάποιο κόσμο, άλλοτε πολύ άλλοτε λίγο, εδώ και έξι μήνες. Από την άλλη όμως το ΚΚΕ θα σου πει ότι εδώ και δεκαετίες δουλεύει στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές και στο δρόμο με πολλαπλάσια συμμετοχή κόσμου. Το δείχνει άλλωστε και κάθε φορά που κατεβάζει τον κόσμο του στις πορείες. Ειναι πολλοί, περισσότεροι από κάθε άλλον. Και τον κόσμο του δικαιούται να τον προστατέψει από αυτούς που πετάνε μάρμαρα, φωτοβολίδες και μολότοφ σε διαδηλωτές.

     Θα μου πεις το ότι είναι πολλοί και παλιοί, τους κάνει αυτό να έχουν ντε και καλά δίκιο; Όχι βέβαια. Αλλά με καθαρά αγοραία λογική αν το πάρεις, ξύπνησε ο χτεσινός και ο λίγος και θέλει να είναι ίσια κι όμοια με τον παλιό και τον πολυπληθή; Το έγραψα απ την αρχή. Άμα πιάσεις το πρώτο τραπέζι και είσαι και ισχυρός δεν το μοιράζεσαι εύκολα πόσο μάλλον να το δώσεις. Κι άμα είσαι και ΚΚΕ που έχεις ένα κόλλημα με την πρωτοκαθεδρία δεν το κάνεις με τίποτα. Αλλά για να δούμε και τους άλλους: είναι στην πλατεία, η πλατεία έχει πάρα πολύ κόσμο μεταξύ άλλων επειδή είναι και το ΠΑΜΕ εκεί, θέλουν να πάνε και μπροστά για να φανούν, δε τους κάθεται γιατί αντιδρούν οι περισσότεροι που πήγαν πριν από αυτούς (αν έγινε τελικά έτσι), είναι λόγος αυτός για να τους την πέσουν με μάρμαρα και μολότοφ;

     Φυσικά δε μ αρέσει το καπέλωμα απ’ το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ, και όποιον άλλον θέλεις. Έτσι κι αλλιώς, παρότι μας ενώνει ο τελικός στόχος (αταξική κοινωνία, λαϊκή κατοχή των μέσων παραγωγής, συντροφικότητα, αλληλεγγύη) με χωρίζουν πολλά με το ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τον τρόπο να φτάσουμε ως εκεί.

     Δε βρίσκω κανέναν λόγο να μ αρέσει όμως και το καπέλωμα, κάθε φορά, από 100-150 βλαμμένους που πιστεύουν ότι με τους άμαχους σαν ανθρώπινη ασπίδα και με την τυφλή βία θα κάνουν εδώ και τώρα επανάσταση. Και την πέφτουν κάθε φορά σε μια δυο διμοιρίες, διαλύεται η διαδήλωση, χάνεται το νόημά της καθώς όλοι μιλάνε για τα επεισόδια, άσχετος κόσμος τρώει ξύλο και χημικά, και 5-10 άτομα συλλαμβάνονται είτε στο άσχετο είτε ως νεομάρτυρες του «αδικοχτυπημένου επαναστατικού κινήματος».

     Τους προβοκάτορες και τους ασφαλίτες με κουκούλες αλλά και τους χουλιγκάνους δε νομίζω να τους πήρε τώρα πρέφα το ΚΚΕ. Την Πέμπτη όμως αντέδρασε. Προσπάθησε να τους αντιμετωπίσει και να τους διώξει. Έκανε κάτι δηλαδή που θα έπρεπε να έχει κάνει ο ίδιος ο χώρος από καιρό.

     Με λίγα λόγια, ας υποθέσουμε (και δεν είναι καθόλου θεωρητική υπόθεση) ότι εμείς οι ελεύθεροι και ωραίοι μάγκες κάνουμε μια πορεία έχοντας μαζέψει ένα σωρό κόσμο. Μέσα από την πορεία πετάγονται κάτι τυπάκια με μάσκες, κουκούλες και γαντάκια και αρχίζουν και σπάνε βιτρίνες ή την πέφτουν σε μπάτσους στο άσχετο. Ξέρουμε, διότι το έχουμε ξαναδεί ότι θα προκαλέσουν έτσι μαζική επέμβαση των μπάτσων και θα κινδυνέψει ο κόσμος που με χίλια ζόρια μαζέψαμε. Τι κάνουμε; Τους κοιτάμε; Τους βοηθάμε σπάζοντας κι εμείς; Φωνάζουμε εμείς τους μπάτσους; Ή τους κοπανάμε για να σταματήσουν και να μην το ξανακάνουν; Εγώ αν και κατά της βίας, προτείνω το τελευταίο ως δικαιλογημένη άμυνα. Αν υπάρχει άλλη πρόταση που δεν έχω σκεφτεί πολύ ευχαρίστως να τη δούμε.

