Ζεν για το Σαββατοκύριακο


Image

«Ξεπούλημα, κλείνουμε, το αφεντικό τρελάθηκε». Είναι το βίντεο κλαμπ της γειτονιάς αυτή τη φορά. Αρχές της δεκαετίας του 80 ξεκίνησε με βιντεοκασέτες, πέρασε στα DVD, πρόλαβε και τα blue ray. Και τώρα, στις 31 του μήνα κλείνει. Και πουλάει ό,τι έχει. Ταινίες, σειρές, καδράκια, αλουμινένια πλαίσια που κρατούσαν τις αφίσες των νέων παραλαβών, τις αφίσες τις ίδιες. Όποιος προλάβει.

Ένα χαρτόνι με κόκκινα κεφαλαία γράμματα, εκεί που πριν από λίγες μέρες ήταν η αφίσα του τελευταίου Τζέιμς Μποντ, ενημερώνει την πιστή πελατεία του βίντεο κλαμπ για το τέλος. Πιστό πελάτη δε με λες. Μάλλον γκαντέμη. Είναι σκάρτα 50 μέτρα απ το σπίτι αλλά θυμήθηκα να γραφτώ μόλις πριν από λίγους μήνες. Ίσα ίσα πρόλαβα να νοικιάσω 6-7 ταινίες (και να δω τις 4). Και τώρα κλείνει.

Πέρασα τ απόγευμα, είδα το χαρτόνι και μπήκα να ρίξω μια ματιά. Ρώτησα για παλιές βιντεοκασέτες. Ο ηλικιωμένος μαγαζάτορας -κι από Απρίλιο συνταξιούχος- μού άνοιξε ένα ντουλαπάκι: «Πάρτες όλες για 20 ευρώ». Είπα να το σκεφτώ. Βγαίνοντας έπεσα πάνω σε μια μίνι σειρά, αστυνομική, του BBC: «Επιθεωρητής Ζεν». Τρία αυτοτελή επεισόδια, μιάμιση ώρα το καθένα, με δέκα ευρώ. Την αγόρασα.

Η εταιρία παραγωγής είναι η ίδια με του Βάλαντερ. Καλό αυτό. Έπαιξα λίγο τα πρώτα λεπτά να πάρω μια γεύση. Ωραία σέπια και σκούρα χρώματα. Κι αυτό καλό. Αγγλικό λιγόλογο στυλάκι (επίσης πολύ καλό), αλλά με φόντο τη σημερινή Ιταλία, οπότε έρχεται κάπως στο πιο οικείο και μεσογειακό. Μουσική τίτλων βγαλμένη από τα 70s. Μια χαρά. Επιθεωρητής Ζεν, Αουρέλιο Ζεν, παραγωγής 2011. Βγαλμένος κατευθείαν απ τα βιβλία του Michael Dibdin, που μας άφησε εκεί κάπου στο 2007. Οκ. Τασάκι και αναπτήρας στη θέση τους, παγάκια, μπουκάλι, ποτήρι, νερό, όλα σωστά. Στην υγειά του ηλικιωμένου κυρίου του βίντεο κλαμπ που σε λίγο βγαίνει στη σύνταξη.

Οι σύντροφοι κολλημένοι με τα αστυνομικά θα βρουν και τα τρία επεισόδια στο youtube και μάλιστα σε HD (Ratking, Cabal και Vendetta). Υπάρχουν και υπότιτλοι στα αγγλικά αλλά από μηχάνημα. Δεν έχουν μεγάλη σχέση με το έργο. Ας πούμε, εκεί στο πρώτο λεπτό του τρίτου επεισοδίου, ένας τύπος λέει στον ασύρματο: «ο ύποπτος κινείται νοτιοδυτικά». Το μηχάνημα των υπότιτλων πιστεύει ότι πρέπει να δώσει μια κάπως πιο εξωτική διάσταση και απομαγνητοφωνεί: «Θα οργανώσουμε μια διαδήλωση στο Υντεραμπάντ».

Advertisements