Μια γνώμη για Καμίνη, Μπουτάρη, Σγουρό


Στις αυριανές εκλογές αν ψήνεσαι να ψηφίσεις απερχόμενο δήμαρχο, περιφερειάρχη ή σύμβουλο, μπες λίγο στον κόπο να τσεκάρεις τι έκανε από αυτά που υποσχέθηκε την προηγούμενη φορά. Κι άσε τις νέες υποσχέσεις στην άκρη. Αν κάποιος δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε καλό να ειναι να εξηγήσει πρώτα το γιατί. Αλλιώς, ας κάνει στην άκρη. Τρία παραδείγματα που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Στην Αθήνα, ο Καμίνης όχι μόνο δεν υλοποίησε το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε αλλά, την πρώτη κιόλας χρονιά της εξουσίας του, δήλωσε χωρίς να ντρέπεται (και κυρίως χωρίς να παραιτηθεί) ότι το πρόγραμμά του ήταν λάθος καθότι ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί. Σε μια κανονική χώρα ο συγκεκριμένος πολιτικός, όσο «ήπιος και πολιτισμένος» κι αν παρουσιάζεται απ´ τα φιλικά του μεσα ενημέρωσης, δε θα ήταν καν υποψήφιος ξανά.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Μπουτάρης έκανε ένα μικρό μέρος από όσα υποσχέθηκε αλλά παραδέχτηκε ότι τα βασικά δεν μπόρεσε να τα υλοποιήσει. Έγινε γνωστός κυρίως για τις ατάκες του, το χιούμορ του και την ευθύτητα του. Η ειλικρίνεια (κυνισμός, για τους πιο κακοπιστους) μπορεί να είναι αρετή αλλά ο δήμαρχος ειναι καλο να ειναι πρωτ απ´ όλα αποτελεσματικός και φερέγγυος κι έπειτα κιμπαρης, ντόμπρος κλπ. Σε μια κανονική χώρα ο συγκεκριμένος πολιτικός θα ένιωθε στα ποσοστά του τις συνέπειες της μερικής αναποτελεσματικότητας του.

Στην περιφέρεια Αττικής, ο Σγουρός περηφανεύεται για το πλεόνασμα που εμφανίζει στα λογιστικά του και προσπερνά ότι δεν έκανε τίποτα από όσα υποσχέθηκε. Διαφημίζει το πλεόνασμα σα να ήταν κανένας μάνατζερ εταιρίας, έκανε κέρδη και εχει να δώσει μεγάλο μέρισμα στους μεγαλομετόχους του και μπόνους στους διευθυντές του. Ως επικεφαλής δημόσιου φορέα, όμως, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης επρεπε να υλοποιήσει έργα κι όχι να κρατά πόρους σε κάποια άυλα ταμεία. Σε μια κανονική χώρα ο συγκεκριμένος πολιτικός θα ήταν σπίτι του (ή σε κάποιο δικαστήριο για τις επιδόσεις του σε αθλητικές ενώσεις που πρόλαβε να εγκαταλείψει λίγο πριν γκρεμιστούν).