     Για τη Βάρκιζα και τα λοιπά ιστορικά πολλά μπορούμε να πούμε. Αλλά δεν οδηγεί πουθενά να λέμε ότι την Πέμπτη το ΚΚΕ έκανε το Χ επειδή στη Βάρκιζα ή στο Χημείο ή στο Πολυτεχνείο έκανε το Ψ. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να πούμε ότι το ΚΚΕ, αλλά και οι αριστεριστές (ναι ναι, οι «ύαινες»), και οι αστοί, και οι λάιτ ρεφόρμες, και οι ειρηνιστές και άλλοι πολλοί είναι κι αυτοί a priori εχθροί μας; Ο δρόμος προς τη μοναξιά της απόλυτης αλήθειας και την παραφροσύνη του ολοκληρωτισμού που αυτή συνεπάγεται θα είναι πια ορθάνοιχτος.

 38. Αν και μακριά, έχω και εγώ την εντύπωση ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΠΑΜΕ φέρει την μικρότερη ευθύνη. Όμως έγραψες: «Το ΚΚΕ είναι για μένα (και για άλλους) ένα κόμμα με ανθρώπους και κάποιες ιδέες. Ορισμένες με βρίσκουν σύμφωνο άλλες όχι. Δεν είναι ούτε δαίμονας ούτε θεός.»

  Γιατί αυτές οι υπεκφυγές; Το ΚΚΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ αρχάς ως αυτό που είναι ιστορικά. Δηλαδή επίμονος και επίσημος υπερασπιστής ενός από τα πιο απάνθρωπα καθεστώτα στην ιστορία της ανθρωπότητας, του σταλινισμού. Ενός καθεστώτος μαζικών δολοφονιών, βασανιστηρίων, στρατόπεδων συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας, φασιστικής συμπεριφοράς απέναντι στους αντιπάλους του, και πολλή-πολλή βία και δυστυχία. Είναι καθήκον του κάθε υπερασπιστή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας να το επισημαίνει αυτό διαρκώς. Για μένα αυτή η επισήμανση είναι πρωτίστως θέμα προσωπικής ηθικής, και μετά πολιτικής θέσης.

  • Δεν πρόκειται για υπεκφυγή αλλά για καθαρή θέση. Προτάσσεις εκείνες τις όψεις του κομμουνισμού με τις οποίες κι εγώ διαφωνώ ριζικά, με λίγα λόγια τον λεγόμενο «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό», το αναγκαίο πέρασμα από τη δικτατορία του προλεταριάτου και όσα συνεπάγονται από αυτά, όπως συνέβη στην περίοδο του Στάλιν. Υπάρχουν και οι άλλες όψεις του κομμουνισμού με τις οποίες συμφωνώ εντελώς. Εννοώ κυρίως όσα αναφέρονται στον τελικό στόχο, την αταξική κοινωνία, τη συλλογική λαϊκή κατοχή των μέσων παραγωγής, την αλλυλεγγύη και τη συντροφικότητα. Δεν παραγνωρίζω επίσης την τεράστια συμβολή των κομμουνιστών στην προάσπιση ακόμα και τη διαμόρφωση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Νομίζω ότι τα βλέπεις κάπως άσπρα μαύρα. Αυτό το καταλαβαίνω μόνο στο ποδόσφαιρο όχι στην πολιτική και στις ιδέες. 🙂

 39. Χμμμ, νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τον (θεωρητικό τουλάχιστον) κομμουνισμό από τον σταλινισμό και το ΚΚΕ. Το σχόλιό μου αφορούσε τον σταλινικό χαρακτήρα αυτού του κόμματος, όχι τον κομμουνισμό εν γένει. Και ο σταλινισμός δεν νομίζω ότι απλά εφαρμόζει «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό». Ευφημισμός. Εφαρμόζει σχεδόν όλες τις πρακτικές του πρώτου ξαδέλφου του, του φασισμού.

  Αυτό τουλάχιστον είναι για μένα κίτρινο – μαύρο!.:)

  • Καλά τώρα, εγώ δεν μπερδεύω τα δύο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Τα χρώματά σου έκαναν μια περήφανη εμφάνιση σήμερα – αλλά κι αυτό είναι μια άλλη κουβέντα 🙂

 40. Παράθεμα: Τα ροπαλοφόρα ΚΝΑΤ έδρασαν ακόμα και στην …Ηγουμενίτσα (!!!) « Το Μώλυ

 41. Παράθεμα: Τα ροπαλοφόρα ΚΝΑΤ έδρασαν ακόμα και στην …Ηγουμενίτσα (!!!) « Το Μώλυ

 42. Παράθεμα: για το μέλλον του κινήματός μας | omorfa

 43. Παράθεμα: Δολοφονική παρακρατική επίθεση σε διαδηλωτές τη δεύτερη ημέρα της γενικής απεργίας « ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.