Έκτακτη σύνοδος κορυφής με το «καλημέρα»


Καλά καλά δεν πρόλαβε να βγει ο Αύγουστος και τμήμα της μικρής μας κωμόπολης τέθηκε ακόμα μια φορά στη διάθεση της αστυνομίας. Συρματοπλέγματα, έλεγχος ταυτοτήτων, ποικιλία αστυνομικών σε ελικόπτερα, περιπολικά, μηχανές, ποδήλατα, άλογα, ακόμα και … πατίνια, σειρήνες να ουρλιάζουν και πομπές μαύρων αυτοκινήτων με φιμέ τζάμια να διασχίζουν με ταχύτητα τους δρόμους γύρω από την πλατεία Σουμάν.

Οι λιμουζίνες μεταφέρουν τους ηγέτες των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μαζεύτηκαν εκτάκτως για να συζητήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γεωργία. Από τη Γεωργία ήταν και μερικές δεκάδες διαδηλωτές στους οποίους οι αστυνομικοί επέτρεψαν να διαμαρτυρηθούν κατά της Ρωσίας, σε κοντινό δρόμο. Οι φωνές τους δεν πρέπει να έφτασαν στο κτίριο του Συμβουλίου όπου οι 27 ετοίμαζαν το κείμενο της ανακοίνωσής τους.

Όχι ότι θα έκαναν τη διαφορά. Ο βασικός κορμός του κειμένου έχει γραφτεί πριν αρχίσει η έκτακτη σύνοδος. Οι 27 ηγέτες μένει να συμφωνήσουν στον τόνο της ανακοίνωσης και στις εκφράσεις που θα δημιουργήσουν τις εντυπώσεις. Και αμέσως μετά, αφού πουν μια δύο αυστηρές και βαρυσήμαντες κουβέντες στους δημοσιογράφους, θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους με τον ίδιο θορυβώδη τρόπο που ήρθαν. Για να μπορέσει η αστυνομία να επιστρέψει και πάλι τη μικρή μας κωμόπολη στους κατοίκους της.